چند ماه پیش گوشیهای تولید داخل 40 درصد ارزان شدند و برخلاف اینکه نوسانات نرخ ارز تاثیر مستقیمی بر قیمت گوشیهای خارجی دارد با بالا رفتن نرخ دلار قیمت گوشیهای داخلی هیچگونه نوسانی نداشته است اما با این حال طبق آمارها سهم گوشیهای ایرانی از بازار فقط یکدرصد است که به اعتقاد کارشناسان معضل قاچاق در بازار به این روند دامن زده است.
حدود هفت سال پیش طبق مصوبات دولت نهم تعرفه واردات گوشی به 60 در صد افزایش یافت تا بلکه تولیدکنندگان داخلی بتوانند سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دهند اما با اعتراضهای واردکنندگان و فعالان بازار و البته افزایش قابل توجه واردات غیرقانونی، دولت بر آن شد تا تعرفه واردات را در مرحله اول به 25 درصد رسانده و بعداز آن نرخ تعرفهها را به 10 درصد کاهش دهد.
افشار فروتنلاریجانی، رییس اتحادیه فروشندگان سیمکارت، گوشی موبایل و لوازم جانبی دراینباره میگوید: افزایش ۶۰ درصدی تعرفه واردات، بزرگترین انگیزه را برای فعالان غیرقانونی ایجاد کرد که وارد بازار تلفن همراه شوند و ادامه روند این موضوع در طول هشت سال گذشته سبب شد شرکتهای واردکننده رسمی تلفن همراه که اشتغالزایی کرده بودند نیروهای خود را اخراج کنند و به همین دلیل هزینه سربار واردات گوشی قانونی بیشتر از هزینه قاچاق آن بود.
لاریجانی افزود: اگرچه تعرفه واردات تلفن همراه از ۶۰ درصد به ۲۵ درصد و بعد از آن به ۱۰ درصد کاهش یافت اما وضع تعرفههای دیگری مانند مالیات بر ارزش افزوده باعث شده کماکان قدرت رقابت از واردکننده قانونی گرفته شود وبه این دلیل است که قاچاقچی به راحتی در بازار جولان میدهد و اقدامات بازدارنده و برخوردهای فیزیکی نمیتواند جوابگوی این قضیه باشد و ما را متحمل هزینه، صرف وقت و نیروی انسانی زیاد میکند، ضمن اینکه بازدهی هم ندارد.
مهدی بهوندی، مدیر فروش شرکت ارتباط همراه گویا اروند گفت: طبق بررسی که از بازار تلفن همراه ایران داشتهایم متوجه شدیم که در ایران مشتریهای گوشی تلفن همراه به سه دسته تقسیم میشوند. دسته اول مشتریهایی هستند که گوشی و امکانات آن برایشان مهم نیست و تنها قیمت اهمیت دارد که این افراد 50 درصد سهم خرید در بازار موبایل را به خود اختصاص میدهند. دسته دوم مشتریهایی هستند که دنبال گوشیهایی با امکانات خاص میگردند مانند گوشی با دوربین 10 مگاپیکسل یا سیپییو چهارهستهای که این افراد 25درصد بازار خرید تلفن همراه در ایران را تشکیل میدهند و دسته آخر افرادی هستند که به اصطلاح به دنبال برند میگردند.
این افراد توجهی به قیمت و امکانات گوشی ندارند و صرفا محصولات برند خاصی را برای خرید مدنظر دارند. این افراد نیز 25درصد خرید گوشی ایران را تشکیل میدهند. به گفته تولیدکنندگان داخلی مهمترین تهدید برای تولیدکنندگان واردات غیرقانونی است که با توجه به اینکه مشتریان بازار را به سمت خود میکشند باعث میشود تا با اینکه قیمت داخلیها با توجه به فناوری آن کمتر از رقبای خارجی است بازهم کاربران به سمت برندهای معروف رفته و سرعت چرخ صنعت داخل را آهستهتر کند.
الیاس طاهری، دبیر اول کمیسیون صنایع و معادن مجلس و نماینده فارس با تایید موضوع قاچاق بیرویه تلفن همراه به کشور گفت: متاسفانه با وجود اینکه در حال حاضر نزدیک به ۷۰ میلیون کاربر تلفن همراه در کشور وجود دارد ولی تدبیری برای این کار نیندیشیده و پیشبینی نکردیم که حداقل تولید را در کشور داشته باشیم.