میزگرد ارزیابی شایستهسالاری در سازمان، دیروز به میزبانی صفحه کافه مدیران روزنامه فرصت امروز در غرفه این روزنامه در نمایشگاه مطبوعات برگزار شد. در این میزگرد که دکتر آذر صائمیان، قائم مقام دبیر انجمن مدیریت ایران، مهندس سیدمحمد اعظمی نژاد، رئیس کمیته آموزش و پژوهش این انجمن و مهندس عزیز میردار نایب رئیس کمیته توسعه این انجمن حضور داشتند، مقوله شایستهسالاری و شایستهپروری مورد بررسی قرار گرفت.
مقوله شایستهسالاری همواره در کشور ما کمتر مورد توجه قرار گرفته است، اتفاقی که سبب شده تا مدیران بعضا ناشایست، رهبری سازمانها را بر عهده بگیرند. مدیران ناکارایی که به دلیل ناکارآمدی کارکنانی را برمیگزینند که شایسته سازمان نیستند یا در جایگاه نابجایی گمارده میشوند. طبق آمارهای مجمع جهانی اقتصاد، ایران در میان 144 کشور مورد بررسی در رده 132 قرار دارد. این آمار وضعیت نامناسب شایستهسالاری در ردههای مختلف مدیریتی را نشان میدهد.
دولت یازدهم از ابتدای کار تلاش کرده تا مقوله شایستهسالاری را در ساختار مدیریتی کشور در دستور کار خود قرار دهد. اینکه تا چه حد دولت یازدهم به سمت انتخاب مدیران شایسته رفته است، یکسوی ماجراست، اما حداقل کاری که در این دولت انجام گرفته، این است که تلاش شده تا مدلها و شاخصههایی برای مقوله شایستهسالاری در ساختار دولت تعریف شود که میتواند این امیدواری را ایجاد کند که دیر یا زود این مدلها و شاخصهها شکل اجرایی به خود بگیرند و در ساختار مدیریتی و انتخاب ردههای مختلف مدیریتی و کارکنان نمود پیدا کنند.
در میزگرد برگزار شده تلاش شد تا شاخصهها و مدلهای ارزیابی شایستهسالاری در سازمانها مورد بررسی قرار بگیرد. مهمترین قدم به سمت شایستهسالاری که عنوان شد، تغییر فرهنگ سازمانی به سمت شایستهسالاری و شایستهپروری بود. فرهنگی که نوعی بلوغ در سازمان را پدید میآورد اما سوالی که مطرح شد این بود که این فرهنگ و بلوغ سازمانی که به سمت شایستهسالاری و شایستهپروری گام برمیدارد از کجا باید آغاز شود. دو مقوله رهبری و ساختار در کنار یکدیگر بهزعم گفتوگوشوندگان در کنار هم سبب میشوند تا شایستهسالاری در سازمانها پدید آورده شود اما این نگاه قادر نیست تا در اشل کوچک سازمانی نمود پیدا کند.