از هر جهت که بررسی کنیم سخنرانی رییسجمهور در «همایش ملی ارتقای سلامت اداری و مبارزه با فساد» یکی از مهمترین سخنرانیهای ایشان است. هم به لحاظ محتوای سخنان ایشان و صراحت و صداقت موجود در این سخنان هم به خاطر جای خالی دستورالعملهای کاربردی و راهگشا در این بخش. رییسجمهور تقریبا همه معضلات و راهکارها را گفت و فقط یک بخش مهم در صحبتهایش نبود: موضوع امنیت سرمایه. در چند روز گذشته جمعی از کارآفرینان به دیدار دکتر ولایتی رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام رفتند تا معضلات و مشکلات خود را با ایشان درمیان بگذارند و به دنبال راهکارهایی برای حل آنها باشند.
کارآفرینان تک به تک از بخشهای مختلف مشکلات حرفه و صنف خود را مطرح کردند و در این میان، یکی از کارآفرینان شناخته شده و مطرح، حسین هدایتی نکتهای را مطرح کرد که بارها در این مورد گفته شده اما مسئولان به دلایلی که همه ما میدانیم، از بیان آن طفره میروند. هدایتی صحبتهایش را با گلایه شروع کرد و اعلام کرد متاسفانه مسئولان کشور از اینکه درکنار کارآفرینان و افراد بسیار موفق دیده شوند ابا دارند و ما کارآفرینان، برای اینکه مشکلات و معضلات خود را با آنها در میان بگذاریم با مشکلات عدیدهای مواجه هستیم.
هدایتی خواستار حمایت از سرمایهگذاران واقعی شد و عنوان کرد دلیل این همه تلاش کارآفرینان برای ایجاد اشتغال و نقش آفرینی در جامعه، دغدغه تاثیرگذاشتن بر جامعه و خدمت به مملکت و مردم است، نه چیز دیگر. اینکه یک کارآفرین موفق و شناخته شده میخواهد ارتباط نزدیکتری با مقامات درجه اول مملکت داشته باشد دلیلی دارد که در سخنان دیروز رییسجمهور هم به آن اشاره شده بود و دکتر روحانی هم عنوان کرد هرچه بروکراسی طولانیتر میشود فساد در آن بیشتر میشود.
در بروکراسی طولانی هر یک از دست اندرکاران برای خود سهمی قائلند و کارآفرینان به خاطر عدم امنیت سرمایه و بیزنسشان مجبورند برخی از این خواستههای نابجا را بپذیرند. اگر ارتباط و دسترسی مسئولان بلندپایه مملکت به کارآفرینان بهتر و بیشتر باشد بخش زیادی از نیروی این مدیران خلاق و موفق خرج خنثی کردن لختی بروکراسی نمیشود. مسئولان باید مدام به این نکته اشاره داشته باشند که سرمایه سالمی که از راه اشتغال مولد و راههای قانونی به دست میآید نه تنها مذموم نیست بلکه یک سرمایهدار تولیدکننده و کارآفرین برای مملکت یک سرمایه است.
در سمیناری به این اهمیت که با نامه مقام معظم رهبری آغاز میشود و سران سه قوه در آن حضور دارند، اشاره به این نکته و تاکید روی آن میتواند بخشی از فرهنگسازی لازم در این خصوص باشد. در این سالها که ما به سرمایهگذاری هرچه بیشتر در بخش تولید نیاز داریم، باید کاری کنیم که سرمایهگذاران با خیال راحت و با تضمین کل حاکمیت وارد صحنه شوند و عبارت «چراغ خاموش» از عرصه تجارت، صنعت و سرمایهگذاری ما حذف شود.
این عبارتی است که ما روزنامهنگاران این عرصه بارها و بارها از کارآفرینان مطرح شنیدهایم و این مورد خاص، بیشتر از هرچیزی به عزم جدی مسئولان عالی رتبه مملکت نیاز دارد. اینکه عامه مردم در مورد حمایت آنها از سرمایه و سرمایه دار چه فکری میکنند آنقدرها مهم نیست که حمایت آنها و تغییر وجهه سرمایه دار درستکار اهمیت دارد.
* عضو شورای سردبیری دوهفته نامه خلاقیت