دولت الکترونیک، یکی از عنوانهایی است که دولتمردان زیادی بر توسعه آن تلاش کردهاند و با توجه به روند کندی که اجرای این طرح تا به امروز داشته، هنوز برای رسیدن به این هدف راه زیادی در پیش مانده است. کارشناسان و مسئولان مختلف بارها علت کندی اجرای دولت الکترونیک را مشکلات زیرساختی عنوان کردهاند و از سوی دیگر اجرای آن را تحول بزرگی در بهبود خدماترسانی به مردم و کمک به صنعت داخلی بیان کردهاند.
فرزاد هاشمزاده، مدرس دانشگاه و کارشناس فناوری اطلاعات درباه علت اجرا نشدن دولت الکترونیک به «فرصت امروز» گفت: همانطور که بارها اشاره شده زیرساختهای نامناسب و فرسوده یکی از موانع بزرگ پیش روی دولت الکترونیک است و کارشناسان و مسئولان زیادی از این مشکل انتقاد دارند. وی افزود: متاسفانه تا به حال آنطور که باید در برطرف کردن این مشکل تلاش نشده است و سالهاست که اجرایی نشدن دولت الکترونیک را ناشی از مشکلات زیرساختی عنوان میکنیم.
هاشمزاده اظهار کرد: این درست است که مرتفع کردن مشکلات زیرساختی زمان و هزینه زیادی را میطلبد اما ما سالهای زیادی است که درصدد برطرف کردن این مشکل بر آمدهایم و متاسفانه هنوز به جایی نرسیدهایم. این استاد دانشگاه ادامه داد: اجرای دولت الکترونیک میتواند نقش موثری در تولید ملی و صنعت داخلی داشته باشد و از این طریق متخصصان و فارغالتحصیلان رشتههای آیتی و الکترونیک در کشور مشغول کار شوند.
وی افزود: حرکت به سوی یک دولت الکترونیک با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات صورت میپذیرد، بنابراین باید نسبت به ایجاد زیرساختهای مناسب مخابراتی، امنیت در تبادل اطلاعات و تدوین قوانین و مقررات حقوقی مناسب اقدام کرد. اگر هرچه زودتر به استقبال دولتی الکترونیک نرویم در آینده باید هزینههای هنگفتی را بپردازیم.
این کارشناس گفت: برقراری دولت الکترونیک مستلزم فراهم شدن فضایی است که در آن هر شهروندی میتواند هر خدمتی را که از طریق سازمانها و موسسات دولتی ارائه میشود بهراحتی از طریق خدمات الکترونیکی و بزرگراههای اینترنتی دریافت کند. استقرار دولت الکترونیک به معنی حذف بسیاری از موارد وقتگیر و مزاحم در مسیر خدمترسانی است و برای ایجاد یک جامعه الکترونیکی نیازمند فرهنگسازی هستیم که میتواند از مهمترین راهکارها برای جذب مردم قلمداد شود. هاشمزاده درباره معایب الکترونیکی شدن دولت نیز گفت: درکنار تمامی مزایا باید به محدودیتها، مسائل امنیتی و جرائم اینترنتی نظیر پولشویی، فرار از مالیات و سرقت هویت مشتری توجه خاص داشت. اگر در این راستا نرمافزارها برای مقابله با خطرات احتمالی بهروز باشند میتوان نسبت به ایجاد اعتماد مردم که از مهمترین انتظارات آنان است، اقدام کرد.
این استاد دانشگاه افزود: از چالشهای دولت الکترونیک، نبود یک متولی خاص برای بهروزرسانی اطلاعات و تعامل بین سازمانهای دولتی است. همچنین امضای دیجیتالی باید به مرحلهای از کارایی برسدکه اکثر موسسات مالی چنین خدماتی را ارائه دهند. وی در پایان خاطرنشان کرد: مسئولان باید توجه ویژهای به الکترونیکی شدن دولت داشته باشند چون با اجرای کامل آن هم در هزینهها صرفهجویی میشود و هم خدمات بهتری به مردم ارائه خواهد شد.
دولت الکترونیکی و افزایش میزان اشتغال
رامین میرباقری، کارشناس تجارت الکترونیک درباره نقش الکترونیکی شدن دولت بر میزان ایجاد کسبوکار به «فرصت امروز» گفت: با الکترونیکی شدن شغلهای زیادی در کنار آن به وجود خواهد آمد و بنگاههای زیادی مکمل آن خواهند شد که از این طریق مشکلات بیکاری جوانان تا حد زیادی برطرف خواهد شد. وی افزود: از طرف دیگر الکترونیکی شدن دولت نیاز به نرمافزارها، سختافزارها و نگهداری از آنها دارد که باید توسط متخصصان داخلی رفع شود که این هم تاثیر زیادی روی ایجاد اشتغال دارد.
میرباقری اظهار کرد: اگر خدمات الکترونیکی در کشور رواج یابد بهتدریج صنایع مختلف آیتی نیز در ایران ایجاد خواهد شد و سعی میشود تا حد امکان نیازهای سختافزاری و نرمافزاری از داخل برطرف شود که از خارج شدن ارز به میزان قابل توجهی جلوگیری خواهد شد و صنعت این حوزه توسعه قابل توجهی مییابد.
این کارشناس گفت: برای توسعه تجارت الکترونیک در کشور، ورود به بازارهای جهانی و عضویت در سازمانهایی نظیر سازمان تجارت جهانی و داشتن نظام بانکی کارآمد از الزامات اساسی بهشمار میآید. چند سالی است که برخی از روشهای ارائه خدمات بانکداری الکترونیک مورد استفاده قرار میگیرد اما تا رسیدن به سطح کشورهای پیشرفته در زمینه بانکداری الکترونیک راهی طولانی در پیش است.
این کارشناس در پایان اظهار کرد: امیدواریم بیشتر به الکترونیکی شدن دولت توجه شود تا همه شاهد پیشرفت در حوزههای اجتماعی، اشتغال و صنعت باشیم و کشور ماهم به یکی از کشورهای مطرح در بخش ارائه خدمات الکترونیکی تبدیل شود.