باز هم آب؛ اما اینبار نه از زاویه کمبود یا خشکسالی، بلکه از زاویهای که نگرانکنندهتر از آن به نظر میرسد. وجود آلودگی در آب از آن دست خبرهایی است که ناگهان توی دل آدم را خالی میکند و ناخودآگاه این سوال در ذهنها نقش میبندد که آخرین باری که یک لیوان آب را نوشیدیم، چه موقع بود؟! آیا از آن زمان به بعد احساس ناخوشایندی داشتهایم یا خیر؟ نکند این آلودگی در بلندمدت تاثیر خود را بر سلامتی ما بگذارد؟ و...
دیروز رحمتالله حافظی، رییس کمیسیون سلامت شورا نسبت به آلودگی آب شرب تهران تذکر داد و از شهروندان خواست از آب معدنی استفاده کنند.
البته انتشار این خبر، به سرعت واکنش برخی از مسئولان از جمله استاندار تهران را برانگیخت که به مهر گفت: براساس آخرین اطلاعات از سازمان استاندارد، آب شهر تهران سالم و استاندارد است.
سیدحسین هاشمی افزود: مردم تهران نگران آلودگی آب نباشند، زیرا اگر موردی باشد رسیدگی و اطلاعرسانی میکنیم.
البته داستان به همینجا ختم نشد و رییس کمیسیون سلامت شورا از وزیر کشور خواست در 24 ساعت آینده جلسه کمیته اضطرار آلودگی آب را تشکیل دهند و به جای موضعگیری نسبت به این موضوع آن را برطرف کنند. اما اگر آلودگی آب شرب تهران تا به این حد جدی است، چرا تا به حال متولیان این امر سکوت کردهاند؟ در طول مدت این 24ساعت، چه تغییری قرار است در آمارها اتفاق بیفتد؟ پس تکلیف آبی که تا به این تاریخ به مصرف رسیده است، چه میشود؟
بدون آزمایش نمیتوان حرفی زد
در همین زمینه، معاون برنامهریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو در گفتوگوی کوتاهی که با «فرصت امروز» داشت، گفت: تا این لحظه گزارشی از آلودگی آب مخابره نشده است. هدایتفهمی، با اشاره به اینکه بدون آزمایش نمیتوان سخنی را عنوان کرد، افزود: اگر آلودگی در کار باشد، درصد بالای نیترات است که آن هم هنوز معلوم نیست؛ زیرا اکنون آماری در اختیار ندارم و نمیتوانم اظهارنظر کنم.
آلودگی صحت ندارد اما...
بر همین اساس، به سراغ یکی از کارشناسان و پژوهشگران مطرح حوزه آب رفتیم تا در این ارتباط، با او گفتوگو کنیم. مهدی میرزایی معتقد است، سخنان مسئول شورای شهر تهران نمیتواند صحت داشته باشد. زیرا این آلودگی در تمام مناطق به یک اندازه نیست. به گفته میرزایی، نیترات استاندارد آب 50میلیگرم در لیتر است، اما در برخی از مناطق، مانند نواحی جنوب شرق تهران این ماده حتی به بالای 60درصد هم میرسد و این نگرانکننده است.
میرزایی تاکید کرد: مناطقی مانند انتهای خیابان پیروزی و حوالی افسریه، حتما آلودهاند و برای حل این معضل هیچ راهحلی هم وجود ندارد. برای لولهکشی هم هزینه بسیار زیادی لازم است که به نظر نمیرسد، قابل تامین باشد. میرزایی تنها راه پیش پای دولت را اطلاعرسانی درست به مردم دانست و عنوان کرد: این حق مردم است که از ترکیبات آبشربی که در اختیارشان قرار میگیرد، مطلع باشند.
آزمایش باید از درون خانهها باشد
اما کارشناس دیگری در حوزه آب، خبرهای امیدوارکنندهتری را با «فرصت امروز» در میان گذاشت. به عقیده نعمتالله الهیپناه، آلودگی آب شرب تهران نمیتواند واقعیت داشته باشد. زیرا این آب کاملا استاندارد است و مرتب کنترل میشود. بنا به گفته این کارشناس، اگر آلودگی مهمی در آب باشد همانند آلودگی هوا افراد بسیاری را راهی بیمارستان میکند. این در حالی است که تاکنون در این مورد گزارشی منتشر نشده است. اما آلودگی نیتراتی، در درازمدت تاثیرگذار است و مشکلات زیادی را ایجاد خواهد کرد.