چند سال اخیر رقابت در دنیای فناوری سمتوسوی جدیدی به خود گرفته و غولهای فناوری تلاش میکنند تا با طراحی دستیارهای صوتی به توسعه هوشهای مصنوعی سرعت بیشتری ببخشند.
اپل با siri، مایکروسافت با cortona و گوگل با Google Now توانستهاند مسیر روشنی از آینده هوشمصنوعی ترسیم کنند و به گفته بسیاری از کارشناسان در آیندهای نهچندان دور صفحه نمایشها، صفحه کلیدها و بسیاری از دستگاههای ورودی و خروجی رایانهها و گجتها از رده خارج خواهند شد و با توسعه دستیارهای صوتی دیگر نیازی به آنها نخواهد بود.
شرکت اپل که به یکی از خلاقترین شرکتهای فناوری شهرت دارد و دنیای دیجیتال بسیاری از پیشرفتهای خود را مدیون طراحان و برنامهنویسان این کمپانی بزرگ هستند برای نخستین بار در جهان دستیار صوتی را به سیستمعاملها آورد و شگفتی همگان را برانگیخت. این هوش مصنوعی که سیری نام دارد توانسته به خوبی از پس نیازهای کاربران برآید گرچه هنوز محدودیتهای فراوانی را با خود به همراه دارد اما کارشناسان معتقدند توسعه سیری در سالهای نهچندان دور تاثیر زیادی را در تحول دنیای سیستمعاملها خواهد گذاشت.
خبرها حاکی از آن است که یکسوم از تعداد توسعهدهندگان سیری در حال ساخت یک هوشمصنوعی بزرگتر هستند و در تلاشند تا با طراحی یک سیستم جدید تحول بزرگی در تولید هوشمصنوعی ایجاد کنند.
البته مایکروسافت و گوگل هم به خوبی توانستهاند با سیری به رقابت بپردازند و حتی در برخی از بخشها آن را پشت سر بگذارند.
بادقت و باهوشتر
مطمئنا یکی از مهمترین ویژگیهای یک دستیار مجازی قابلیت آن در تشخیص صداست. با وجود اینکه هر سه این دستیارهای صوتی به خوبی توانستهاند صداها را تشخیص دهند اما باز هم باید گفت که میزان قدرت آنها در این مورد به هیچ عنوان با هم مساوی نیست و آزمایشها نشان میدهد که سیری از بقیه در این زمینه ضعیفتر عمل کرده است.
با وجود اینکه سیری به یک موتور تشخیص صدای بسیار قوی مجهز است اما باز هم کیفیت عملکرد آن در تشخیص صدا به خوبی کورتنا و گوگل ناو نیست. چیزی که باعث شده سیری از دو دستیار مجازی دیگر در این زمینه متمایز شود، تنبلی موتور تشخیص صدای آن در اصلاح مفاهیم است.
در شرایطی که گوگل ناو و کورتنا، هر دو قابلیت اصلاح صدا را دارند، سیری از این امکان کاملا بیبهره است. بهعنوان مثال اگر صدای شما کمی ناواضح بوده یا کلمهای را به اشتباه تلفظ کنید دو دستیار صوتی دیگر قادر هستند گفته شما را حدس زده یا آن را اصلاح کنند اما سیری به آنچه شما گفتهاید یا از شما شنیده است، بسنده کرده و هیچ اصلاحی در کارش نیست، حتی اگر جمله شما نادرست و کاملا بیمفهوم باشد.
اما از میان دو دستیار صوتی دیگر اگر بخواهیم مقایسهای میان گوگل ناو و کورتنا از نظر میزان کیفیت تشخیص صدای آنها داشته باشیم باید بگوییم که با یک اختلاف بسیار جزئی، گوگل ناو در این زمینه بهتر عمل کرده و هوشمندتر است.
محیط کاربری جذاب
اگر دنبال محیطی جذاب با کاربری جذاب هستید به گوگل ناو حتی فکر هم نکنید چون عملکرد آن بسیار خشک و بیروح است، اما دو رقیب دیگر آن بسیار جذابتر و حتی شوخطبع هستند. بهعنوان مثال هرگاه از کورتنا بخواهید آواز بخواند حرف شما را زمین نمیگذارد و سعی میکند کاربر خود را تا جای ممکن سرگرم کند.
گوگل ناو روح یا به عبارتی شخصیت ندارد و مانند یک روبات عمل میکند و هیچ ارتباط مثبتی نمیتواند با صاحب خود برقرار کرده یا به نوعی برای آن سرگرمی به وجود آورد. اما این موضوع یکی از نقاط قوت سیری و کورتنا است و هر دو امکانات سرگرمکننده و بسیار جالبی در این زمینه دارند. سیری هم میتواند با تعریف کردن لطیفه لبخند را روی لبان کاربر بنشاند تا متوجه گذر زمان نشود.
جدی و با انگیزه
وقتی به عملکرد این سه دستیار صوتی میرسیم باید گفت هیچکدام مانند گوگل ناو قدرت پاسخگویی دقیق را ندارند.
بدون شک این خصوصیات بسیار اهمیت دارند ولی اگر بهعنوان مثال گوگل ناو یک جواب دقیق برای یک سوال دارد اما سیری حتی نمیتواند آن سوال را به خوبی درک کند. دلیل این کارایی بالا قدرت جستوجوی گوگل در اینترنت است و به همین علت به سرعت میتواند پاسخ دقیق را دریافت و به کاربر خود ارائه دهد.
البته سیری و کورتنا هم برای سوالات کاربر پاسخ دارند اما شاید پاسخهایی که میدهند به خوبی گوگل ناو نباشد و اگر بخواهیم یک مقایسه کلی در این زمینه داشته باشیم باید گفت پاسخها به گستردگی پاسخهای دستیار گوگل نیستند و بهخصوص در کورتنا بیشتر به این صورت است که باید اطلاعات را خودتان بخوانید و روال کار بیشتر شبیه یک جستوجوی معمولی در اینترنت است. در حالت کلی باید گفت هرسه این دستیارها عملکرد قابل قبولی دارند و اگر بتوانید به خوبی با آنها ارتباط برقرار کنید همدم خوبی برای شما خواهند بود.
البته این سه دستیار هنوز در ابتدای مسیر تکامل هستند و کارشناسان افق درخشانی را برای آنها ترسیم کردهاند.
ارتباط با نویسنده: anoosh.m1986@gmail.com