خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا دردسرهای فراوانی را برای شرکت های خودروسازی فعال در صنعت خودروی این کشور ایجاد کرده است. این شرکت ها که پیش از برگزاری همه پرسی برای خروج لندن از اتحادیه اروپا مخالف این مسئله بودند، این روزها درگیر نگرانی های ناشی از حذف موافقت نامه های تجارت آزاد با دیگر کشورهای اروپایی و تعیین تعرفه های سنگین واردات و صادرات هستند.
در همین رابطه چندی پیش شرکت خودروسازی نیسان ژاپن که بزرگ ترین کارخانه تولید خودروی انگلستان را در اختیار دارد، اعلام کرد در صورت خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، سرمایه گذاری خود در صنعت خودروی این کشور را متوقف خواهد کرد. این موضوع سبب شد نخست وزیر دولت محافظه کار بریتانیا در دیدار با مدیر اجرایی نیسان تضمین های لازم برای تسهیل فعالیت این خودروساز ژاپنی را به مدیران آن ارائه کند. این موضوع سبب اعتراض سایر خودروسازان فعال در صنعت خودروی بریتانیا شد و در نهایت دولت این کشور هرگونه تبعیض در تعامل خود با خودروسازان بین المللی را رد کرد. در همین راستا سخنگوی یکی از کمیسیون های اتحادیه اروپا به رسانه ها گفت: «مقامات اتحادیه اروپا قصد دارند تضمین های ارائه شده از سوی لندن به مدیران نیسان به منظور عدم بروز اختلال در فرآیند سرمایه گذاری این خودروساز ژاپنی را مورد بررسی قرار دهند.»
به گزارش خبرگزاری رویترز سخنگوی این کمیسیون در گفت وگوی خود با این خبرگزاری اظهار داشت: «ما شاهد انتشار اخبار توافق نیسان و دولت بریتانیا و ارائه تضمین های لازم به این خودروساز ژاپنی هستیم و قصد داریم در این موضوع وارد شده و آن را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهیم.» وی در ادامه گفت کمیسیون اروپا تمام تلاش خود را برای بررسی تضمین های ارائه شده از سوی لندن به شرکت خودروسازی نیسان به کار خواهد بست.
وی هدف از این اقدام را حصول اطمینان از عدم ارائه امتیازات ویژه و غیرعادلانه به برخی شرکت های خودروسازی عنوان کرد. « مارگاریتیس شیناس» در گفت وگوی خود با رسانه ها اعلام کرد: «تضمین های ارائه شده از سوی دولت بریتانیا به شرکت خودروسازی نیسان براساس قوانین و مقررات اتحادیه اروپا نبوده است و به همین دلیل ما قادر نخواهیم بود اقدامی رسمی و قانونی علیه لندن صورت دهیم «وی در پاسخ به پرسش خبرنگاران مبنی بر اینکه کمیسیون اروپا چگونه از لندن در این رابطه سوال خواهد کرد، گفت: «ما رسانه ها و گزارش های منتشر شده در آنها را دنبال می کنیم، چنانچه با موضوع مهمی روبه رو شویم حتماً آن را پیگیری خواهیم کرد.»
لازم به ذکر است در صورت تحقق خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، این کشور در آینده تحت قوانین تجاری اتحادیه اروپا فعالیت نخواهد کرد، اما چنانچه لندن تصمیم بگیرد که همچنان یکی از اعضای اتحادیه اروپا باقی بماند، نمی تواند میان شرکت های تجاری فعال در بخش های مختلف اقتصادی و صنعتی این کشور تفاوت و تبعیضی قائل شود.
واکنش اتحادیه اروپا به نتیجه مذاکرات دولت بریتانیا و شرکت نیسان در حالی رسانه ای شده است که لندن هفته گذشته اعلام کرد تضمین های لازم جهت رقابتی ماندن صنعت خودروی بریتانیا پس از برگزیت را به مدیران شرکت نیسان ژاپن ارائه کرده است. با این حال و به رغم ارائه این تضمین ها، مدیران نیسان اعلام کردند که هیچ گونه تضمینی بابت افزایش تعرفه های تجاری از دولت بریتانیا دریافت نکرده اند.