یارانه تولید غیب شده و با اینکه گفته میشود پرداخت شده اما هیچ شاهدی بر دریافت آن صحه نگذاشته است. محمدباقرنوبخت، رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور پریشب اعلام کرده که یارانه تولید پرداخت شده است اما کمتر از 12 ساعت بعد، دیروزصبح، محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت گفته که بخش صنعت هنوز یارانهای دریافت نکرده است.
براساس خبری که مهر منتشر کرده نوبخت عصر دوشنبه در حاشیه دومین روز کنفرانس اقتصاد ایران در جمع خبرنگاران از پرداخت 500 میلیارد تومان یارانه به بخش تولید خبر داده و گفته: «در سال جاری پرداخت پنج هزار و 727میلیارد تومان در هیات وزیران برای اختصاص به بخش تولید تصویب و سازمان مدیریت و برنامهریزی موظف شد که به تفکیک 1200 میلیارد تومان به بخش صنعت، 1200 میلیارد تومان به حوزه حملونقل و یکهزار میلیارد تومان به بخش کشاورزی و دیگر بخشها پرداخت کند.»
او در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه در سال جاری چه میزان از یارانه بخش تولید به این بخش پرداخت شده است، اظهار کرد: «از ابتدای امسال تاکنون 500میلیارد تومان یارانه به بخش تولید پرداخت شده است.» اما گفتههای نعمتزاده خلاف حرفهای نوبخت است. او به ایلنا گفت: «هنوز یارانهای برای تولید دریافت نکردهایم. در دولت تصویب شد ۱۲۰۰ میلیارد تومان به صنعت و ۱۰۰ میلیارد تومان برای پشتیبانی صادرات در نظر گیرند که هیچکدام هنوز نهایی نشده است.»
نعمتزاده درخصوص پیدا کردن پاسخ این سوال که چرا هنوز یارانه تولید پرداخت نشده تاکید کرد: «این موضوع را از دکتر نوبخت جویا شوید زیرا دست ما نیست و تخصیص با او است.» او با بیان اینکه ما به دنبال آن هستیم تا یارانه را دریافت کنیم، افزود: «در این خصوص باید بگویم که هنوز زورمان نرسیده است.»
نوبخت گفت: «همین امروز صبح (دوشنبه صبح) هم از وزیر صنعت درخواست کردهایم تا در معرفی بنگاههای متقاضی سرعت بیشتری داشته باشد. در حال حاضر منتظر معرفی بنگاهها از سوی وزارت صنعت، معدن وتجارت برای پرداخت تسهیلات هستیم. ما علاقهمندیم علاوهبر 500 میلیارد تومانی که در حال حاضر به بخش تولید اختصاص یافته تسهیلات دیگری را نیز تا پایان سال در اختیار واحدهای متقاضی قرار دهیم.»
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی توضیح داد: «با مدیرعامل بانکها جلسهای داشتیم و همکاران بنده سلسلهجلساتی را با نظام بانکی برگزار کردهاند که سازوکاری تعریف شود بنگاههایی که شایسته دریافت تسهیلات ارزانقیمت هستند به بانکها ارائه شوند. در این زمان سازمان مدیریت و برنامهریزی اعلام ضمانت میکند و بانکها این تسهیلات را در اختیار متقاضیان قرار میدهند.»
روزنامه فرصت امروز پیش از این در سلسله گزارشهایی یارانه تولید را بررسی کرده بود. در این گزارشها از تولیدکنندگان و اقتصاددانان نیز نظرخواهی شده بود. محمدقلی یوسفی، یکی از اقتصاددانانی است که در گزارشی نظر خود را اینگونه بیان کرده بود: «این موضوع را میتوان پذیرفت که دولت با فشارهای بسیار زیاد هزینهای مواجه است و درآمدهای نفتی بهشدت کاهش پیدا کرده اما در چنین شرایطی لازم است که دولت از هزینههای سایر وزارتخانهها بکاهد و به بخش تولید و کشاورزی اختصاص دهد چون این دو بخش مولد بوده و از اهمیت بسیاری برخوردارند.»
او معتقد است: «دولت باید در لایحه پیشنهادی بودجه 94، سهم بیشتری را برای این دو بخش در نظر میگرفت. اگر هدف دولت خروج از تورم است باید هزینه بخشهای تورمزا نظیر وزارت کشور و وزارت دفاع را در شرایط صلح کمکرده و به وزارت صنعت اختصاص دهد، اما با توجه به لایحه بودجه 94 به نظر میرسد موضوعات غیراقتصادی نقش پررنگتری در تعیین بودجه داشته است.»