در جدیدترین توافق کشورهای گروه هفت (G7) و چند کشور اروپایی و حاشیه خلیج فارس در نیویورک، کمکهای بینالمللی به پناهجویان به 1.6میلیارد یورو افزایش یافت. آنطور که اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان اعلام کرد، سهم آلمان از این افزایشِ 1.6میلیارد یورویی، یکصد میلیون یوروخواهد بود. این کمک مالی باید در اختیار کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل و برنامه جهانی غذای ملل متحد قرار گیرد. این دو سازمان مسئولیت تأمین اعتبارات برای کمک به پناهجویان را برعهده داشتهاند. برنامه جهانی غذای ملل متحد در تأمین کمکهای غذایی برای پناهجویان سوری دچار کمبودهای مالی شده است.
وزیر خارجه آلمان اعتقاد دارد جامعه بینالملل موظف است ترتیبی دهد که وضعیت از این بدتر نشود. ما باید نهایت تلاش خود را به عمل آوریم تا انسانها مجبور به ترک کشورهای همسایه سوریه نشوند. ما باید به آنها کمک کنیم، در منطقه بمانند. دولت آلمان تاکنون موافقت خود را با پرداخت یک میلیارد یورو اعلام کرده که 500 میلیون یوروی آن به کمکهای بشردوستانه اختصاص یافته است. برلین تا پایان سال ریاست جی7 را بر عهده دارد. سال بعد نوبت ژاپن است. هلند، عربستان، سوییس و اتریش در شمار کشورهایی قرار دارند که آنها نیز موافقت خود را با کمک به پناهجویان اعلام کردهاند.
به گفته «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان برلین بودجهای ویژه برای حل مسئله پناهجویان اختصاص داده است. دولت آلمان همچنین اعلام کرده است که قصد دارد ماهانه 670 یورو به ازای هر کدام از افراد به ایالتها بپردازد. دولت آلمان و دولتهای منطقهای در زمینه بستهای برای پرداختن به این مسئله به توافق رسیدهاند. با این حال دولت مرکزی قول داده است که بار اصلی این وضعیت را برعهده گیرد.
شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن اعلام کرد که توکیو آماده است با اهدای این مبلغ از تلاشها برای استقرار صلح و ثبات در خاورمیانه و شمال آفریقا حمایت کند. وی همچنین با اعلام آمادگی کشورش برای اهدای کمکهای مالی بیشتر و کسب تجربه در خاورمیانه برای پایان بخشیدن به بحرانهای این منطقه تأکید داشته است، توکیو 810 میلیون دلار را که سه برابر بیشتر از مبلغ سال گذشته است، فقط به پناهجویان سوریه و عراق اختصاص میدهد تا هرچه زودتر آنها را از آوارگی خارج کند. ژاپن حتی 2میلیون دلار به لبنان و 2، 5 میلیون دلار به کشورهای شرق اروپا اختصاص داده تا آنها نیز بهتر بتوانند بحران به وجود آمده در کشورهای خود به سبب سیل عظیم مهاجران سوری و عراقی را کنترل کنند. ژاپن در عین حال 750 میلیون دلار نیز برای استقرار صلح در خاورمیانه و شمال آفریقا اختصاص داده است.
کمک به پناهجویان در حالی است که آمار پناهجویان به کشورهای عضو اتحادیه اروپا درحال افزایش است. روزنامه بیلد طی خبری فاش ساخته است دولت آلمان که تاکنون ورود 800 هزار متقاضی پناهندگی را در سال 2015 به این کشور پیشبینی کرده بود این رقم را به 1.5میلیون نفر افزایش داد. مقامات آلمانی معتقدند ورود مهاجران افزایش مییابد و در سه ماهه چهارم سال، روزانه به 10 هزار نفر خواهد رسید.
* کارشناس مسائل اروپا