تنها دو سوم زوجهای فرانسوی اعلام کردهاند که درآمدهای خود را در اختیار همدیگر قرار میدهند که این عدد در اسپانیا یا پرتغال90 درصد است. ازدواج، تولد فرزند و سطح دستمزد روی این رقم تأثیر میگذارد. سازمان ملی آمار و مطالعات اقتصادی (Insee) نوامبر تحقیقی را منتشر کرد که اشتراک دستمزد و قدرت تصمیمگیری در خانوادههای 15 کشور را مورد بررسی قرار میداد. قاعده کلی این است که در بیشتر کشورهای عضو اتحادیه اروپا زوجها دستمزدشان را در اختیار همدیگر قرار میدهند.
این تحقیق نشان میدهد که تفاوتهای بزرگی در بین کشورهایی که زوجها دستمزدشان را به طور کامل در خانواده به اشتراک میگذارند، وجود دارد. بدین صورت در اسپانیا، پرتغال یا لهستان 90 درصد زوجها تمام دستمزدشان را به اشتراک میگذارند که این رقم در فنلاند53 درصد است.
چرا زن و شوهر دستمزدشان را به اشتراک میگذارند؟
این تحقیق، سه موقعیت بزرگ را بیان میکند:
-1 در اختیار گذاشتن تمام درآمد
-2 یکی از زوجها یا هردو بخشی از درآمد را نگه دارند تا آنگونه که میخواهند مصرف کنند
-3 جدا بودن تمام و کمال دستمزد.
طبق این تحقیق، رقم موقعیتی که تماما دستمزد جدا باشد، در 15 کشور اتحادیه اروپا بسیار اندک است (بین 5 تا 10 درصد). اتریش با 19 درصد و فرانسه با 16/5 درصد استثنا هستند. چه عواملی روی این اشتراک نهادن تأثیر میگذارد؟ بیشتر این زوجها تحصیلات بالا و در آمد بالا دارند که مهم است عده کمی از آنها درآمدهایشان را به اشتراک میگذارند.
«سوفی پونتیوکس» نویسنده این تحقیق و اقتصاددان این شکاف را اینگونه بیان میکند: چون «در زوجهای با تحصیلات بالاتر، هر فرد شانس زیادی برای کارکردن دارد، موضوعی که با استقلال دوطرفه و یا ارزشهای برابری و خود محوری تطابق دارد.» در مقابل، این تحقیق نشان میدهد که در «زوجهایی که درآمدشان اندک است، اشتراک دستمزد به صورت امری ضروری است.»
زوجهای قدیمی بیشتر از بقیه درآمدهایشان را به اشتراک میگذارند
جای تعجب نیست که این تحقیق نشان میدهد که: «زوجهای قدیمی که فرزند هم دارند، اغلب بیشتر از بقیه تمام درآمدشان را در اختیار همدیگر قرار میدهند. این گواه رویکردی اقتصادی است که در آن ازدواج به عنوان تعهد در رابطهای مطمئن و مشترک است که باعث دلخواه شدن اشتراک دستمزدها میشود.» به علاوه، سن زندگی مشترک در تصمیم برای اشتراکگذاری دستمزد تأثیرگذار است.
منبع: challenges.fr