معاون دفتر امور آب و خاک معاونت آب، خاک و صنایع کشاورزی گفت: با توجه به محدودیت منابع آبی کشور، راهی جز تحویل حجمی آب به بخش کشاورزی نداریم که این امر تحقق نمییابد مگر آنکه وزارت نیرو برای آن تدابیر مناسبی اتخاذ کند. مسعود اعلایی در گفتوگو با ایرنا افزود: با وجود بحران منابع آبهای سطحی و زیرزمینی موجود کشور و براساس آب موردنیاز بخش کشاورزی، باید آب این بخش چه از محل چاهها و چه از محل شبکههای آبیاری به شکل حجمی و با ابزار اندازهگیری به کشاورزان و نمایندگان تشکلهای آببر تحویل شود.
وی اظهار کرد: اگر آب بخش کشاورزی همچون آب موردنیاز بخش شرب و صنعتی به شکل حجمی تحویل نشود و قابلیت اندازهگیری نداشته باشد، بهطور حتم نمیتوانیم در مصرف آن مدیریت موثر داشته باشیم. وی تصریح کرد: درواقع نصب کنتورهای هوشمند منازل مسکونی، تجاری و صنعتی باعث شده تا مصرفکنندگان علاوهبر نظارت بر مصرف آب خود بدانند ماهانه چه میزان آب باید مصرف یا صرفهجویی کنند که این امر خود مدیریت بر خودمصرفی است.
اعلایی اضافه کرد: حال اگر کنتورهای بخش شرب و صنعتی را برداریم، مصرفکنندگان این بخشها نیز همچون مصرفکنندگان بخش کشاورزی نمیتوانند مدیریتی بر مصرف خود داشته باشند. وی تحویل حجمی آب را شرط لازم برای مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی برشمرد و گفت: درحالحاضر حدود 10 درصد آب تحویلی بخش کشاورزی به شکل حجمی و بیش از 90درصد آن خارج از نرم حجمی به کاربران تحویل میشود.
وی درخصوص اندازه کنتورهای حجمی بخش کشاورزی گفت: متاسفانه آماری از کنتورهای حجمی بخش کشاورزی نداریم، اما این کنتورها به میزان کم و در سطوح پراکنده در برخی استانها توسط وزارت نیرو بهصورت پایلوت نصب شده که هنوز در مراحل راهاندازی، چک و قرائت نیمهکاره باقی مانده است. اعلایی گفت: در راستای مدیریت آب بخش کشاورزی باید ابزار مناسبی همچون کنتورهای هوشمند روی چاههای آب و برای کنترل شبکههای آبیاری نیز از دریچه نلپیک در کانال درجه دو استفاده شود تا آب به شکل اندازهگیریشده به نمایندگان آببر تحویل شود تا مشخص باشد چه میزان آب ورودی و چه میزان آب مصرف داریم.
اعلایی اجرای سند جامع ملی آب، الگوی مصرف و تحویل حجمی آب و ایجاد سازههای زیربنایی این بخش را از شاخصهای مدیریت مصرف آب دانست و تاکید کرد: تمام این موارد جزو برنامههای جاری وزارت جهادکشاورزی است و هرساله برای اجرا بخشی از اعتبارات موردنیاز آن تامین میشود.