تا یکی دو دهه پیش عدم دسترسی به دنیای مجازی چندان عجیب نبود. بسیاری از افراد عادت داشتند هفته ای یک بار پیغام های الکترونیک خود را بررسی کنند و حتی تلفن های همراه نیز چندان محبوبیتی نداشت، اما این روزها داستان کاملا برعکس شده و دیدن فردی که نه عضو شبکه های اجتماعی باشد و نه تلفن همراه هوشمند داشته باشد جای تعجب دارد.
با این حال هنوز هم هستند شهرها و روستاهایی که از دسترسی به اینترنت محرومند و در نتیجه ساکنان این مناطق از عضویت در بسیاری از فعالیت های مجازی باز مانده اند. جالب است بدانید در ایالات متحده و انگلستان 20درصد از افراد به اینترنت پرسرعت دسترسی ندارند. بنابراین بد نیست مروری داشته باشیم به روش هایی که می توان با کمک آنها نرخ این مشکلات را تخفیف داد.
مشکل مسافت
یکی از ساده ترین و ابتدایی ترین مشکلات اینترنت در مناطق مختلف جهان بالا بودن بعد مسافت است. درواقع بسیاری از کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعه یافته به دلیل ضعف یا فقدان زیرساخت های مناسب، در ارائه خدمات اینترنتی به مشترکین خود با مشکل مواجه هستند. متاسفانه یک توجیه رایج برای عدم توسعه خطوط فیبر نوری و گسترش پهنای باند به تعداد مشترکین بازمی گردد.
درواقع، کشورهایی که به لحاظ بودجه و امکانات در مضیقه هستند، ترجیح می دهند بودجه خود را صرف مناطق شهری پرجمعیت و البته پرمتقاضی کنند. در نتیجه مناطق کم جمعیت تر، در اولویت های نهایی قرار گرفته و دیرتر از سایرین به اینترنت پرسرعت دست پیدا می کنند.
حل مشکلات پهنای باند
ظهور ارتباطات از راه دور GMS و فناوری 3G در بسیاری از کشورهای در حال توسعه باب جدیدی برای رشد و پیشرفت اقتصادی را گشود. در نتیجه این تحولات، بسیاری از شرکت های مخابراتی این روزها نقش ISP را بازی می کنند. با این وجود هنوز هم بسیاری از شرکت های مخابراتی یا به عبارتی بهتر کانون های ISP در افزایش سطح کیفی و زیرساختی خود ضعف نشان می دهند و آنچنان که انتظار می رود، از پس ارائه سرویس به مشترکان برنمی آیند.
یک راه حل جایگزین که برای غلبه بر این ضعف ها ارائه شده، استفاده از سیستم وایمکس است. با این وجود این سیستم نیز در بسیاری از نقاط مثل کوهستان یا جنگل های متراکم آنچنان که انتظار می رود موثر عمل نمی کند. در نتیجه نمی تواند به عنوان یک روش دائم و موثر مورد استفاده قرار گیرد.
Google project loon
یک راه حل جالب و البته فانتزی برای حل مشکل اینترنت جوامع روستایی توسط شرکت گوگل ارائه شده است. این راه حل که یک ابتکار مدرن و جالب است شامل ارسال بالون هایی مجهز به تقویت کننده اینترنت بی سیم به مناطقی است که از پایین بودن سرعت اینترنت رنج می برند. با اینکه پروژه مذکور در مراحل اولیه و آزمایشی خود قرار دارد، اما ایده ای جالب و قابل تامل است؛ ایده ای که می تواند مشکل تعدادی از مناطق همجوار را حل کرده و در هزینه ها نیز صرفه جویی کند.
دسترسی به اینترنت ماهواره ای
استفاده از اینترنت ماهواره ای یکی از منطقی ترین راه حل ها برای رسیدن به نتیجه مطلوب است. بسیاری از مناطق که به طور زمینی به اینترنت دسترسی ندارند، می توانند از طریق اینترنت ماهواره ای مشکل خود را حل کنند. بسیاری از صنایع مهم در دنیا از طریق اینترنت ماهواره ای به ارسال اطلاعات و برقراری ارتباط با پایگاه های مختلف خود می پردازند. واحدهای نظامی، کشتی های باری و حتی ایستگاه های فضایی بین المللی نیز از همین سیستم استفاده می کنند.
آینده پهنای باند تا کجا خواهد رفت؟
در شرایطی که نرخ رشد کاربران مجازی به شکل ثانیه ای در حال ارتقاست، سیستم های رایانه ای و ارتباطی پیشرفت چشمگیری دارند و افراد زیادی به استفاده از انواع صفحات مجازی، اپ های پیام رسان و... عادت کرده اند، رشد سرعت اینترنت و پهنای باند نیز نسبت به دهه های پیش سرعتی باورنکردنی را تجربه کرده است.
بنابراین نمی توان آینده سرعت اینترنت را در وضعیت کنونی تثبیت شده دانست. پیشرفت لوازم الکترونیک و آنلاین باعث می شود اینترنت نیز خواه ناخواه ناچار به افزایش سرعت خود شود. شاید، این یک بازی مهیج بین فضای مجازی و ابزارهای بهره گیری از این فضاست.
ارتباط با نویسنده: royapakseresht@gmail.com