آواتک یک برنامه شش ماهه شتابدهی به کسبوکارهای نوپا (استارتاپها) است که کارآفرینان را برای رسیدن به موفقیت همراهی میکند. این شتابدهنده کارآفرینان مشتاق را از طریق ارائه آموزشهای کارآفرینی، مربیگری، سرمایه اولیه(Seed Funding) و فضای کاری خلاق حمایت میکند. در انتهای شش ماه، تیمهای کارآفرین آماده میشوند تا دستاورد خود را به صدها سرمایهگذار معتبر معرفی و برای رشد کسبوکار خود سرمایه دریافت کنند.
پس از گذشت ۱۸ ماه از آغاز رسمی فعالیت شتابدهنده آواتک، اکنون دور چهارم پذیرش استارتاپها توسط این شتابدهنده آغاز شده است. نشست خبری این رویداد دهم اسفند ماه ۹۴ و ارائه استارتاپهای چرخه سوم شتابدهی آواتک با حضور سرمایهگذاران یازدهم خرداد ماه در محل این شتابدهنده واقع در دانشکده فنی دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش دیجیاتو، محسن ملایری، مدیر و یکی از بنیانگذاران آواتک حاصل سه دوره حمایت این شتابدهنده از ۸۹ کارآفرین تا به اینجا را ایجاد ۲۱۰ فرصت شغلی و جذب بیش از ۵۰میلیارد ریال سرمایه عنوان کرد. لازم به ذکر است که کسب و کاهایی مثل ریحون، تسکولو، پی پینگ و دونیت، از جمله کسبوکارهای موفق شکل گرفته در آواتک بودهاند.
فرآیند شش ماهه شتابدهی آواتک به این صورت است که در دو ماهه اول از میان تیمهای درخواستدهنده، ۲۰ تیم پذیرش میشوند و بدون هیچ تعهدی به مدت دو ماه و بهصورت رایگان از خدمات مختلف آواتک بهرهمند و در نهایت از بین این ۲۰ تیم، ۱۰ تیم وارد فرآیند شتابدهی خواهند شد.
محسن ملایری تعداد تیمهای پذیرش شونده در آواتک را در دورههای گذشته و دور جدید، همین ۱۰ تیم عنوان میکند و میگوید: فعلا برنامهای برای تغییر این رقم در آواتک وجود ندارد.این در حالی است که تعداد تیمهای درخواستدهنده از ۱۰۰ تیم در دور اول به ۲۲۰ تیم در دور دوم و ۳۷۶ تیم در دور سوم رسید و انتظار میرود این رقم در دور چهارم رشد بیشتری را تجربه کند تا در نهایت استعدادهای خوبی از این میان فرصت ظهور پیدا کنند.
تیمهای مذکور که به ارائه کسبوکار نوپای خود در برابر سرمایهگذاران حاضر در مراسم پرداختند از آذر ماه ۹۴ در آواتک مستقر بودهاند و از منابع و مربیان این مرکز شتابدهی استفاده کردهاند. محسن ملایری، مدیرعامل آواتک در ابتدای این مراسم با اشاره به عبور تیمهای این دوره از فرآیندی بهشدت گزینشی، اظهار کرد: ۴۰۰ تیم برای حضور در چرخه سوم شتابدهی آواتک ثبت نام کردند که از این تعداد با ۱۲۰ تیم مصاحبه شد. به گفته ملایری، در نهایت ۲۰ تیم از این میان وارد فرآیند پیش شتابدهی شدهاند و بعد از دو ماه، این ۱۰ تیم بهعنوان تیمهای منتخب برای دوره سوم گزینش شدهاند و سرمایه اولیه آواتک را دریافت کردهاند.
در ادامه مراسم، سعید رحمانی از بنیانگذاران و رئیس هیاتمدیره آواتک طی سخنانی این روز را روز مهمی دانست و گفت: «جوانان ما به جای آنکه ترک وطن کنند یا بیکار باشند آستین بالا زدهاند و کسبوکار خودشان را راهاندازی کردهاند. از طرفی دیگر، امروز روزی است که از محیط نسبتا امن آواتک بیرون میآیند و وارد محیط واقعی جامعه میشوند و سختیها، مشکلات و موفقیتهای پیش روی خود را تجربه خواهند کرد.»
رحمانی با اشاره به شکست تیمها در این مسیر افزود: «در چنین مجامعی کمتر از شکستها میشنویم. اما دوران سخت و مشکلات هم حتما در این مسیر وجود دارد».
رحمانی امسال را سال موفقیت اکوسیستم کارآفرینی در ایران نامید و ابراز کرد: «این اکوسیستم حاصل تلاش یک فرد، شرکت، یا جریان سیاسی نیست. این اکوسیستم یک جریان اقتصادی اجتماعی و حاصل تلاش جامعه کارآفرینی تکنولوژی ایران است.»
رحمانی در ادامه به شتابدهندهها و نهادهای متعددی که ظرف این مدت در ایران شکل گرفتهاند اشاره کرد و همکاری بخش خصوصی و بخش دولتی را باعث رشد بیسابقه فعالیتها در این حوزه دانست.
رحمانی تنها راز موفقیت در این حوزه را «همکاری مشترک» عنوان کرد. سعید رحمانی با اشاره به راه دشوار پیش رو برای استارتاپها در آینده و رویارویی اجتنابناپذیر آنها با رقبای خارجی، استفاده از سرمایه خارجی را یکی از راههای غلبه بر این چالش دانست اما تاکید کرد: هر سرمایهای و به هر شکلی در این مسیر راهگشا نخواهد بود. به گفته ایشان، همراهی این سرمایهگذاری با تعهد به انتقال دانش برای حمایت از کارآفرین ایرانی ضروری است.