ماجرای اخیر تحریم فوتبال ایران توسط فدراسیون فوتبال عربستان و امارات عربی متحده ابعاد دیگری از ضعف ساختاری فوتبال ایران را نشان داد كه مسئولان آن سالهاست با بیتدبیری و بیتوجهی، جایگاه بینالمللی فوتبال ایران را ساختهاند. ماجرا زمانی جالب است كه امروز رئیس فوتبال ایران، نایب رئیس كنفدراسیون فوتبال آسیا است و با محافظهكاری در این مورد سخن میگوید. آیا ایران كه حالا در رأس فوتبال آسیا نشسته است باز هم ناتوان از حل مشكلات اینچنینی كه در گذشته نیز بازتاب داشته، خواهد بود و میدان را به طرف عربستانی خود واگذار میكند.
در ماجرای هجمه عربستانیها به فوتبال ایران برای اینكه با تیمهای باشگاهی كشور بازی نکنند، رئیس خندان فوتبال كه روزهای سرنوشتسازی برای برگزاری انتخابات جدید دارد، منفعل نشان داده و موضعگیری شایستهای نكرده است. ابعاد ماجرا اما تنها سكوت معنادار علی كفاشیان در قبال این تحولات كه حتی بازتابهای جهانی نیز در برداشته نیست و ممكن است رئیس فدراسیون فوتبال با توجه به در پیش بودن اجلاس هیات رئیسه afc در اوایل بهمن ماه در قطر، حتی نتواند از موقعیت خود در كنفدراسیون فوتبال آسیا استفاده كند. چرا كفاشیان سكوت كرده است.
آیا او با توجه به لابی گسترده اعراب در كنفدراسیون فوتبال از هم اكنون میداند كه در برابر این تبلیغات شكست خورده است یا اینكه خود نیز دل در گرو دوستیهای سابق با سران عرب دارد؟ در كنار این موضوع یكی از نامزدهای فیفا با انتقاد از موضعگیریهای صورت گرفته درباره بازی نكردن تیمهای عربی با فوتبال ایران تاكید كرده است كه فوتبال نباید تحت تاثیر سیاست قرار بگیرد.
شاهزاده بن علی الحسین، در گفتوگو با خبرنگاران در لندن به دوستان عرب خود گفته است: «این یک موضوع انتقادبرانگیز است. سیاست تحت هیچ شرایطی نباید در فوتبال دخالت داده شود.» به نظر میرسد كه چالش میان فوتبال ایران و برخی كشورهای عربی از سطح منطقهای فراتر رفته است و حتی ممكن است انتخابات فیفا را كه در اسفند ماه برگزار میشود، تحت پوشش قرار دهد، چه آنكه ایران با مهارت میتواند شیخ سلمان بحرینی، رئیس فوتبال آسیا را به چالش حمایت نكردن از كشورهای عربستان و امارات دعوت كند. شیخ سلمان نامزد ریاست فیفاست و نمیتواند از ورزش سیاسی حمایت کند.
این مسئله از این جهت مهم است كه بحرین، عربستان و امارات این روزها به مثلث ضد ایرانی در زمینههای سیاسی، اقتصادی و حتی ورزشی تبدیل شدهاند. فدراسیون فوتبال ایران باید به شیخ سلمان مسئولیتهای بینالمللیاش را یادآوری كند. به نظر میرسد كه این موضوع میتواند یكی از برگهای برنده فوتبال ایران در قبال رخدادهای اخیر باشد.
در مقابل هم عربستانیها از همین حربه برای تحت فشار گذاشتن شیخ سلمان استفاده میكنند. سخنگوی فدراسیون فوتبال این كشور گفته است كه ممكن است در رأی دادن به شیخ سلمان در صورتی كه حق آنها را نگیرد، تجدیدنظر كنند. گرچه این درخواست غیرقانونی و غیرفوتبالی است اما در جهت قانونیاش نیز فدراسیون فوتبال باید ضرورت تسلط نیافتن سیاست بر تصمیمات فوتبالی را مورد پیگیری جدی قرار دهد.
خبرنگار ورزشی