فیلترینگ؛ موضوعی پر اهمیت اما اینبار نه برای اینترنت بلکه برای صنعتگران است. استفاده از فیلترهای صنعتی به معنای بیمه کردن همه یک سیستم در صنایع و استفاده نکردن از آنها ریسک از بین بردن همه سیستم را به دنبال دارد، اما به دلیل نبود تکنولوژی لازم در تولید برخی از فیلترها در داخل کشور و وجود تحریمها، اکنون بسیاری از نیروگاهها، پتروشیمیها و صنایع دیگر با دغدغه واردات فیلترهای صنعتی دست و پنجه نرم میکنند.
در این میان گروهی از استادان دانشگاه با هدف بهرهگیری علمی از پایان نامهها و عملیاتی کردن آنها اقدام به تولید انواعی از فیلتر کردهاند که در کشور به سختی یافت میشود، اما دو سال پس از شروع فعالیت، اکنون به فکر خاموش کردن چراغهای کارخانه خود در خرمشهر هستند. با علیرضا پورفرج، عضو هیاتمدیره کارخانه پترو صنعت شمال درباره مشکلاتی که موجب این تصمیم شده است، به گفتوگو نشستهایم.
دلیل شروع تولید فیلترهایی که حتی تکنولوژی آن به کشور ما داده نمیشود، چه بود؟
بحث ما در ابتدا تولید نبود، بلکه تحقیق بود. زمانیکه در حال بررسی موضوع فیلتر کردن سیالات در کشور بودیم، متوجه شدیم که صنایع ایران هر سال مبلغ هنگفتی را برای خرید فیلترهای صنعتی صرف میکنند.
فیلترهایی که در صنعت پتروشیمی، سیمان و اتاقهای عمل استفاده میشوند. با یک تیم تحقیق پنج نفره که همگی از استادان دانشگاه بودند، تصمیم گرفتیم این تحقیق را به کار عملی تبدیل کنیم. به خرمشهر رفتیم و با اجاره کردن سولهای و سرمایهگذاری نزدیک به 600میلیون تومان به تولید آزمایشی فیلترها اقدام کردیم.
استقبال از فیلترهای تولیدی چگونه بود؟ آیا استاندارد لازم را داشتند؟
ما تولید فیلترهایی را شروع کردیم که مورد نیاز صنعت سیمان و پتروشیمی بود. این صنایع برای وارد کردن هر یک از این فیلترها چهار میلیون و 500 هزار تومان هزینه پرداخت میکردند، اما هزینه تمام شده تولید و فروش این نوع فیلتر برای ما زیر یک میلیون تومان بود. این تولید ما به کارخانهها و پتروشیمیهایی هم داده شد که بهشدت از آن ابراز رضایت کردند.
پس چه موضوعی موجب شد که تصمیم به تعطیلی کارخانه بگیرید؟
کارخانههایی که فیلتر را از ما خریداری میکردند، پرداخت پول را به چند ماه بعد محول میکردند. ما نیز برای تهیه مواد اولیه احتیاج به سرمایه داشتیم. از سوی دیگر به هر بانکی که برای دریافت تسهیلات مراجعه میکردیم تسهیلات با سود 25درصد را معرفی میکردند که طبیعتا پرداخت چنین بهرهای برای کارخانهای نوپا سخت بود.
آیا کارخانه دیگری در کشور وجود ندارد که این نوع فیلترها را تولید کند؟
خیر، بعضی از انواع فیلترها که توسط ما تولید میکردیم را هیچ کارخانه دیگری تولید نمیکند. البته استفاده از این فیلترها زیاد نیست. مثلا یک کارخانه به 30فیلتر احتیاج دارد، اما هزینه واردات همان 30 فیلتر بسیار زیاد است. ضمن اینکه به دلیل وجود تحریمها، وارد کردن آنها با محدودیت مواجه است. اگر از ما حمایت میشد توان تولید فیلتر هواپیما را نیز داشتیم. ما در منطقه محرومی مانند خرمشهر فعالیت میکردیم که در صورت ادامه فعالیت امکان ایجاد اشتغال برای 80 نفر را داشتیم.
وجود چنین فیلترهایی در صنعت تا چه حد مهم است؟
وجود فیلتر اهمیتی حیاتی دارد. مثلا پمپی در حال پمپ کردن روغن است اگر یک قطره کوچک از این روغن وارد پمپ شود، میتواند یک سیستم را از کار بیندازد. فیلتر در صنایع ما مانند کلیه عمل میکند.