وزیر نیرو گفت: میزان خاموشی در شبکه، طبق استانداردهای جهانی در طول سال 11 دقیقه است، در حالیکه در ایران به بیش از 500 دقیقه میرسد. روز گذشته، روز پرکاری برای حمید چیتچیان بود و در مراسم مختلفی شرکت کرد. وی در بیست و سومین کنفرانس مهندسی برق که روز سهشنبه در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد، بر تلاش برای کاهش میزان خاموشیهای کشور تاکید کرد. وی با اشاره به اینکه میزان تلفات برق در برخی کشورها به کمتر از 5 درصد رسیده است، تلفات شبکه توزیع در ایران را حدود 12/8 درصد اعلام کرد. وزیر نیرو ادامه داد: سال گذشته تلفات توزیع حدود 15 درصد بوده و تلاش میکنیم میزان تلفات را از 12/8 درصد فعلی، تا پایان سال به 10 درصد برسانیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بر ساماندهی اقتصاد برق تاکید کرد و گفت: اسفندماه سال گذشته قیمت برق مصرفی از 493 به 560 ریال افزایش یافت که از این رقم، 102 ریال به یارانهها تعلق میگیرد و هر کیلووات برق مصرفی کمتر از 460 ریال برای وزارت درآمد ایجاد میکند. چیت چیان در جریان سومین کنفرانس مهندسان مکانیک که در دانشگاه امیرکبیر برگزار شد نیز بر توسعه فعالیتها برای صدور خدمات فنی و مهندسی از کشور، تاکید کرد. وی اضافه کرد: سه دهه قبل بیشتر نیازهای شبکه آب و برق توسط شـــرکــتهای خـــارجـی تامین میشد اما در حال حاضر سازنده نیروگاههای حرارتی، توربینهای گازی، ژنراتور، سیستمهای کنترل نیروگاهی، نیروگاه آبی، سدها و هیدرومکانیک سدها هستیم.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه سهم انرژیهای نو در سبد انرژی کشور بسیار کمرنگ است، خواستار تقویت نوآوری و ایجاد تنوع در فناوریهای صنعت آب و برق شد. وی بیان کرد: در مسائل آب نیز نیازمند ارتقای سیستمهای آبیاری هستیم و مهندسی مکانیک در این جهت تاثیرگذار خواهد بود. چیــتچیـــان در جمــع خبرنگاران نیز از ارائه مشوقهای لازم برای کاهش مصرف برق خبرداد. به گفته وی، در صورتیکه کشاورزان روزانه چهار ساعت -یعنی در ساعات گرم روز- موتورهای آب خود را خاموش کنند، در مابقی ساعات، استفاده از برق برای آنها مجانی خواهد بود. وزیــر نیــرو ادامــه داد: درصــورتــیکه بخشهــای مختلف صنعت، تعمیرات اساسی خود را در خارج از فصل تابستان و پیک مصرف یا در تعطیلات انجام دهند، از امتیازات مطلوبی برخوردار خواهند شد. وی درباره وضعیت منابع آب هم گفت: با توجه به کاهش بارندگیها به منظور جلوگیری از قطعی آب نیازمند مدیریت مصرف از سوی مردم هستیم. چیتچیان از در دستور کار قرار گرفتن مصوبه قطع آب مشترکان پرمصرف، در هیات دولت خبرداد.
وزیر نیرو در برنامههای دیروز خود آماری هم از وضعیت برقرسانی به مشترکان ارائه کرد. به گفته وی، بیش از 32میلیون مشترک برق به شبکه متصل هستند و تمام روستاهای بیش از 20 خانوار و بسیاری از روستاهای بیش از 10خانوار زیرپوشش شبکه برق کشور قرار دارند. به اعتقاد وی، ایران به هاب انرژی منطقه تبدیل شده و در حال حاضر به کشورهای ترکیه، عراق، پاکستان و افغانستان برق صادر میکند. اما در مواقع لزوم از ترکمنستان برق وارد کرده و با جمهوری آذربایجان و ارمنستان نیز تبادل انرژی دارد.
در حالی وزیر نیرو معتقد است که ایران به هاب انرژی منطقه تبدیل شده که سال گذشته واردات برق از صادرات آن پیشی گرفته بود. براساس آمارهای منتشر شده از سوی بانک مرکزی سال 92 صادرات برق کشور به 11/4 میلیارد کیلووات ساعت بالغ شد که نسبت به سال ۱۳۹۱، 4/4 درصد افزایش داشت. واردات برق نیز با 5/12 درصد افزایش به 2/5 میلیارد کیلووات ساعت رسید. به این ترتیب خالص صادرات برق کشور با 2.3 درصد افزایش نسبت به سال 1391 به 8.9 میلیارد کیلووات ساعت رسید. در سال مورد بررسی، برق وارداتی از کشور ترکمنستان تامین شد و حدود 68 درصد از صادرات برق به عراق نیز برای تامین نیازهای داخل کاهش یافت. در این سال، بیشترین میزان تولید برق توسط نیروگاههای گازی و چرخه ترکیبی (120 میلیارد کیلووات ساعت) و کمترین میزان تولید توسط نیروگاههای برقآبی، دیزلی و بادی (14.8 میلیارد کیلووات ساعت) صورت گرفت. در این سال بیشترین رشد تولید برق به نیروگاههای برقآبی، دیزلی و بادی با 16.3 درصد رشد اختصاص داشت و از تولید برق توسط نیروگاههای بخاری 1.6 درصد کاسته شد.