نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی در نخستین سفر خارجی پس از انتخابات پارلمانی در اسفند ماه 1393، در سفر به بخش یونانینشین قبرس با نیکوس آناستاسیادیس رییسجمهوری قبرس دیدار و پیرامون موضوعات اقتصادی گفتوگو کرد. سفر وی پاسخی به دیدار این مقام قبرسی در خرداد سال جاری از اسراییل است. در این ملاقات موضوعاتی همچون انرژی، اقتصادی، امنیتی، گردشگری، سرمایهگذاری و بهویژه آخرین وضعیت قبرس و تلاشهای اخیر برای ایجاد وحدت میان دو بخش قبرس مورد گفتوگو قرار گرفت.
به گفته رییسجمهوری قبرس، در این دیدار همچنین کشف و بهرهبرداری از منابع هیدروکربن در مدیترانه و خط لوله گاز مدیترانه شرقی و ارتباط اوراسیا و یک پروژه خصوصی انتقال برق اروپا مورد بحث و گفتوگو قرار گرفته است. نتانیاهو مدعی شد ما میتوانیم آینده بهتری برای قبرس و اسراییل ایجاد کنیم. وی بهرهبرداری از معادن و ذخایر گاز از سوی دو طرف را مورد تاکید قرار داد و گام اول را «همکاری» و گام بعدی را «اقتصادی» دانست.
از تابستان 2010 به بعد تلاش سیستماتیک و جدی از سوی رژیم اشغالگر قدس جهت تقویت روابط با قبرس آغاز شده است. رژیم اشغالگر به دنبال آن است که با تقویت روابط خود با این کشور از انزوای سیاسی خارج شود. مناقشههای جاری میان کشورهای همسایه شرق مدیترانه، عدم تعیین مرزهای دریایی و مناطق انحصاری اقتصادی و کشف منابع هیدروکربنی ترکیبی از شرایط پرتنش در این منطقه ایجاد کرده است. آنکارا نیز در تلاش است تا مانع ارتقای موقعیت ژئوپلیتیک و اقتصادی قبرس یونانی نشین شده و از تبدیل شدن قبرس به قطب انرژی در منطقه جلوگیری کند. ارتقای جایگاه این دو در نقشه انرژی، استراتژی ترکیه بهعنوان قطب انتقال انرژی از شرق به غرب را تضعیف میکند.
قبرس تلاش دارد خود را بهعنوان منابع جدیدی در راستای استراتژی تقویت امنیت انرژی و تنوع بخشی منابع انرژی اروپایی مطرح کند. کشف منابع گاز در منطقه بین قبرس و رژیمصهیونیستی و ارزیابی کارشناسان مبنی بر وجود منابع هیدروکربنی در بین جزیره یونانی کاستلوریزو و قبرس باعث شده بسیاری از کارشناسان سیاسی توصیه کنند که یونان و قبرس باید در خصوص و تعیین منطقه انحصاری خود به توافق برسند.
بیشک همکاری یونان و قبرس با شرکتهای این رژیم در خصوص چگونگی بهرهبرداری از منابع گاز طبیعی و احتمال بهرهگیری از فناوری گاز طبیعی فشرده، شرایط منطقه و معادلات ژئوپلیتیکی جدیدی ایجاد کرده و طراحیهای آتن و نیکوزیا در بخش انرژی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. نحوه انتقال گاز طبیعی مدیترانه به بازارهای اروپایی از موضوعات بسیار مهم و مورد علاقه دولتهای یونان و قبرس است و آتن با علاقه زیادی از نزدیک این مذاکرات را پیگیری میکند. در مهر ماه سال گذشته ساخت لوله زیر دریایی در مدیترانه و انتقال به جزیره کرت یونان و از این جزیره به استان جنوبی یونان مورد بررسی قرار گرفت که البته محتویات مذاکرات و بعضی از واکنشها در آن زمان نشان داد که این مسیر به دلیل هزینههای هنگفت آن از شانس کمتری برخوردار است و طرف دیگر هنوز تصمیم مشخصی در این خصوص اتخاذ نکرده است.
* کارشناس مسائل اروپا