نزدیکی به زمان انجام توافق نهایی هستهای و وفق دادن بازار با شرایط ناشی از تاثیر این توافق و همچنین کاهش نرخ سود بانکی عامل مهمی در کاهش انتظارات از افت قیمت سهام شرکتهاست. در حال حاضر شرایط بازار با سالهای قبل کاملا متفاوت است چراکه درسال گذشته مباحثی چون ورود بورس به وضعیت رکود و همچنین نامعلوم بودن افق مذاکرات موجب شده بود تا شرکتهای بورسی با تعدیل منفی و کاهش سود تقسیمی در مقایسه با سال 92 روبهرو شوند. با توجه به شرایط کنونی بازار و جو موجود در آن هرچه به فصل مجامع نزدیکتر میشویم انتظار کاهش قیمت سهام شرکتها کاهش مییابد. هرچند به نظر میرسد برخی شرکتهای بورسی سود تقسیمی بهمراتب کمتری در مقایسه با سال گذشته داشته باشند اما اثر این موضوع بر قیمت سهام شرکتها کمتر خواهد بود.
قیمت سهام و روند حرکتی آن میتواند تحت تأثیر عوامل متعددی باشد. آنچه مسلم است هرچه به زمان انجام توافق نهایی هستهای نزدیکتر میشویم بازار خود را با شرایط حاصل از نتایج این توافق بیشتر وفق میدهد. از سوی دیگر کاهش نرخ سودبانکی که به 20 درصد رسیده و اینکه عقود مشارکتی هم با 4 درصد کاهش به 24 درصد رسیده است بر روند قیمت سهام اثرگذار است. روند وضعیت سهام پیشرو در بازار سرمایه و نبود نوآوری در شرکتهای بورسی و فرابورسی برای عرضه محصولات جدید بهویژه در سالها اخیر به واسطه تحریم تشدید شده و بسیاری از شرکتها زیر ظرفیت خود تولید کردهاند و در کنار این مسئله نبود نقدینگی نیز بر مشکلات موجود افزوده است. شرکتها عمدتا برای افزایش سود و کسب درآمد بیشتر به چند فاکتور اصلی نیاز دارند.
نخست آنکه شرکتهایی که زیر ظرفیت کار میکنند با توجه به گشایش بازار مالی به واسطه رفع تحریمها باید درصدد باشند تا ظرفیتهای بالقوه خود را بالفعل کرده و ازاین فاکتور برای سودآوری بیشتر بهره بگیرند. فرصت بعدی برای این شرکتها کاهش نرخ سود بانکی است که به کاهش هزینههای مالی منجر میشود. با رفع تحریمها شرکتهایی که بهمراتب آسیب بیشتری از آن دیدهاند با بازگشت به روال قبلی خود، در جرگه شرکتهای سودآور قرار خواهند گرفت که از جمله آن میتوان به شرکتهای حاضر در صنایع خودرو، بانک و لیزینگ اشاره کرد.
* مدیرعامل کارگزاری کارآمد