طبق آمارهاي موجود 38درصد اقتصاد خانوارها به غذا اختصاص می یابد. بنابراين سهم عمدهاي از درآمدها صرف خريد موادغذايي ميشود. پس لازم است که در اين راستا اقدامات و تلاشهاي مثمری صورت گيرد تا خط امنيت، بالاتر و بالاتر رود. از طرف ديگر، با توجه به سياستهاي افزايش جمعيتي انتظار ميرود که در آيندهاي نه چندان دور، موضوع تامين غذا براي مردم، به يک اصل اساسي دولت تبديل شود و اين امر ميطلبد که از امروز به فکر زيرساختها و ارکان اصلي کشاورزي باشيم. اما شايد عدهاي فکر کنند که چنين اقدامي بهجز توسعه کشاورزي و زمينهاي کشت، مقدور نيست و اکثر کارشناسان هم در اظهارنظرهاي خود، دور توسعه زمينهاي کشاورزي را خط کشيدهاند.
بنابراين تنها يک راهکار باقي ميماند و آن افزايش بهرهوري و عملکرد در واحد سطح است. به عبارتي بايد به اين پرسش مهم پاسخ گفت که چگونه ميتوان بدون افزايش وسعت زمينها مقدار برداشت از آنها را به حدي بالا برد که جوابگوي نيازهاي داخلي باشد و حتي بتواند فرصتي براي صادرات فراهم آورد.
يکي از موسساتي که در اين راستا پيش قدم شده، موسسه جهاداستقلال است. از سال 65 که اين موسسه به عنوان يکي از موسسات تابعه وزارت جهادسازندگي وقت، آغاز به کار کرد تا به امروز فعاليتهاي زيادي در زمينههاي مختلف انجام داده که تقريبا تمامي آنها در راستاي تامين امنيت غذايي بوده است. اين موسسه فعاليتهاي گستردهاي در زمينه تجارت، پشتيباني و حمايت از توليدکنندگان را بر عهده دارد و اين موضوعات از طريق شرکتهاي مختلفي پيش ميرود که تحت نظارت موسسه جهاد استقلال فعال هستند هرچند برخی کارشناسان، از انحصار در برخی قراردادهای وزارت جهاد کشاورزی به این شرکت ها، گلایه هایی مطرح می کنند.
مديرعامل موسسه جهاداستقلال ديروز در جمع خبرنگاران درباره اقدامات اين موسسه گفت: «بزرگترين هدف ما فراهم کردن خدمات براي افزايش بهرهوري در توليد و تثبيت قيمتهاي تمام شده است.» محمدرضا شافعينيا افزود: «بر اين اساس، اقدامات موثري انجام شده که ميتوان از آن جمله به حمايت از تجهيز مزارع براي نصب سيستم آبياري نوين، واردات ادوات و دستگاههاي کشاورزي، تامين بذور مختلف به خصوص در زمينه دانههاي روغني، فراهم کردن کودشيميايي براي کشاورزان و غيره نام برد.»
کشاورزي نميکنيم
وي در پاسخ به سوال «فرصت امروز» مبني بر وجود يا عدم وجود سرمايهگذاري مستقيم در توليد از طرف اين موسسه گفت: «موسسه جهاداستقلال تنها در جهت حمايت و پشتيباني فعال است و هيچ گونه سرمايهگذاري مستقيم در امر توليد ندارد. به عبارتي اين موسسه کار کشاورزي نميکند.» در ماههاي گذشته، وقتي با برنجکاران صحبت ميکرديم، از ادوات، ابزارها و کمباينهاي غيراستاندارد چيني شکايت داشتند که توسط عدهاي به آنها فروخته شده بود. گفته ميشد که این کمباينها 30 تا 35درصد ضايعات را افزايش داده و ضررهاي زيادي را متوجه کشاورزان ميکنند. از آنجا که يکي از فعاليتهاي موسسه جهاداستقلال، واردات کمباينهاي مختلف است، «فرصت امروز» درباره چگونگي کنترل و نظارت بر اين دستگاهها از وي سوال کرد.
مديرعامل اين موسسه در پاسخ عنوان کرد: «اگرچه برخي ماشينآلات از چين وارد ميشود و موجبات نارضايتي بعضي کشاورزان را فراهم کرده است اما بناي موسسه جهاداستقلال، بر اين است که ابتدا کيفيت و کارآيي دستگاه موردنظر به طور دقيق بررسي شده و پس از تاييد کارشناسان، از کشورهايي مانند آلمان، ژاپن و غيره اقدام به واردات ميکند.»
گفتني است، اگرچه اقدامات موثري از طرف اين موسسه انجام شده، اما هنوز در بسياري از بخشها مشکلات زيادي وجود دارد. به عنوان مثال، تجهيز مزارع به سيستم آبياري نوين، هنوز به سطح ايدهآلي که بتواند رضايت خاطر اکثريت کشاورزان را فراهم کند، نرسيده و فروش کمباينهاي باکيفيتي که قرار است براي برنجکاران باشد، به طور جدي پيگيري نشده است. به هرحال، اميد ميرود با توجه به بحران آب در کشور، اقداماتي که از طرف ارگانها و موسسات وابسته به وزارت جهادکشاورزي صورت ميگيرد، در راستاي بهبود وضعيت غذايي جامعه باشد.