یک کارشناس اقتصادی معتقد است با توجه به گران بودن تولید در ایران، مناطق آزاد به بهشت تولیدکنندگان کالاهای خارجی تبدیل شده است.
ابراهیم رزاقی، استاد دانشگاه تهران در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: مناطق آزاد ایران با هدف حمایت از تولید و صادرات ایجاد شدند اما کاری که در این مناطق انجام نمیشود صادرات است. با توجه به اتکای کشور به فروش مواد خام، تولید جایگاه چندانی ندارد. وی افزود: تولید در ایران گران است و صرفه اقتصادی ندارد بنابراین سرمایهگذاری در مناطق آزاد با هدف واردات کالاهای خارجی انجام میشود که اتفاقا سود خوبی هم دارد. رزاقی با بیان اینکه اقتصاد ایران مولد نیست، ادامه داد: اقتصاد ایران اقتصاد تجاری است. تمام قوانین هم به نفع تجارت وضع میشود. به واردکنندگان یارانه داده میشود و از کسانی که بالاترین سود را در این خصوص میبرند مالیات گرفته نمیشود. برخی سرمایهداران ما سرمایههای ایرانی را برای کسب سود بیشتر به امریکا، امارات و اروپا منتقل میکنند. بانکها هم در فعالیتهای تجاری سرمایهگذاری کردهاند. این کارشناس اقتصادی با اشاره به قوانین سختی که برای تجارت در کشور امریکا وضع میشود، گفت: امریکا که بزرگترین کشور سرمایهداری لیبرالی است برای حمایت از تولید داخلی خود از شرکتهای غیرتولیدی 80 درصد مالیات
میگیرد. وی تورم و بالا رفتن هزینههای تولید را عمده دلیل رکود در این بخش دانست و افزود: آمار مهاجرت کشاورزان و تولیدکنندگان روستایی به شهرها روز به روز در حال افزایش است. وضع صنعتگران هم چندان مطلوب نیست، در نتیجه این افراد از تولید دست میکشند و به واردات رو می آورند.