اکبر ترکان در برنامه ثریا که از شبکه یک سیما با موضوع اینکه دلیل سفر مردم به مناطق آزاد چیست پخش شد، گفت:
کشور ما تولیدمحور نیست و وارداتمحور است و هر زمان که درآمدهای نفتی افزایش یافته، واردات نیز رشد داشته است. رییس شورای هماهنگی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با بیان اینکه باید مناطق آزاد به سمتی بروند که مردم در جایی مانند ارس و اروند ویلا بخرند نه آنکه اقدام به خرید ویلا در آنتالیا کنند، گفت: هر زمان که درآمدهای نفتی کشور بالا رفته، واردات نیز افزایش یافته است.
وی افزود: درآمد نفتی ما در حال حاضر یکسوم توان واقعی کشور است و بنده نگرانم درآمد نفت کشور دوباره افزایش یافته و این درآمد صرف واردات کالاهای خارجی شود. وی با اشاره به واردات بیش از دو میلیون تن شکر و نابود شدن کارخانههای قند و شکر داخلی تاکید کرد: وارداتمحور بودن کشور از سال 51 تاکنون بر کشور حاکم بوده است.
وی ادامه داد: افزایش درآمدهای نفتی را در سال 56 به عینه دیدیم که اقتصاد متلاشی شد و یکی از عوامل کمککننده برای انقلاب ایران همین افزایش درآمدهای نفتی بود.
وی درباره ویلاسازی مردم در مناطق آزاد صحبت کرد و گفت: باید مناطق آزاد به سمتی بروند که مردم در جایی مانند ارس و اروند ویلا بخرند نه آنکه اقدام به خرید ویلا در آنتالیا کنند. کسانی که خانه دومی در جایی مانند مازندران میخرند به این علت نیست که منتظر گران شدن آن بمانند بلکه خرید این ویلاها برای پر کردن اوقات فراغتشان هستند.
وی با اشاره به اینکه یکی از کارکردهای مناطق آزاد گردشگری است، تصریح کرد: حاضر نیستم از این ظرفیتها چشم بپوشم، باید به این ظرفیتها بیشتر پرداخته شود. رییس شورای هماهنگی مناطق آزاد همچنین در پاسخ به اینکه در روستاهای قشم محرومیتها بسیار زیاد است و جایی مانند درگهان مردم از فاضلاب رنج میبرند، گفت: قبول دارم زمینهایی در ساحل درگهان برای ایجاد پاساژ در نظر گرفته شده بود و این امر باعث شده تا فاضلاب در زیر زمین دفن شود و به مرور رطوبت آن به دیوار خانهها بزند. وی اضافه کرد: باید تمام مسیر شکافته شود نباید زمین را متراکم میکردند بدون اینکه زهکش فرار را برای آن فراهم کنند. من به اهالی جزیره درگهان قول میدهم تا یک ماه آینده اصلاح این مشکل آغاز شود ولی نمیدانم این کار تا چند ماه دیگر تمام خواهد شد. دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور با اشاره به اینکه به دنبال توسعه گردشگری حلال در منطقه آزاد کیش هستیم، گفت: مناطق آزاد باید براساس مزیتشان فعالیت کنند.
وی در بخشی از سخنان خود اظهار داشت: بخشی از ظرفیت مناطق آزاد به صادرات مجدد اختصاص یافته است و تا الان نقش مناطق آزاد در ایجاد عدالت در مناطق محروم مناسب نبوده است. در کیش ساخت خانههای کارگری ارزانقیمت به منظور کاهش هزینههای تولید در دست اجراست.
ترکان گفت: هیچ رانت اطلاعاتی درباره اعلام منطقه آزادشدن آبادان و خرمشهر رخ نداده است. فقط من و جناب رییسجمهور تا قبل از اعلام عمومی از منطقه آزادشدن آبادان و خرمشهر خبر داشتیم.
در این برنامه روحالله ایزدخواه، کارشناس توسعه منطقهای، در جواب ترکان گفت: مناطق آزاد و ویژه یکی از ورشکستهترین طرحهای نظام سرمایهداری مصرفزدهای است که در 20 سال اخیر در دنیا حاکم شده بود. وی گفت: ایران عقبمانده نیست، ایران از لحاظ منابع مادی، انسانی و ثروتهای ملی جزو کشورهای برتر دنیاست. وی افزود: در اسناد توسعه جهانی میگویند 60درصد زیرساختها نرم است آن هم به علت حاکمیت سرمایهداری تجاری، پس ما به سمت تقلید از ظواهر غرب رفتهایم و مناطق آزاد و ویژه نماد بارز آن هستند. ترکان در پاسخ به ایزدخواه گفت: نمیدانم در تریبون مجلس چه کسی گفته ایران را به دوبی تبدیل کنیم. کاش پول زیرساختها را صرف ساخت بندر و راهآهن میکردیم. ما نفت فروختیم و به جای آن سیب، خربزه و لباس وارد کردیم.
شرکتکنندگان در نظرسنجی برنامه ثریا در پاسخ به این سوال که مردم بیشتر با چه هدفی به مناطق آزاد سفر میکنند؟ به ترتیب به گزینههای خرید جنس ارزان، تفریح و گردشگری و تولید و اشتغال رای دادند.