معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی گفت: هماکنون تصمیمگیری درباره فرمول قیمت خوراک پتروشیمی به مثابه گلوله داغی شده که هیچ طرفی تحمل حفظ آن را ندارد و میان ارگانهای مختلف دستبهدست میشود و حاضر نیستند به این موضوع ورود کنند. به گزارش ایرنا از روابط عمومی وزارت نفت، عباس شعریمقدم با بیان اینکه تعیین بلندمدت فرمول قیمت خوراک برای سرمایهگذاران خارجی اهمیت ویژهای دارد، ابراز امیدواری کرد که هرچه زودتر این فرمول مشخص شود، این در حالی است که متاسفانه اکنون از مقدار آزادی عملی که در گذشته در زمینه تعیین نرخ خوراک وجود داشت، خبری نیست.
وی ادامه داد: در دولتهای هفتم و هشتم، شرکت ملی نفت ایران در زمینه تعیین قیمت خوراک آزادی عمل زیادی داشت، زمانی که شرکت ساسول آفریقایجنوبی قصد داشت برای سرمایهگذاری وارد ایران شود، شرکت ملی صنایع پتروشیمی قیمت گاز اتانرا برای هر تن ٦١ دلار محاسبه کرد و تا ١٠سال ثابت نگه داشت که این تصمیم را هیاتمدیره هر دو شرکت تصویب کردند. مدیرعامل شرکت پتروشیمی اظهار داشت: به دلیل مشخص بودن فرمول خوراک، ساسول با اطمینان خاطر برای سرمایهگذاری وارد ایران شد و البته موفق بود. در این مشارکت طرف خارجی علاوهبر سرمایه، فناوری و مدیریت را نیز با خود به همراه آورد، بهطوریکه مجتمع آریا ساسول از نظر سرعت و کیفیت ساخت در منطقه نمونه شد.
شعریمقدم گفت: مشارکت ساسول در صنعت پتروشیمی ایران آنقدر برای این شرکت جذاب بود که حتی با وجود فشار آمریکا برای خروج از این مشارکت به دلیل برنامه ساسول برای سرمایهگذاری در پروژههای GTL با استفاده از «شیلگس» در ایالاتمتحده، این شرکت آفریقایجنوبی برای چند سال در مقابل این خواسته آمریکاییها مقاومت کرد.
معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه هر فرمولی برای تعیین نرخ خوراک پتروشیمیها ایدهآل نیست و نقاط قوت و ضعفی دارد، گفت: در بعضی کشورها گاز ارزان در اختیار سرمایهگذاران گذاشته میشود اما از تولیدکنندگان مالیات دریافت میکنند، درحالیکه در ایران براساس فرمول تازه از سرمایهگذاران در مناطق آزاد و محروم مالیات گرفته نمیشود. شعریمقدم گفت: در این میان عدهای معتقدند که صنعت پتروشیمی برای کشور زیانآور است، زیرا این صنعت گاز ارزان را میگیرد و با قیمت بالا و بدون اینکه سهمی به دولت و مردم بدهد، محصولات خود را صادر میکند، درصورتیکه واقعیت این است که در ایران همه چیز برمبنای صحیح علمی محاسبه نمیشود. معاون وزیر نفت افزود: گاز طبیعی را باید با قیمتی معقول فروخت تا صنعت پتروشیمی توسعه یابد و در کنار آن با ایجاد صنایع جانبی اشتغالزایی شود، ازاینرو تنها نباید به نرخ خوراک نگاه کرده و بگوییم میتوانیم این گاز را صادر کنیم.
شعریمقدم گفت: هماکنون هر مترمکعب گاز صادراتی برای کشور حداقل ٤٨ سنت درآمدزایی دارد درحالیکه این قیمت برای مجتمعهای پتروشمی ١٣ سنت محاسبه میشود، ازاینرو بهتر است گاز صادر شود. غافل از اینکه گاز در صنعت پتروشیمی منجر به تولید دهها محصول پتروشیمی، ایجاد اشتغال، دانش و ارزش افزوده میشود.
به باور شعریمقدم کار تعیین قیمت خوراک پتروشیمیها در حیطه وظایف مجلس و حتی وزارت نفت نیست، زیرا وزارت نفت وظیفه فروش نفت و فرآوردههای نفتی با بالاترین نرخ را دارد؛ این وظیفه برعهده سازمان دیگری فراتر از این دو نهاد است که مسئولیت توسعه کشور را نیز به عهده گیرد، بهعنوان مثال سازمان برنامه و بودجه، تنها سازمانی است که میتواند با طراحی یک پروژه آمایش سرزمینی، نقاط ایجاد پتروشیمیهای تازه و قیمت خوراک را مشخص کند. وی میگوید: چرا ما حاضر میشویم ٤٠٠ میلیون مترمکعب گاز را روانه خانههای مردم کنیم تا آنها دود هوا کنند، اما زمانی که میخواهیم همین گاز را با سه تا چهار برابر قیمت خانگی به پتروشیمیها بدهیم، عدهای مخالفت میکنند.