ابتدای هفته جاری، سیدمحمدعلی سیدابریشمی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از در نظر گرفتن معافیت مالیاتی با شرایط جدید برای بهرهبرداران شهرکهای صنعتی خبر داد. خبری که با توجه به جزییاتش میتواند اتفاقی خوب را برای صنایع کوچک رقم بزند. معافیت مالیاتی برای ساکنان شهرکهای صنعتی، خبر تازهای نیست. بلکه پیش از این نیز در قانون مالیاتهای مستقیم، معافیت مالیاتی با نرخ 50 تا 100درصد برای ساکنان شهرکهای صنعتی دیده شده بود اما اجرای آن همیشه با مشکل مواجه بوده و یکی از مطالباتی بود که مدام از زبان ساکنان این شهرکها مطرح میشد. حالا اما خبر از معافیتی میرسد که گویا ضمانت اجرایی بیشتری دارد.
فرشاد مقیمی، معاون سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، در گفتوگو با «فرصت امروز» درباره جزییات این تسهیلات میگوید: «موضوع معافیت مالیاتی برای بهرهبرداران جدید، از زمانی که بحث لایحه حمایت از تولید مطرح شد در دست بررسی قرار گرفت. این موضوع از طرف سازمان صنایع کوچک پیشنهاد شد و وزارتخانه نیز از آن حمایت کرد. پیشنهاد سازمان این بود کسانیکه به شهرکهای صنعتی میآیند باید از معافیت مالیاتی برخوردار باشند، خوشبختانه دولت نیز با آن موافقت کرد و در نهایت در قالب قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر توسط مجلس شورای اسلامی اینگونه به تصویب رسید که اگر کسی واحدش را داخل شهرک صنعتی به بهرهبرداری برساند، به مدت پنج سال در مناطق توسعهیافته و 10 سال در مناطق کمتر توسعهیافته از معافیت مطلق مالیاتی یعنی مالیات بردرآمد با نرخ صفر برخوردار میشوند.»
او درباره زمان اجرای این قانون بیان میکند: «دولت اکنون در حال تهیه آییننامههای آن است. برای تدوین آییننامه جلساتی با وزارت امور اقتصاد و دارایی، سازمان محیطزیست و سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور برگزار کردیم. شهرکهای داخل شعاع 30کیلومتر شهرهای بزرگ پیش از این معافیت مالیاتی نداشتند که در قانون جدید این واحدها نیز از معافیت برخوردار شدند.»
مقیمی میافزاید: «اجرای این قانون از ابتدای سال 1395 خواهد بود. تصویب آییننامهها زمانبر است و از سوی دیگر در قانون برنامه پنجم توسعه اجازه افزایش معافیت مالیاتی در طول اجرای برنامه داده نشده است بنابراین برای اینکه حکم قانون برنامه پنجم لطمه نبیند اجرای این قانون به ابتدای سال 95 که پایان برنامه پنجم توسعه است، موکول شد و واحدهای تولیدی میتوانند از ابتدای سال آینده از این امکان بهرهمند شوند.»
طبق الحاقیهای که در سال 1382 به قانون مالیاتهای مستقیم اضافه شد، معافیت مالیاتی برای ساکنان شهرکهای صنعتی در نظر گرفته شد، مشوقی که هیچگاه آنگونه که باید اجرایی نشد، در مواردی هم که اجرا شد تولیدکنندگان معتقد بودند با توجه به اینکه در چند سال نخست اصولا بنگاهها درآمدی ندارند که بخواهند مالیات بر درآمد پرداخت کنند، چنین مشوقی بیفایده است.
معاون سازمان صنایع کوچک در این زمینه توضیح میدهد: «اساسا در سالهای ابتدایی راهاندازی واحدها، هزینه بسیار بالاست به همین دلیل است که دولت در این بین نقش حمایتی به خود میگیرد تا این کسبوکارها بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند. طبیعی است که در سالهای ابتدایی درآمد بنگاهها پایین است اما اگر قرار باشد از این درآمد کم هم مالیات دریافت شود، توانایی واحدها کاهش مییابد. 100هزارتومان در روزهای آغازین فعالیت یک بنگاه با 100هزارتومان برای یک بنگاه چندساله متفاوت است. نکته دیگر این است که قرار نیست دولت همیشه از یک بنگاه حمایت کند بلکه باید خود واحد تولیدی توانایی این را داشته باشد که پس از چند سال نیازی به این حمایتها نداشته باشد.»
او ادامه میدهد: «دلیل اجرایی نشدن این قانون هم به درون دولت برمیگردد. خوشبختانه در حال حاضر با همتی که درون دولت اتفاق افتاده، فکر نمیکنیم از این پس مشکل خاصی در اجرای قانون باشد. بخشی از اجرا نشدن این قانون هم به این موضوع برمیگشت که نیمی از برخی شهرکها در شعاع 30کیلومتری بود و نیمی دیگر خارج از شعاع 30کیلومتری، همین اتفاق اجرای قانون را با مشکل مواجه میکرد. ضمن اینکه در چند سال گذشته اساسا اعتقادی به اجرای این قوانین وجود نداشت.»
مقیمی همچنین درباره تفاوت این قانون با قانون قبلی اظهار میکند: «در قانون قبلی مدت زمان معافیت مالیاتی چهار تا هشت سال بود و واحدهای تولیدی از 50درصد معافیت مالیاتی برخوردار بودند اما در این قانون مدت زمان معافیت پنج تا 10 سال با نرخ صفر مالیاتی است. همچنین در این قانون دیده شده که اگر میزان معافیت مالیاتی تا 50درصد سرمایه ثبتی شرکت نرسد، مجددا تمدید خواهد شد.»