شهاب جوانمردی، مدیرعامل شرکت فناپ در بازخوانی اقتصاد مقاومتی از منظر اقتصاد دانش بنیان، گفت: تعریف اقتصاد مقاومتی بسته به زمان و مکان متفاوت است پس تعریف این نوع اقتصاد در زمان تحریم و پساتحریم با هم فرق خواهد داشت.
وی با بیان این نکته که نگاه به اقتصاد مقاومتی یک نگاه ریاضت اقتصادی نیست بلکه باید به یک سیاست مهاجم و منعطف فکر کنیم، تأکید کرد: برای ایجاد قابلیت ها و ظرفیت ها در بحث اقتصاد مقاومتی باید مباحثی چون منابع طبیعی، سرمایه های ملی، وقت و زمان، فناوری و. . . مورد توجه قرار گیرد.
مدیرعامل فناپ به مولفه های کلیدی در یک اقتصاد دانش بنیان اشاره کرد و افزود: در این نوع اقتصاد، منبع اصلی دانش است که قابل وصول است، نرخ بازگشت سرمایه بالا است و درگیر نشدن در مسابقه سابقه تاریخی در حوزه های فناوری یک ضرورت است؛ چون درگیر شدن در این مسابقه باعث می شود نتوانیم سهم بازار مورد نظر خود را به راحتی به دست بیاوریم. وی خاطرنشان کرد: ارزش افزوده اقتصاد دانش بنیان با هیچ عرصه ای از عرصه های پیشین قابل مقایسه نیست.
جوانمردی با اشاره به معیارهای لازم برای اولویت در سرمایه گذاری در اقتصاد دانش بنیان، گفت: داشتن مزیت نسبی، راهبردی بودن در سطح جهانی، بدیع بودن حوزه ها و ضریب ماندگاری بالا از جمله این معیارها است.
وی تصریح کرد: اگر خدمت یا محصول راهبردی تولید کنیم اقتصاد جهانی دیگر نخواهد توانست ما را هضم کند ضمن اینکه در اقتصاد دانش بنیان، تمرکز روی حوزه هایی خواهد بود که در بلندمدت ارزش آفرین خواهند بود؛ مانند حوزه هایی که هم اکنون در سطح اول دانش جهانی قرار می گیرند.
جوانمردی با ذکر نمونه از حوزه هایی که می توانیم در آن ارزش ماندگار خلق کنیم به کنوانسیون حلال یا بازی و محتوای حلال اشاره و اظهار امیدواری کرد که ایران در فضای دانش بنیان جهانی حضور مؤثری داشته باشد.
مدیرعامل فناپ در عین حال با تأکید بر این نکته که اقتصاد مقاومتی به معنای بسته شدن درهای کشور به روی واردات فناوری نیست، تصریح کرد: هم اکنون کشوری مثل چین همزمان که بزرگ ترین صادرکننده فناوری است، بزرگ ترین واردکننده فناوری هم محسوب می شود و این دو منافاتی با هم ندارند.
وی با بیان این نکته که برای موفقیت در بحث اقتصاد دانش بنیان و اقتصاد مقاومتی باید همه مولفه ها به طور هماهنگ با هم حرکت کنند، ادامه داد: نگاه به نرم افزار و مالکیت معنوی در ایران با ایراد روبه رو است به همین دلیل نهادهای تولید نرم افزار تضعیف می شوند و نمی توانند به نحو بهینه کار خود را به انجام برسانند.
جوانمردی نقش آفرینی در بازارهای جهانی را مستلزم توجه ویژه به مقوله استاندارد دانست و تصریح کرد: در این زمینه استانداردهایی که بین المللی هستند باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرند، این در حالی است که متأسفانه در برخی از حوزه ها، استانداردها موخر بر تولید محصولات هستند. به گفته وی، نگاه به بازارهای جهانی بدون نقش آفرینی در بازار استانداردها امکان پذیر نخواهد بود.
مدیرعامل شرکت فناپ