دولت آمریکا دستورالعملی صادر کرده است که به خریداران نفت ایران اجازه می دهد تا زمان اجرایی شدن توافق هسته ای از تهران نفت خام خریداری کنند. در جریان تحریمهای ایران صادرات نفت این کشور به یک میلیون تا یک میلیون و 100 هزار بشکه در روز کاهش یافت، این در حالی است که این کشور در سال 2012 میلادی و پیش از اعمال تحریمهای گسترده غرب روزانه 2میلیون و 500 هزار بشکه نفت صادر میکرد. شایان ذکر است که شش کشور هند، ژاپن، چین، کره جنوبی، تایوان و ترکیه از جمله مهمترین خریداران نفت ایران به شمار میروند.
براساس قوانین ایالات متحده آمریکا، باراک اوباما رییس جهمور این کشور دستور اعمال تحریم بر بانکهای کشورهایی را که حاضر به کاهش خرید نفت خود از ایران نبودند صادر کرد. براساس این قانون، آمریکا متعهد میشود که موسسات مالی این کشورها شامل تحریمهای ایالات متحده نشوند. همچنین آمریکا شرکتهای غیرآمریکایی را که بهعنوان تسهیلکننده فرآیند خرید نفت از ایران عمل میکنند شامل تحریمهای خود نخواهد کرد. رییسجمهور آمریکا در روز پنج آگوست با زیر سوال بردن مباحث مربوط به حذف چین از اقتصاد آمریکا اظهار داشت: «حذف چین از اقتصاد و معادلات اقتصادی آمریکا غیرممکن است، چرا که پکن بزرگترین خریدار بدهیهای آمریکا به شمار میرود. بنابراین حذف این کشور مشکلات و اختلالات بسیاری را برای اقتصاد ما ایجاد خواهد کرد و در نهایت موجب کمرنگ شدن نقش دلار در مبادلات اقتصادی جهان خواهد شد.»
ایالات متحده آمریکا همچنین اجازه صادرات محصولات پتروشیمی را برای 14 شرکت صادرکننده در ایران صادر کرد. بنابر تخمین مقامات دولت آمریکا، به منظور اجرای کامل توافق جامع هستهای و لغو تحریمهای ایران در ازای اجرای تعهدات این کشور به 6 تا 9 ماه زمان نیاز است. در همین رابطه کنگره آمریکا که اکثریت آن را جمهوریخواهان تشکیل میدهند قرار است در تاریخ 17 سپتامبر با دادن رأی به توافق میان ایران و 1+5 نگاه خود را به این توافق نشان دهند. چنانچه کنگره آمریکا به توافق جامع هستهای رأی منفی بدهد انتظار میرود که این رأی توسط باراک اوباما رییسجمهوری این کشور وتو شود. اوباما برای حفظ وتوی خود به رأی 34 نماینده دموکرات در کنگره و یکسوم اعضای مجلس نمایندگان نیاز خواهد داشت.
مشکل عمده اوباما در این میان این است که برخی از دموکراتها از جمله سناتور چارلز اسکامر که در سال 2017 به رهبر دموکراتهای سنا بدل خواهد شد با وی مخالف بوده و اعلام کردهاند که با توافق جامع هستهای مخالفت خواهند کرد. در این حین ایران با تولید 2 میلیون و 880 هزار بشکه نفت در روز در ماه جولای تولید خود را نسبت به مدت مشابه در ماه ژوئن افزایش داده که این میزان تولید این کشور را به سومین تولیدکننده نفتخام اوپک بدل میکند.
این در حالی است که پیشتر مقامات ایرانی بارها اعلام کردند که کشورشان به 150 تا 200 میلیارد دلار سرمایهگذاری در بخش انرژی نیازمند است. در این میان مقامات دولت آمریکا تخمین میزنند که تحریمهای اعمال شده بر بخش نفت و گاز ایران از سال 2012 تاکنون 160 میلیارد دلار به اقتصاد ایران خسارت وارد کرده است. همچنین به نقل از مقامات دولت اوباما، ایران در صورت برداشته شدن تحریمهای اقتصادی و بانکی که علیه برنامه هستهای این کشور اعمال شده بود به رقمی حدود 56 میلیارد دلار از سرمایههای بلوکه شده خود در خارج از این کشور دسترسی خواهد داشت.