حـمـایـت و استفاده از تجهیزات مخابراتی تولید داخل، سالهاست که سر زبان همه مسئولان این بخش بوده است. این وعد و وعیدها در بعضی دولتها به واقعیت نزدیک شد و در بعضی سالها هم طنین ورشکستگی در کالبد نیمه جان این بخش دمیده شده است. طی چند سال اخیر و با وجود تشدید تحریمها کارشناسان پیشبینی کرده بودند که حمایت از تجهیزات مخابراتی داخلی مورد توجه قرار بگیرد که متاسفانه آمار بیانکننده آن است که این اتفاق نیفتاده و سهم تولید داخلی از این بخش کمتر از 30درصد است و چینیها سهم عظیمی از بازار کشور ما را به خود اختصاص دادهاند.
اما چندی پیش وزیر ارتباطات از حمایت جدی وزارتخانهاش از تولیدکنندگان تجهیزات مخابراتی خبر داد و گفت: آییننامهای در حال تدوین است که براساس آن اپراتورها ملزم خواهند شد تا از تجهیزات داخلی در شبکه خود استفاده کنند.
حسین علیپور یکی از تولیدکنندگان تجهیزات مخابراتی درباره نقش دولت در حمایت از تولیدات داخلی به «فرصت امروز» گفت: در صنعت مخابرات مهمترین عاملی که میتواند به کارخانهها و تولیدات بومی رونق دهد حمایتهای همهجانبه دولتی است.
وی افزود: این صنعت با مشکلات و دشواریهای زیادی مواجه است که دولتمردان قول دادهاند از این بخش حمایت شود و برای این کار باید دیدگاههای مختلفی درنظر گرفته و نگاه متفاوتی به آن شود.
علیپور درباره نوع حمایتها از بخش تولید تجهیزات مخابراتی اظهار کرد: این بخش حمایتهای زیادی را میطلبد اما بیشتر آنها با سرمایهگذاری دولت یا بخش خصوصی برطرف میشود. این فعال صنعت مخابرات اظهار کرد: یکی از مشکلات مهم ما عدم استفاده مخابرات از فناوریهای روز است که مسئولان زیرساخت و مخابرات علاقه چندانی به استفاده از این تجهیزات در حال حاضر ندارند. وی افزود: در حال حاضر به علت واردات بیرویه تجهیزات خارجی، تولیدکنندگان در شرایط ناسالم رقابتی قرار گرفتهاند که اگر این شرایط ادامه پیدا کند مطمئنا شرکتهای خصوصی آسیبهای زیادی را از واردات متحمل میشوند.
علیپور درباره انتظاراتی که تولیدکنندگان از مسئولان دارند نیز گفت: یکی از خواستههای بزرگ ما از دولت تجدید نظر در نوع واردات است و اینکه در زمینههایی که توان تولید تجهیزات در داخل وجود دارد از واردات صرفنظر کند تا بخش خصوصی بتواند روی پای خود بایستد. این تولیدکننده افزود: مطمئنا اگرسرمایهگذاری اولیه خوبی روی این بخش صورت گیرد به درآمدزایی خوبی در کمترین زمان ممکن خواهیم رسید که دولت هم میتواند از این بخش درآمد کسب کند. وی اظهار کرد: این صنعت پتانسیل این را دارد که به یکی از بزرگترین صنایع کشور تبدیل شود به شرط آنکه از آن و فعالان آن حمایت شود.
رضا نوروزی از دیگر فعالان حوزه صنعت مخابرات نیز درباره نوع حمایتهای دولتی نسبت به سالهای گذشته به «فرصت امروز» گفت: طی چند ماه گذشته نگاه متفاوتی به این بخش شده است و تدوین آیین نامه حمایتی که از سوی دولت تدوین میشود میتواند کمک زیادی به تولیدکنندگان کند. وی درباره کیفیت تجهیزات ایرانی در مقابل نمونههای خارجی گفت: تجربه نشان داده که در بیشتر موارد به جرأت میتوان گفت دستگاهها و تجهیزات داخلی بـاکیـفیتتر از خـارجیها بهخـصوص چینیها هستند و قیمت آنها نیز بسیار کمتر از نمونههای خارجی است. نوروزی افزود: عمده مـصـرفکـننده تجهیزات مخابراتی اپراتورها هستند که در سالهای گذشته تمایل زیادی به خرید تجهیزات داخلی ندارند و ترجیح میدهند از وسایل چینی در شبکه خود استفاده کنند.
این درحالی است که به گفته داود زارعیان، سخنگوی شرکت مخابرات اعلام میکند که این شرکت پیوسته در راستای حمایت از تولیدات داخلی قدم برداشته است. وی افـزود: به دلیـل گسـتـردگـی فعالیتهای مـخـابـرات، تـجـهـیـزات گستردهای در شبکه این شرکت به کار میرود به همین خاطر هرچند میزان تولیدات تجهیزات مخابراتی در کشور محدود است اما مخابرات حاضر است تولیدات داخلی را که از نظر کیفیت، 10 تا 20 درصد پایینتر از کیفیت نمونههای خارجی تولید میشوند با قیمت 10تا 20 درصد گرانتر از مشابه خارجی خریداری کند.
زارعیان اظهار کرد: به دلایلی از جمله راحتی خرید، پرداخت نکردن ارز و حمایت از تولیدکنندگان، شرکت مخابرات تمایل زیادی به خرید تولیدات داخلی این بخش دارد اما گاهی اوقات تجهیزاتی مورد نیاز است که شرکتهای ایرانی امکان تولید آن را ندارند که در این صورت مخابرات مجبور به استفاده از نمونههای خارجی است. براساس اظهارات وی، در حال حاضر 95درصد از تجهیزات شبکه مخابرات در بخش PASSIVE توسط تولیدکنندگان داخلی تامین میشود و در بخش ACTIVE نیز مخابرات از کشورهای اروپایی و چینی تجهیزات لازم را خریداری میکند.