در نخستین ماه از سال جدید، تفاهمنامه همکاری 9بندی «برای تامین مواد اولیه واحدهای تولیدکننده لوله» میان «مجتمع فولاد مبارکه اصفهان» و «سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی» منعقد شد. از زمان تفاهم همکاری این دو شرکت تا به امروز میان این دو مجموعه «اختلاف نظر بر سر مفاد این تفاهم نامه» وجود دارد.
اختلاف نظر دو مجموعه منجر به وجود «دو تفاهمنامه متفاوت» شد. وجه تمایز این دو تفاهم نامه مواضع مجتمع فولاد مبارکه است. مدیر عامل این مجتمع حاضر نشد تفاهمنامه سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی را امضا کند و خود به تدوین یک تفاهمنامه جدید اقدام کرد که تاکنون مورد قبول اعضای سندیکا واقع نشده است.
با این تفاسیر در حال حاضر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی تفاهمنامهای 9 بندی، بدون امضای بهرام سبحانی مدیرعامل مجتمع فولاد مبارکه اصفهان در دست دارد و همچنین مجتمع فولاد مبارکه نیز تفاهمنامهای جدید با 6 بند، بدون تایید و امضای سندیکا در اختیار دارد. اختلاف این دو گروه بر سر تعیین تعرفه واردات فولاد و ورق فولادی است. در حالیکه اعضای سندیکا اصرار بر عدم افزایش تعرفه دارند، مجتمع فولاد مبارکه با ذکر دلیل «حمایت از تولید داخل» بر افزایش تعرفه تاکید دارد.
امیر کاوه، دبیر سندیکا درباره اختلاف نظر این دو مجموعه بر سر دو تفاهمنامه متفاوت، در این نشست خبری فولاد مبارکه را به «شعار حمایت از تولید داخل» متهم کرد و گفت که مدیران این شرکت اعلام کردهاند که مواد اولیه کارخانههای داخلی را تامین میکنند در حالی که طبق شواهد توانایی انجام این کار را ندارند.
کاوه توضیح داد: در تفاهمنامهای که از سوی ما تنظیم شده حداقل میزان مصرف اعضای سندیکا طی شش ماهه نخست امسال (600هزار تن ورق دو میلی متری و 200 هزار تن ورق زیر 2 میلیمتر) اعلام شده و از فولاد مبارکه درخواست کردهایم تا میزان نیازمان را تامین کند. اما مسئولان این شرکت اعداد و ارقام بند فوق را کاهش دادهاند و از سویی عبارت خریداری «براساس قیمت متعادل و رقابتی» نیز از سوی مجتمع فولاد مبارکه حذف شده است.
وی با تاکید بر اینکه در تفاهمنامه نخست مقرر شده که چنانچه تولید ورق فولادی مورد نیاز اعضای سندیکا برای فولاد مبارکه امکانپذیر نباشد، این بخش از مواد مورد نیاز از طریق واردات تامین شود، گفت: این در حالی است که در متن ارسال شده از سوی فولاد مبارکه این بخش از تفاهم حذف و به جای آن «تامین از طریق سایر منابع» قید شده است.
علی محمد ابویی ریاست هیاتمدیره سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی نیز در این نشست خواستار «بازگشت تعرفههای واردات فولاد به حالت قبل» شده و گفت: ما برای خرید محصولات فولاد مبارکه اعلام آمادگی کردیم، اما این شرکت از فروش محصول خودداری کرد و همچنان بر افزایش تعرفه اصرار داشت و منجر به این شد که به فاصله 15 روز ما شاهد افزایش 68درصدی قیمت فولاد در داخل کشور بودیم.»
اصلاح تعرفهها در صورت صدمه صنایع پایین دستی
احمد احمدی، مدیر برنامهریزی و پژوهش شرکت ملی فولاد ایران که بهعنوان نماینده ایمیدرو در این نشست حضور داشت با تاکید بر این نکته که این موضوع و اختلافنظر میان دو بخش خصوصی است، افزود: در بخش تعرفهها تنها ما تصمیمگیرنده نبودیم و همه کشورها حتی آمریکا نیز تعرفههای سنگینی برای واردات فولاد به دلیل دامپینگ چین وضع کردند.
وی تاکید کرد: اگر ببینیم بخش پاییندستی صنایع مرتبط در حال لطمه دیدن هستند، به طور حتم اصلاحاتی در این موضوع و روند ایجاد خواهیم کرد.
* ارتباط با کارشناس: sanazkolahdooz@yahoo.com