كشاورزی قبل از صنعت مهم ترین زمینه فعالیت و اشتغال انسان است. ضایعات و پسماند محصولات كشاورزی هم از مهم ترین موارد تحقیقات علمی و پژوهشی هستند كه بخشی از این مواد برای تأمین خوراك دام و طیور استفاده می شود. این محصولات که در ظاهر نمی توانند چندان ارزشمند باشند، در واقع می توانند در تهیه خوراک دام و طیور بسیار مفید واقع شوند.
به کاربردن ضایعات دور ریختنی محصولات کشاورزی و صنایع فرآوری آنها به دلیل داشتن مقادیر بسیار بالای پروتئین موجود، در تهیه غذای دام و طیور به خوبی میسر است، علاوه بر اینکه تولید غذای دام وطیور از ضایعات دورریختنی می تواند اقتصاد به صرفه ای را در راستای کاهش هزینه ها و سلامت بیشتر محیط زیست به وجود بیاورد.
آمارها نشان می دهد تولید زباله هر فرد 150 تا 170 کیلوگرم در سال است که تقریبا هر 5 تا 7 کیلوگرم زباله تر خانگی معادل یک کیلوگرم جو انرژی خام دارد و به کار بردن این ضایعات هم برای تولید غذای طیور هم از نظر اقتصادی به صرفه است و هم از مشکلات زیستی ناشی از تلنبار شدن این زباله ها جلوگیری می کند.
در این راستا یک شرکت دانش بنیان و پژوهشی در پارک علم و فناوری سیستان و در حوزه تولیدات غذای دام و طیور از پسماندهای کشاورزی و زباله های خانگی سعی بر این دارد این زباله های بی ارزش را به نحو احسن به تولید انبوه غذای طیور برساند، فعالیت های این شرکت به همین جا ختم نمی شود و با بهره گیری از همه فرصت هایی که دارد به حوزه های دیگر هم سر زده است. از این رو «فرصت امروز» سراغ این شرکت رفته تا اطلاعات بیشتری در خصوص فعالیت ها و محصولاتش کسب کند.
نوآوری در همه جا
زهره پورینه، مدیر عامل جوان شرکت صبح نوین مستقر در شهرستان زاهدان که یک سال است فعالیت های این شرکت نوپا را در پیش رو گرفته است سعی دارد با همکاری تیمی، اختراعات و ایده های بسیاری را در حوزه های مختلف در راستای ترویج تولیدات ملی در پیش بگیرد.
این مخترع و نوآور از فعالیت های شرکتش اینچنین می گوید: ابتدا شرکت را با هدف خلق نو آوری با کمک تیمی از مهندسان فارغ التحصیل در رشته های مختلف در سال 1394 تأسیس و ایده های مختلفی را با همکاری یکدیگر طراحی کردیم که از بین این ایده ها چندین طرح پس از داوری های انجام شده ثبت اختراع شد و چند نمونه آزمایشی را از آن تولید کردیم و در حال حاضر در مراحل بررسی بازار و تلاش برای دریافت تسهیلات برای تولید انبوه این محصولات هستیم.
وی معتقد است خلق ایده ها و موفق شدن صرفاً با فعالیت کردن در رشته تحصیلی فرد نیست، بلکه می توان در هر رشته ای اختراعات را از ایده به ثبت رساند و تولید کرد. این کارشناس در این خصوص می گوید: تیم ما متشکل از افراد با تحصیلات مختلف و متنوع است، همکاران ما در رشته های مختلف مانند امور دام، مکانیک، شیمی، اقتصاد و چندین رشته دیگر با استفاده از مهارت های شان برای تحقق اهداف شرکت فعالیت های لازم را انجام می دهند که در نهایت این فعالیت ها منجر به تولید دو بخش «فرآورده های غذایی طیور» و «محلول پاک کننده جوهر» شدند.
مرغ هایی که همیشه هستند
این مخترع در دوران تحصیلش در رشته کشاورزی با توجه به این موضوع که طیور یکی از مهم ترین غذاهای مصرفی انسان است و مرغ را به عنوان یکی از غذاهای اصلی در سبد خانواده دارد به سمت تحقیق در این خصوص جذب شده است و با توجه به موضوع بالا بودن قیمت مصرفی طیور با طراحی کردن این ایده هدفش را پیش رو گرفته است.
وی در این باره می گوید: دو سال پیش در حین تحصیل در رشته کشاورزی با توجه به بخش عمده نیاز غذایی مردم به گوشت و مرغ به این نتیجه رسیدم که با استفاده از این فرآورده ها می توان قیمت های مصرفی این بازار را با استفاده از محصولات ارگانیک اولیه کاهش داد چرا که هزینه های مصرفی سویا و ذرت برای مواد اولیه این خوراکی ها بسیار بالا است و همچنین خوراندن غذاهای شیمیایی به طیور روی گوشت و سلامت آنها تأثیر بسیاری می گذارد. از این رو با آزمایش های انجام شده در خود محیط دانشگاه با استفاده از پسماند های خانگی شروع فعالیت ها را در پیش گرفتم.
نه به خوراک های شیمیایی طیور
پورینه در ادامه از اختراع محصولات شرکت خود این گونه می گوید: با بررسی چندین جنبه از مواد غذایی طیور به این نتیجه رسیدیم که استفاده از محصولات ارگانیک گیاهی برای این فرآوری ها می تواند جنبه درمانی نیز داشته باشد و وارد گوشت های مصرفی شود. با توجه به اینکه مصرف مرغ ها با تزریق هورمون و داروهای شیمیایی به آنها بسیار پر خطر است و سلامت انسان را تهدید می کند با جایگزین کردن پسماند های کشاورزی و زباله های خانگی با فرمولاسیون های ارگانیک به جای داروهای شیمیایی سعی داریم بخش بزرگی از تأمین خوراک طیور را در کشور بر عهده بگیریم.
وی در پاسخ این سؤال که از چه موادی برای ارگانیک بودن این فرآوری استفاده می شود، می گوید: با بازیافت اسیدهای چرب و خشک کردن زباله ها و با استفاده از اضافه کردن درصدی از گیاهان دارویی مختلف برای تأثیر گذاری روی روده طیور فرآورده های زیستی سعی داشتیم که علاوه بر تأمین سلامت طیور هم گوشت آنها را خوش طعم تر کنیم و هم اشتهای آنها را افزایش دهیم و در پایان میزان مرگ و میر جوجه ها را در مراحل اولیه رشد کاهش دهیم.
سلامت، اقتصاد و محیط زیست
او از تفاوت این محصول با نمونه های موجود در بازار می گوید: خوراک های موجود در بازار هزینه های بسیار بالایی دربردارند که این موضوع باعث بالا رفتن قیمت گوشت و مرغ می شود. ما با استراتژی که در پیش گرفته ایم این هزینه ها را به طور چشمگیری کاهش داده ایم، به طوری که هر کیلو از این خوراکی با قیمت 800تومان به فروش می رسد. ب
ه علاوه بازار مصرفی این خوراکی ها معمولاً به شکل وارداتی تأمین می شود که با تجاری سازی این محصول می توان تولیدات داخلی را ترویج داد و از خروج ارز از کشور جلوگیری کرد، در نهایت میزان زباله های تر و مواد بازیافتی به شدت کاهش پیدا می کند و به نوعی کمک بزرگی به محیط زیست مان می شود.
پورینه در رابطه با نیاز بازار به این محصول می گوید: تولید این گونه خوراک ها برای طیور به روش های معمول هزینه بالایی دارد. بسیاری از کارخانجات خوراک طیور با هزینه های بالا مجبور به بالا بردن قیمت این فرآورده ها هستند. بر این اساس ما با بررسی بازار و نیاز مشتریان به این نتیجه رسیدیم که با استفاده از فرمولاسیون علمی خاص و با بالا بردن کیفیت و میزان ارگانیک بودن این محصولات به علاوه کاهش هزینه ها می توانیم توجه بازار مصرفی را به خوبی جلب کنیم.
تنوع در تولید محصولات
پورینه در خصوص دیگر فعالیت های این مجموعه می گوید: همان طور که پیش از این گفتم فعالیت های شرکت ما مختص به یک محصول خاص نیست و با استفاده از تنوع محصولات سعی در ورود به حوزه هایی را داریم که توانایی فعالیت در آن بازار را در خود می بینیم.
وی در این خصوص ادامه می دهد: یکی از افراد تیم ما مهندسی شیمی خوانده و با ارائه ایده محلول پاک کننده کاغذ ما را بر آن داشت که در این خصوص هم تحقیقاتی انجام دهیم، تولید چند نمونه آزمایشی از پاک کننده های کاغذ یکی از مهم ترین بخش های فعالیت شرکت ماست که برای تولید و تجاری سازی آن در حال تلاش هستیم.
محلول به صورت پاک کننده در داخل پرینتر مخصوصی می تواند استفاده شود که بدون آسیب رساندن به بافت کاغذ نوشته های کاغذ را که پرینت شده از جوهرهای اضافی پاک کند و کاغذ را به حالت اولیه بر گرداند.
وی تصریح می کند: این بخش از فعالیت های شرکت خاص و منحصربه فرد است و البته که نیاز به تولید تجهیزات لازم را دارد، برای این منظور در ابتدا سعی داریم پرینترهای لازم را که در واقع «آن پرینتر» هستند طراحی و تولید کنیم که این طرح نیز نیاز به بخش های سرمایه گذاری دارد و می تواند بسیار موفقت آمیز تر از تولیدات طیور باشد، زیرا تا با حال نمونه ای از این تکنولوژی تولید نشده است.
صادرات به شرط تولید انبوه
پورینه در خصوص آینده بازار و صادرات محصولات شرکت خود می گوید: اول از هرچیزی ما باید با جذب سرمایه گذار یا دریافت تسهیلات از پارک یا دولت شروع به تولید انبوه برای بازار داخل کنیم و بازارهای مصرفی داخل کشور را تحت پوشش قرار دهیم و پس از آن صادرات به کشورهای اطراف نیز بخش عمده ای از برنامه های شرکت است.
همچنین برنامه داریم با گرفتن تسهیلات و راه اندازی چند کارگاه شروع به فعالیت های گسترده کنیم، همچنین برای توسعه محصولات خود همیشه باید با نیاز روز بازار خود را تطبیق دهیم تا در آینده هر نیازی را سریعا با طراحی و تولید به موقع پاسخ دهیم.
موانع خلاقیت را کور نمی کند
این مخترع و مدیر دانش بنیان معتقد است نوآوری و خلاقیت در انسان ها همواره وجود دارد و هیچ چیز مانع آن نمی شود. وی در این خصوص می گوید: بزرگ ترین مانع بر سر راه ما همیشه مشکلات تأمین مالی بوده، مسئله ای که تنها موجب کاهش سرعت مجموعه شده و هرگز نتوانسته خلاقیت را در تیم ما از بین ببرد، اما باید این را هم در نظر گرفت که نه پول بدون ایده و نه ایده بدون پول کار به جایی نمی برد و برای موفقیت هر دو لازم است.
ارتباط با نویسنده: mirzaeefaezeh@yahoo.com