صندوقهای سرمایهگذاری مشترک یکی از نهادهای فعال در بازار سرمایه هستند که عملکرد آنها ارتباط مستقیمی با روند بازار سرمایه دارد و صرف نظر از مهارت و توانایی مدیران صندوقها در مدیریت پرتفوی سرمایهگذاری شاهد آن هستیم که کارنامه عملکرد صندوقها در دورههای مختلف، مطابق با شرایط کلی حاکم بر بازار سرمایه در همان دوره است.
بهطوریکه صندوقها در سه ماهه چهارم سال گذشته همگام با صعود شاخصها و ارزش سهام شرکتها عملکرد مناسبی را از خود به نمایش گذاشتند اما در یک ماه اخیر که روند معاملات بورس نوسانی رو به نزول بود، زیان محقق کردند و در نهایت اغلب صندوقها طی معاملات یک ماه اخیر عایدی جز زیان برای سرمایهگذاران نداشتند.
براساس اطلاعات موجود، از میان بیش از 80 صندوق فعال در بازار سرمایه طی یک ماه گذشته تنها 20 صندوق بازدهی مثبت را برای سرمایهگذاران به ارمغان آوردند که بیشترین بازدهی مثبت حدود 6درصد بوده که توسط صندوق ایساتیس با دارایی نقد یک درصدی و عمر فعالیت ششسال به ثبت رسیده است. بر این اساس صندوق ایساتیس در جایگاه نخست پربازدهترین صندوقها طی دوره مورد بررسی قرار میگیرد.
در کنار آن، صندوق آسمان یکم با عمر فعالیت حدود چهار سال و دارایی نقد 7.8درصدی بازدهی مثبت 4.8درصدی را بهدست آورده و بدین ترتیب در ردیف دوم جدول رتبهبندی صندوقها از نظر کسب بازدهی مثبت جای میگیرد.
رتبه سوم نیز به صندوق فیروزه در پی کسب بازدهی مثبت 4.2درصدی تعلق میگیرد که عمر فعالیت صندوق مذکور حدود شش سال و دارایی نقد آن 35.6درصد محاسبه میشود.
علاوه بر این، صندوقهای سرمایهگذاری مشترک بانک اقتصاد نوین، تدبیرگران فردا، معین بهگزین و مبین سرمایه هر یک بازدهی بین 2 تا 3درصدی را محقق ساختند و دارایی نقد آنها به جزء صندوق مبین سرمایه کمتر از یک درصد محاسبه میشود و صندوق مبین سرمایه بیش از 32درصد از سرمایه در اختیار خود را در اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری کرده است.
همچنین میتوان به صندوقهای سرمایهگذاری مشترک بانک کشاورزی، پارسیان، مشترک گنجینه مهر، توسعه صادرات و نیکوکاری میراث ماندگار اشاره کرد که هر یک از آنها بازدهی بین 1 تا 2درصدی را در کارنامه عملکرد خود طی یک ماه اخیر به ثبت رساندهاند. در این شرایط صندوقهایی به چشم میخورند که بازدهی مثبت اما ناچیز و کمتر از یک درصدی محقق کردند که از جمله آن میتوان به صندوقهای سرمایهگذاری مشترک نیکوکاری نیکاندیشان هنر، سینا، مهر شریعه، نیکوکاری دانشگاه تهران، کارآفرینان برتر آینده، صنعت و معدن و نیکوکاری رفاه کودک اشاره کرد.
این در حالی است که همانطور که عنوان شد طی معاملات یک ماه اخیر مابقی صندوقها زیان را برای سرمایهگذاران خود محقق ساختند که از میان آنها بیشترین بازدهی منفی 12.4درصدی بوده که توسط صندوق سرمایهگذاری مشترک یکم سهام گستران شرق با عمر فعالیت 1036 روز و دارایی نقد کمتر از یک درصدی به ثبت رسیده است.
بر این اساس صندوق مذکور بهعنوان کم بازدهترین صندوق شناخته میشود. بعد از آن صندوق نواندیشان با عمر 2194 روز و دارایی نقد ناچیز زیان 10 درصدی را به سرمایهگذاران اعطا میکند و در جایگاه دوم جدول رتبهبندی صندوقها از نظر کسب بیشترین بازدهی منفی مینشیند. جایگاه سوم نیز به صندوق دماسنج با قدمت سه ساله و دارایی نقد اندک در حالی که بازدهی منفی بیش از 9 درصدی بهدست آورده، اختصاص مییابد.
همچنین صندوق مشترک نوین نگر آسیا نیز بازدهی منفی 9 درصدی را محقق ساخته که البته عمر فعالیت آن حدود سه ماه است و در کنار آن صندوق افق نیز 8.7 درصد زیان را به سرمایهگذاران در این صندوق اعطا کرده است.
براساس اطلاعات موجود، صندوقهای سرمایهگذاری همچون ارگ، فام، راهنما، دیدگاهان، خوارزمی، تدبیرگر سرمایه، پارس گستر، یکم اکسیر فارابی و آپادانا از جمله صندوقهایی هستند که بازدهی منفی بین 5 تا 8درصدی و مابقی صندوقها زیان کمتر از 5درصدی کسب کردند.
کارشناس بازار سرمایه