معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران اولویت این شرکت را اتمام پروژههای سهامی عام دانست و گفت: با این وجود در تلاش هستیم در پنجسال آینده میزان تولید متانول در کشور به 25میلیون تن افزایش یابد. محمد حسن پیوندی، معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران روز گذشته در جمع خبرنگاران، از وضعیت صنعت پتروشیمی توضیحاتی را ارائه کرد.
وی با بیان اینکه در مجموع در هشتماهه امسال هفت درصد رشد در صنعت پتروشیمی در مدت زمان مشابه داشتیم، گفت: صنعت پتروشیمی کشور با مصرف تنها پنج درصد از هیدروکربورهای مایع و گاز کشور، بیش از ٤١میلیون تن محصول به ارزش بیش از ٢١ میلیارد دلار تولید میکند. وی با اشاره به اینکه به دنبال آن هستیم وابستگی مجتمعهای پتروشیمی به خوراک مایع را کاهش دهیم، افزود: برای صنعت پتروشیمی نقشه راهی تهیه شده است. برنامههای متعددی برای پتروشیمیها در دست اقدام است، به طوری که قرار است در پنج سال آینده ٢٥ میلیون تن متانول تولید کنیم و با این اقدام، ایران قدرت اول در این بخش خواهد شد. تبدیل متانول به پروپیلن و اتیلن از برنامههای اولویتدار صنعت پتروشیمی است.
متانول رقیب شیلهای گازی
پیوندی تاکید کرد: در چند سال آینده متانول ایران رقیب سرسخت شیلهای گازی دنیا خواهد شد. در حال حاضر، سالانه حدود پنج میلیون تن متانول در کشور تولید میشود که با این تفاسیر ایران در آینده یکی از تاثیرگذاران قیمت این محصول در جهان خواهد بود.
وی با اشاره به راهاندازی فازهای ١٥ تا ١٨ پارس جنوبی، تصریح کرد: با راهاندازی این فازها پروژههای باقیمانده از برنامه چهارم توسعه که بیشتر شامل مجتمعهای موجود در سر راه خط لوله اتیلن هستند، وارد مدار تولید خواهند شد. این پروژهها که 11 مورد است، در سال 94 به بهرهبرداری خواهد رسید. همچنین 56 پروژه نیز از برنامه پنجم توسعه برجای مانده و در مجموع 67 پروژه در دستور کار است.
به گفته پیوندی، این صنعت در جایگاه واقعی خود قرار نگرفته است و باید زیرساختها و امکانات کشور در حوزه پتروشیمی خوراک فراوان و دسترسی به آبهای آزاد باشد تا سهم ایران از صنعت پتروشیمی افزایش یابد. هماکنون ایران ٩,٤ و ١٨ درصد از منابع نفتی و گازی جهان را در اختیار دارد.
پیوندی با اشاره به اینکه مهندسی صنعت پتروشیمی کاملا بومی شده، اعلام کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی اتمام پروژههایی را که بیشتر سهامی عام دارند، از اولویتهای خود قرار داده است.
وی درباره تعیین قیمت خوراک پتروشیمیها توسط مجلس گفت: این اقدام مجلس عالی بود و کار حساسی را انجام داده و حال باید وزارت نفت براساس شاخصهای بانک مرکزی و اقتصاد کشور و نفت فرمول را تهیه و اعلام کند. بایداین کار انجام شود تا سرمایهگذار بداند آینده سرمایهگذاری چه خواهد شد. امیدواریم عددی برای قیمت خوراک تعیین نشود. در این بخش دخالت وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز تنها به دلیل صنایع پایین دستی است.
به گفته پیوندی، ظرفیت کنونی تولید محصولات پتروشیمی ایران ٦٠ میلیون تن است که با احتساب ٦٠ میلیون تن ظرفیت در حال ساخت، ٣٠ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد و ٦٠ میلیون تن ظرفیت طراحی شده و تا پایان سال ٢٠٢٢ در صورت تامین خوراک، تولید محصولات پتروشیمی ایران به ١٨٠ میلیون تن در سال خواهد رسید.
علت توسعه نیافتگی صنایع تکمیلی
وی درباره علل اصلی توسعه نیافتن بخشهای پاییندستی (تکمیلی) صنعت پتروشیمی کشور گفت: پایین بودن محصولات پرکاربرد همچون پروپیلن علت اصلی است، زیرا براساس مطالعات صورت گرفته از سوی شرکت NPC از سال ٢٠٠٢ تا ٢٠١٢ تولید خوراک و محصولات پرکاربرد همچون پروپیلن در ایران در حال کاهش است.
معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اشاره به کاهش قیمت مصنوعی نفتخام تصریح کرد: این کاهش قیمت تا سه یا چهارماه آینده بهصورت محسوس بر قیمت محصولات پتروشیمی با پایه خوراک مایع تاثیر میگذارد و تاثیر کمتری در مورد محصولات پتروشیمی با پایه خوراک گاز خواهد داشت، زیرا قیمت آن منطقهای است.
پیوندی درباره وضعیت فاینانسهای کشور چین در صنعت پتروشیمی گفت: هماکنون ال سی فاینانس پتروشیمی سبلان باز شده و بهزودی این اتفاق در مورد پتروشیمی مسجد سلیمان نیز رخ میدهد، وانگهی در مجموع صنعت پتروشیمی آمادگی دریافت هفت تا ١٠ میلیارد دلار فاینانس چین را دارد.