«کمبود انرژی و نقدینگی کافی مهمترین مشکلات صنعت آلومینیوم است». این جملهای است که مهدی کرباسیان رئیس هیات عامل سازمان نوسازی و توسعه معادن و صنایع معدنی (ایمدرو) دیروز در حاشیه نشست خبری چهارمین کنفرانس بینالمللی آلومینیوم ایران در پاسخ به «فرصت امروز» اظهار کرد.
کرباسیان دراین باره به «فرصت امروز» توضیح داد: مهمترین مشکل این صنعت کمبود انرژی است. بهعنوان مثال در بندرعباس کارخانجات المهدی هرمزال بهدلیل اینکه نمیتواند برق مورد نیاز خود را تامین کند تا 30درصد زیر ظرفیت فعالیت دارد. برهمین اساس دو کارخانه برق در منطقه بندرعباس با ظرفیت 235 مگاوات که تا پایان سال به اتمام خواهد رسید و پروژه دیگر نیز با ظرفیت 500 مگاوات نیز در حال احداث است. از نظر ما بزرگترین مشکل این صنعت کمبود انرژی و سپس عدمکفایت نقدینگی واحدها برای واردات پودر آلومینیوم است که امیدواریم با سیاستهای بانک مرکزی و همچنین رفع مشکلات مالی و اعتباری، مشکلات این صنعت حل و فصل شود.
جایگزینی صنعت آلومینیوم به جای فولاد
کرباسیان در این نشست خبری ایران را نخستین ذخیرهگاه گاز دنیا خوانده و افزود: با تولید آلومینیوم میتوانیم با ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خامفروشی و در نهایت در جهت اقتصاد مقاومتی حرکت کنیم. آلومینیوم در حال پررنگ شدن و توسعه در دنیا است و همچنین در آیندهای نزدیک به دلیل سبکی و مقاومت و مزیتهای دیگری که دارد در حال تبدیل به رقیبی جدی برای حوزه فولاد است.
وی افزود: معادن اکسیدآلومینیوم به میزان کافی در کشور وجود ندارد، به همین دلیل واردات آلومینیوم در دستور کار ما قرار گرفتهاست. سال گذشته آلومینای ایران حدود 240هزار تن از معدن استخراج کرده و توانسته با کارخانه پودر آلومینیومی که دارد تا یک سوم از نیاز کارخانجات آلومینیوم کشور را از ایرالکو یا آلومینیوم المهدی و هرمزال را تامین کند.
کرباسیان ادامه داد: ما در نظر داریم تا به سمتی حرکت کنیم که در کنار گاز نیاز خود را به آلومینیوم به هدف برنامه 1404 برسانیم که در این برنامه رقم 1/5میلیون تنی برای تولید آلومینیوم در نظر گرفته شده که دو اقدام مهم در این زمینه صورت گرفت که در درجه اول قرارداد 25 ساله با معدن گینه که یکی از بزرگترین معادن در این زمینه است، منعقد کردیم. همچنین مقرر شد گزارش مالی و فنی این پروژه را در اختیار یک مشاور اروپایی قرار دهیم. تنها موضوعی که در این بین مهم است بالا بودن هزینه رساندن مواد از معدن به لب آب موضوعی است که باید برای آن چارهای اندیشید. دومین نکته مهم رایزنیهای ما با شرکت رالکو است که درباره رابطه ایران و هند در حال مذاکره هستیم که به تشکیل گروهی شش نفره متشکل از ایمیدرو و رالکو منجر شد تا درباره سرمایهگذاری در ایران و همچنین ورود اکسیدو آلومیناد به ایران برای بلندمدت تصمیمگیریهای لازم صورت گیرد.
کرباسیان در ادامه توضیح داد: یکی از نکاتی که اهمیت دارد در امارات 2میلیون و 300هزار تن تولید آلومینیوم دارند که تنها از فرصتها و شانس گازی خود استفاده میکنند اما در کشور ما میزان تولید آلومینیوم در شرایطی که باید به 1.5میلیون تن برسد رضایتبخش نیست، زیرا در مجموع تولیدات ایرالکو، المهدی هرمزال کمتر از 400هزار تن است. اما طبق پیشبینی ما با راهاندازی آلومینیوم جنوب، به تولید 1.5میلیون تنی دست خواهیم یافت.
توسعه فعالیتهای ایمیدرو
رئیس هیات عامل ایمیدرو، پروژه تولید 40هزار تن شمش آلومینیوم با شركت چینی ان اف سی (NFC) به روش بهرهگیری از تولید BOT (ساخت، بهرهبرداری وانتقال) در خراسان شمالی و مذاکره برای ایجاد یك واحد 400 تا 500 هزار تنی تولید شمش آلومینیوم با طرف ایتالیایی را از دیگر پروژههای در دست اقدام شركت ایمیدرو اعلام كرد.
حضور پررنگ کشورهای خارجی در چهارمین کنفرانس آلومینیوم ایران
منصور سلطانیه دبیر چهارمین همایش بینالمللی آلومینیوم ایران نیز در این نشست خبری درباره این کنفرانس اظهار کرد: برای این همایش 120 مقاله داخلی و 20 مقاله خارجی به دست ما رسیده که در این کنفرانس ارائه خواهند شد.
وی درباره حضور کشورهای خارجی گفت: تاكنون كشورهای آلمان، چین، فرانسه، ایتالیا، روسیه، عمان، تركیه و اسپانیا نسبت به تامین غرفه در نمایشگاه اقدام كردهاند.
* ارتباط با کارشناس:sanazkolahdooz@yahoo.com