اگرچه بازار بورس هفته گذشته شروعی ضعیف را تجربه کرد، اما شرایط در پایان این هفته کاری بسیار متفاوت بود. با آغاز معاملات در روز شنبه، شاخص کل صعود اندکی را تجربه کرده و پس از آن در مسیر نزولی قرار گرفت و تقریبا تمام مسیر رفته خود را بازگشت. شاخص کل این بازار در دومین روز هفته در مسیر نزولی قرار داشت و بیش از 100 واحد از ارتفاع خود را از دست داد. شاخص کل در روز میانی هفته بر سر دو راهی نزول و صعود قرار گرفته و تغییرات زیاد را تجربه نکرد تا دو روز پایانی هفته استعداد رشد داشته باشند.
با وصول اخبار خوش از مجلس شورای اسلامی در روز سهشنبه، شاخص کل تمام افت خود از ابتدای هفته را در این روز جبران کرد و راه را برای صعود بیشتر هموار ساخت. بخشی از گفت و گوی تلویزیونی پر حاشیه ریاست جمهوری در سهشنبه شب، به موضوع بورس ارتباط داشت و برخی از کارشناسان رشد 538.9 واحدی شاخص کل در روز چهارشنبه را اثر تصویب برجام و این گفتوگو میدانند. با تمام فراز و نشیبهای موجود، شاخص کل در هفته گذشته با بیش از 570 واحد صعود به کار خود پایان داد. ارزش معاملات کل بازار بورس اوراق بهادار تهران که روند افزایشی خود را از روز شنبه تا سهشنبه حفظ کرده بود، در روز چهارشنبه با 30 درصد نزول نسبت به روز سه شنبه در رقم 78.3 میلیاردتومان گزارش شد.
جناب آقای روحانی، رئیس محترم جمهور، در گفتوگوی زنده تلویزیونی سه شنبه شب خود صراحتا بیان کردند که «بورس دست دولت نیست». این فرمایش رئیسجمهور سؤال سادهای را برمیانگیزد: «پس چرا دولت در امورات بورس دخالت میکند؟!». در این سیاهه صحبتی از اعمال نفوذهای ریز و درشت قوه مجریه در بازار سرمایه به میان نخواهیم آورد، اما شخص ریاست جمهوری در قبال اتفاقات دو سال گذشته بازار سرمایه مسئول هستند. آقای روحانی در پاییز سال 92، بارها از مردم درخواست کردند که سرمایه خود را به بازار بورس بیاورند. موضوع ساده است: «آقای روحانی در پاییز سال 92 نیز رئیسجمهور بودند. جهتگیری متضاد رئیسجمهور پس از گذشت دو سال، ایشان را مورد انتقادهای زیادی قرار میدهد؛ انتقادهایی که اکثرا وارد هستند. به هر حال، رئیسجمهور محترم باید عنایت داشته باشند که شخصا مسئول سرمایه از دست رفته مردم هستند؛ چرا که ایشان از مردم دعوت به سرمایهگذاری در بورس کرده بودند.
به گزارش تابناک، شورای نگهبان قانون اساسی کشور در جلسه چهارشنبه خود، برجام را تصویب کرده و بدین ترتیب، پروسه قانونی شناخته شدن برجام در کشور به پایان رسید. با عنایت به این موضوع و تنها بر سر راه بودن موانع خارجی مانند گزارشهای آژانس بینالمللی هستهای و غیره، میتوان هفته آینده را به دو بخش پر هیجان نیمه نخست و کم هیجان نیمه دوم تقسیم کرد. به عبارت سادهتر، انتظار میرود پسماند تقاضای به وجود آمده در هفته گذشته، دو روز کاری نخست این هفته را در برگرفته و در این دو روز شاهد صعود شاخص کل باشیم. پس از آن، با از بین رفتن جو موجود در بازار، با کاهش جزئی شاخص کل و حرکت نوسانی شاخص کل رو به رو خواهیم بود. بدین ترتیب، شاخص کل در جلسه معاملاتی پیش رو با آغاز معاملات در مسیر صعودی قرار خواهد گرفت و پس از گذشت تب نخست بازار، از شدت صعود کاسته خواهد شد. انتظار میرود روند صعودی شاخص کل، با شیب کم، تا انتهای این جلسه ادامه داشته باشد.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه