بازار سهام تهران در هفته نیمه تعطیل گذشته با روند مثبتی همراه شد و با رشد قیمتها و افزایش تقاضا، روند مطلوبی از خود به نمایش گذاشت و موفق به پس گرفتن کانال 70 هزار واحدی شد. در هفته گذشته دماسنج بازار سهام 659 واحد رشد کرد و از 69 هزار و 494 واحد به 70 هزار و 153 واحد رسید. از اتفاقات مهم هفته گذشته که تاثیر زیادی در رشد بازار سهام داشت، بازدید رییس جدید سازمان بورس از تالار حافظ بود. در این بازدید محمد فطانت فرد وعدههایی برای رفع ابهامات اقتصادی موثر بر وضعیت بورس داد.
علاوه بر این، با آغاز دیماه سهامداران در انتظار دریافت گزارش عملکرد 9 ماهه شرکتها هستند و امیدوارند انتشار گزارشهای مالی بتواند در بهبود روند بازار موثر باشد. با توجه به اینکه دولت بودجه سال 94 را بدون کسری یا با کسری اندک بسته و نرخ ارز نیز روند افزایشی به خود گرفته است، پیشبینی میشود با تغییر ریاست سازمان بورس علاوه بر چرخش نخبگان، بازار سهام شاهد ایدههای جدید باشد، آن هم در شرایطی که ریـسـکهای سیستماتیک از جمله ابهام در بودجه 94، ابهام در اثر کاهش قیمت نفت، ریسک ابهام در پتروشیمیها و پالایشگاهیها، ریسک نرخ ارز در گروههای مختلف، اثر نرخ سود سپردهها بر بازار، ریسکهای منطقهای و ریسکهای سیاسی و هستهای همچنان پیش روی بازار سهام قرار دارند و رفع آنها و پرهیز از تصمیمهای سلیقهای، شرایط بازار سهام را به سمت رونق پیش خواهد برد.
انتظارات سهامداران حقیقی از رییس
بسیاری از سهامداران در شرایط فوق انتظار دارند با توجه به تغییر مدیریت در سازمان بورس این سازمان نظارت بیشتری بر عملکرد حقوقیها داشته باشد تا از قیمتسوزی هر چه بیشتر در این بازار جلوگیری شود. براساس شنیدههای غیررسمی بازار، در مواقعی حقوقیها و سهامداران عمده شرکتها با عرضهها، راسا در معاملات سهم دخالت میکنند و از این بابت سهامداران حقیقی را دچار زیان میکنند و بنا به روایتی، با به کارگیری افراد نوسانگیر با کدهای حقیقی، بهصورت دستوری در روند سهم دخالت کرده و سهم را منفی میکنند. با توجه به اینکه سازمان بورس براساس ماده2 قانون بازار مسئول حمایت از حـقـوق سرمایهگذاران است، اعمال نظارت بیشتر بر معاملات و ردگیری کدهای حقیقی و حقوقی که سعی در قیمتسازی و دستکاری در قیمتها را دارند میتواند در این زمینه موثر باشد.
خودروییها در صدر معاملات
از جمله اتفاقات مهم پیرامون بازار سهام در هفته گذشته، جلسه پالایشگاهها با شرکت ملی پالایش و پخش بود که بدون نتیجه پایان یافت تا هفته آتی و با تشکیل جلسه جدید، هفته سرنوشتسازی برای این صنعت باشد. در عین حال و در آخرین روز هفته گذشته نماد پتروشیمی خلیج فارس پس از شفافسازی بازگشایی و با صف فروش سنگین مواجه شد. در این روز حقوقیها بیشترین خرید خود را در گروه خودرو و قطعات و ماشینآلات انجام دادند. در کل و در معاملات آخرین روز کاری از نخستین هفته زمستان، گروه خودرو در صدر برترین گروههای برتر قرار گرفت. دستگاههای برقی و گروه مالی نیز در رتبههای دوم و سوم نشستند. در میان شاخصهای صنعتی نیز محصولات چوبی، فنی مهندسی و زغال سنگ با بیشترین رشد مثبت مواجه شدند.
در هفته گذشته شاخص صنایع محصولات شیمیایی با 371 واحد، بانکها و خودرو و ساخت قطعات فلزی هر کدام به ترتیب با 234 و 233 واحد بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص کل را داشتند. دراین هفته بیشترین رشد در ارزش شرکتها متعلق به گروه مپنا با 132 واحد، توسعه معادن و فلزات با 129 و گسترش نفت و گاز پارسیان با 127 واحد بود. افزون بر این، گروههای ابزار پزشکی، اپتیکی و اندازهگیری با 10.57 درصد، محصولات چوبی با 9.40 درصد، خدمات فنی و مهندسی با
6.14 درصد و سایر محصولات کانی غیرفلزی با 5.80 درصد بیشترین تغییر در شاخص را نسبت به سایر گروهها در هفته گذشته به خود اختصاص دادند. شاخص بازار اول هم با 630 واحد افزایش به رقم 51 هزار و 586 واحد و شاخص بازار دوم با 341 واحد افزایش به عدد 138 هزار و 589 واحد رسیدند که به ترتیب با 1. 24 و 0. 25درصد افزایش مواجه شدند.
امید به بهبود عملکرد شرکتها
برای هفتههای آتی فعالان بازار سهام توجه خود را معطوف تحولات و اخبار مرتبط با لایحه بودجه سال آینده خواهند کرد و همچنین منتظر گزارشهای عملکرد سه ماهه سوم شرکتها خواهند نشست که به تدریج منتشر میشود.
در هفته پیش رو امید به بهبود عملکرد شرکتها با توجه به پتانسیل بنیادی آنها میتواند در بهبود شرایط بازار سهام موثر باشد، گرچه همچنان سهامداران محتاطانه به بازار ورود خواهند کرد و احتمال میرود با شرایط فوق شاهد جوی آرام بر کلیت بازار باشیم.