تالار شیشهای بورس در هفته گذشته نیز همچون هفته انتهایی خردادماه رشدی هزار و 200واحدی را تجربه کرد و از عدد 63560در ابتدای نخستین جلسه معاملاتی هفته با 1298واحد صعود به رقم 64858واحد در روز چهارشنبه رسید و وارد کانال جدیدی شد و با توجه به افزایش ارزش معاملات امیدواریها را نسبت به ادامه روند صعودی دوچندان کرد اما در روز پایانی نتوانست با قدرت روز قبل به حرکتش ادامه دهد. ارزش معاملات نیز به رقم 190میلیارد در روز سهشنبه رسید. حجم معاملات با افزایش روبهرو بوده است.
در این هفته بیشترین تاثیر را در مثبت شدن شاخص، نمادهای پالایشگاهی برعهده داشتند که پس از بسته شدن، در سومین جلسه معاملاتی هفته با پیام ناظر بازار بازگشایی شدند. در این بین نماد شتران که در گذشته با قیمتهای بالا بین فعالان بازار سرمایه شناخته میشد این بار نیز بدون محدودیت بازگشایی شد و تا مرز بازدهی 45درصدی در زمان بازگشایی نیز رسید که البته این درصد به عدد 37 تعدیل شد و البته با صفهای خرید سنگینی نیز مواجه بود. بقیه نمادهای این گروه از جمله شبندر، شاوان و پالایشگاههای اصفهان و شیراز و تبریز هم با لباسی به رنگ مورد علاقه سهامدارانشان به بازار بازگشتند.
البته اتفاق جالبی نیز در مورد نماد شپنا اتفاق افتاد که باعث تعجب همگان شد. در پی این اتفاق در ساعت12:33 دقیقه و در زمانی که بازار بسته است تعداد 2میلیون سهم این نماد فروخته شد البته آنچه باعث شگفتی شد طرفیت معامله بودهاند که صندوق توسعه و حمایت از بازار سرمایه این تعداد سهام را به یک کد حقیقی فروخته است البته صحرایی طبق اظهارنظری گفت که درخواست خرید این فرد قبل از بسته شدن بازار ثبت شده است.
هفته گذشته تغییراتی در مدیران سازمان بورس اوراق بهادار نیز ایجاد شد و با شش تغییر در تالار شیشهای خانهتکانی صورت گرفت که طی آن عیسی حسینپناه، مدیر نظارت بر بورسها و بازارهای سازمان بورس اوراق بهادار و جانشین خواجهنصیر شد؛ حسینپناه از مدیران مالی سایپا بود. محمدعلیزاده نیز مدیر نظارت ناشران سازمان بورس شد و محمدرضا معتمد، رییس سابق اداره نظارت بر ناشران سازمان بورس، مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس شد.
براساس این تغییرات رؤسای ادارات نظارت بر ناشران بورسی و اداره نظارت بر ناشران فرابورسی و همچنین مدیر نظارت بر بازار اولیه مشخص شدند. در این هفته خبرهای بسیار مهمی نیز درخصوص تعیین نرخ خوراک پتروشیمی منتشر شد که چارچوبهای تعیین نرخ خوراک پتروشیمی در حال نهایی شدن است. به گفته مسئولان این نرخ برای تمامی شرکتها یکسان خواهد بود البته برای مناطق محروم تخفیفاتی تاحدود 30درصد اعمال میشود. این نرخ برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی یکسان وضع میشود.
با توجه به نزدیکتر شدن به موعد مقرر ضربالاجل 30 ژوئن که در هفته جاری نشست نهایی برگزار میشود و با توجه به گفتههای طرفین به نظر میرسد توافق قرن صورت بگیرد. بر همین اساس و با توجه به رسیدن بسیاری از سهمها به منطقه حمایت خود، میتوان ایجاد یک جو روانی مثبت و صعودی را برای قیمتها متصور بود البته به شرط اینکه افزایشهای ارزش معاملات و رشد شاخص کل در دو هفته اخیر پیشخور توافق هستهای نبوده باشد.
*کارشناس بازار سرمایه