رئیس هیأت عامل ایدرو و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، از امضای قرارداد یک شرکت خودروسازی بخش خصوصی با یک خودروساز آلمانی به زودی، خبر داد که ترجمه آن معنایی به غیر از نهایی شدن قرارداد گروه صنعتی ماموت با فولکس واگن آلمانی ندارد.
اسفندماه سال گذشته مدیرعامل گروه صنعتی ماموت، در گفت وگو با «فرصت امروز» از پیوستن این شرکت به جرگه تولیدکنندگان خودروهای سواری خبر داد. ابتدای سال جاری گزینه فولکس واگن که قرار بود پیش از این با گروه صنعتی ایران خودرو، همکاری خود را آغاز کند، پیکان خود را به سمت بخش خصوصی خودروساز ایران تغییر داد و نام دو شرکت ماموت و کرمان خودرو- که سابقه همکاری پیش از تحریم ها را نیز با فولکس داشته است- به میان آمد، اما به مرور زمان هرچقدر کرمانی ها از گزینه شراکت فولکس واگن دور شدند، ماموتی ها پررنگ تر شدند.
در نهایت به گفته منابع آگاه، گروه صنعتی ماموت به گزینه نهایی فولکس واگن تبدیل شد. دیدار محمدرضا نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت از مجموعه ماموت که حدود یک ماه پیش و تقریباً در سکوت خبری نیز انجام شد، مهر تأییدی برای فعالیت جدی ماموت در عرصه خودروهای سواری بود زیرا در این دیدار وزیر صنعت بر چارچوب قرارداد وزارتخانه متبوعش در قرارداد تولید خودروهای سواری با شرکای خارجی تأکید فراوانی کرد. اکنون شش ماه پس از اعلام رسمی ماموتی ها برای حضور در عرصه تولید خودروهای سواری، رئیس هیأت عامل ایدرو از امضای قرارداد یک شرکت خودروساز بخش خصوصی با یک خودروساز آلمانی خبر می دهد.
منصور معظمی، رئیس هیأت عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) و معاون وزیر صنعت، در نشست خبری روز گذشته خود، درباره قراردادهای خارجی خودروسازان گفت: «کشورهایی خودروساز شدند که با شرکت های صاحب نام در زمینه خودروسازی، مشارکت کردند. برزیل، ترکیه، چین و کره جنوبی نمونه همین کشورها هستند و در چین سالانه 21 میلیون دستگاه و در ترکیه سالانه 3میلیون دستگاه خودرو تولید می شود. درحالی که ما با وجود تقاضا و انتظار مردم سال گذشته نزدیک به یک میلیون دستگاه خودرو تولید کرده ایم.»
او ادامه داد: «ما برای رسیدن به تولید بیشتر و جلب رضایتمندی مشتریان، خودروسازان را تشویق به مشارکت کردیم که تاکنون دو قرارداد نهایی شده و یک قرارداد دیگر میان یک خودروساز بخش خصوصی ایران و یک خودروساز آلمانی به زودی به امضا می رسد. همچنین تا پایان سال چهار قرارداد خودرویی دیگر میان خودروسازان بخش خصوصی و دولتی ایران با شرکت های آسیایی و اروپایی به امضا خواهند رسید.»
به گفته معظمی، قراردادها با بهترین خودروسازان جهان به امضا خواهند رسید.
ایدرو از سهامش در خودروسازی ها نمی گذرد
حدود یک ماه پیش، رئیس شورای رقابت از مصوبه ای خبر داد که در سال 90 ایدرو را موظف کرده بود تا سهام خود در خودروسازی ها را واگذار کند، اما این اتفاق تاکنون رخ نداده و شورای رقابت همچنان پیگیر این موضوع از وزارت اقتصاد و دارایی است. اکنون یک ماه پس از اعلام این خبر، رئیس هیأت عامل ایدرو می گوید که فقط در شرایطی ایدرو حاضر به واگذاری سهام خود در خودروسازی ها است که دولت حکم کند.
معظمی در پاسخ به پرسش «فرصت امروز» مبنی براینکه چرا تاکنون این مصوبه اجرایی نشده و آیا با توجه به تأکیدات رئیس جمهوری مبنی بر خصوصی سازی کامل صنعت خودرو، ایدرو سهام خود را واگذار خواهد کرد؟ توضیح داد: «براساس اصل 44 قانون اساسی، دولت می تواند در شرکت های خصوصی سازی شده تا 20درصد سهم داشته باشد اما سهم ایدرو در دو شرکت خودروساز کمتر از 20درصد بوده و فقط یک صندلی هیأت مدیره در هر شرکت به ایدرو تعلق دارد.»
او با تأکید بر اینکه مدیریت دو خودروساز بزرگ کشور دولتی نیست، تصریح کرد: «وزارت صنعت، معدن و تجارت یک وزارتخانه سیاست گذار است و سیاست ها و راهبردها را تدوین می کند و ما موظف به تبعیت از این سیاست ها هستیم و هیچ گونه مدیریت دولتی در این دو خودروساز وجود ندارد. سهم دولت از خودرو در تولید 13درصد، ارزش 7درصد و ظرفیت 14/5 درصد است.»
معاون وزیر صنعت با اشاره به نحوه خصوصی سازی دو خودروساز بزرگ کشور، بیان کرد: «ای کاش دوستان شورای رقابت دغدغه امروز را برای نحوه خصوصی سازی خودروسازها داشتند تا مشخص می شد که در خصوصی سازی انجام شده حقوق دولت رعایت نشده و باید احقاق حق شود.»
معظمی در پاسخ به اینکه در نهایت ایدرو قصد واگذاری سهام خود در خودروسازی ها را دارد یا خیر؟ گفت: «اگر دولت حکم به واگذاری سهام کند، ما سهام خود در این دو شرکت را واگذار خواهیم کرد.»
ارتباط با نویسنده : dadashloo@gmail.com