چند روزی است که اخبار مختلف بدون ذکر هیچ منبع رسمی از تغییر ملاک تعیین خودروهای لوکس خبر میدهند درحالیکه معیار تعیین خودروهای لوکس با وجود انتقادهای فراوانی که به آن وارد است همچنان تغییر نکرده و صرفا واردات خودروهایی با قیمت بالای 100 هزار دلار در منطقه آزاد اروند محدود شده است.
شهریورماه سال 93، دولت طی بخشنامهای خودروهایی با حجم موتور بالای 2500سیسی را کالای لوکس خواند و واردات آنها را ممنوع کرد. اما در همان زمان انتقادات بسیاری به تعریف دولت از خودروهای لوکس مطرح شد، زیرا کارشناسان معتقد بودند در هیچ کجای دنیا، این مشخصات فنی یک خودرو نیست که لوکس بودن آن را تعیین میکند بلکه قیمت است.
یکسال پس از موج انتقادات، سرانجام رئیس سازمان توسعه تجارت اعلام کرد که خودروهای لوکس بازتعریف خواهند شد. حالا طی هفته گذشته خبرهایی منتشر شد که حاکی از این بود که مبنای تعیین خودروهای لوکس از حجم موتور به قیمت بالای 100 هزار دلار تغییر کرده است. اما پیگیریهای ما میگوید که خبری از بازتعریف خودروهای لوکس نیست بلکه این تصمیم جزیرهای منطقه آزاد اروند در محدود کردن واردات خودروهای بالای 100 هزار دلار بوده که چنین شبههای را ایجاد کرده است.
محمدرضا معتمدی، معاون اقتصادی و سرمایهگذاری منطقه آزاد اروند، در این زمینه به «فرصت امروز» میگوید: «ما احساس کردیم برخی خودروهایی که وارد منطقه آزاد اروند میشوند خارج از چارچوب مصرف شخصی مردم است و به نوعی خودروهای لوکس هستند. همچنین آقای ترکان، رئیس محترم شورای عالی مناطق آزاد نیز در بازدید از منطقه آزاد اروند تاکید داشتند که این منطقه به جولانگاه خودروهای لوکس تبدیل نشود.
به دنبال این تاکیدات ما برای واردات خودروهای بالای 100 هزار دلار ضابطه برقرار کردیم، بدین معنا که برای ورود این خودروها حتما نیاز به بررسی ما است که در صورت نیاز و ضرورت مجوز واردات داده میشود.»
او میافزاید: «خودروهای لوکس و خودروهایی با حجم موتور بالای 2500 سیسی دارای مرخصی نیستند و نمیتوانند مانند سایر خودروها به مدت یکماه در سرزمین اصلی تردد کنند.»
معتمدی در پاسخ به این پرسش که چنین تصمیمی براساس چه مصوبه یا بخشنامهای صورت گرفته، اظهار میکند: «این تصمیم منطقه آزاد اروند بوده که با توجه به نیاز منطقه گرفته شده است.»
به گفته معاون اقتصادی و سرمایهگذاری، منطقه آزاد اروند بررسی مجوز واردات خودروهای بالای 100 هزار دلار را منوط به تصمیم منطقه آزاد میداند.
علی مهریان، مدیرعامل شرکت آسان موتور کیش، درباره این محدودیت در گفتوگو با «فرصت امروز» بیان میکند: «در حال حاضر هیچ قانونی برای محدودیت واردات به مناطق آزاد ابلاغ نشده و احتمال دارد که همه مذاکرات به صورت شفاهی انجام شده باشد. ضمن اینکه در برخی خبرها اشاره شده بود که واردات خودروهایی با حجم موتور بالای 2500 سیسی در مناطق آزاد ممنوع است اما چنین موضوعی حقیقت ندارد. مصوبه اسفند ماه 93 هیات وزیران به صراحت میگوید که واردات خودروهایی با حجم موتور بالای 2500 سیسی به مناطق آزاد مجاز است.»
قیمت بهترین مبنا
در حالی منطقه آزاد اروند چنین تصمیمی را اجرایی کرده که هیچ مصوبه یا بخشنامه مکتوبی در این زمینه از شورای عالی مناطق آزاد صادر نشده است و هیچ محدودیتی برای واردات خودرو در مناطق آزاد وجود ندارد. سال گذشته 7هزار و 800 دستگاه خودرو به منطقه آزاد اروند وارد شده که به گفته معتمدی زیر یک درصد این خودروها لوکس بوده است. گرچه اجرای چنین تصمیمی در منطقه آزاد کمی عجیب به نظر میرسد اما میتواند معیار درستی برای تعیین خودروهای لوکس باشد.
مهریان در این زمینه تصریح میکند: «مبنا قرار دادن قیمت برای تعیین لوکس بودن بهترین تصمیم است زیرا حجم موتور ملاک درستی برای تشخیص کالای لوکس نیست. حالا اگر این طرح به صورت پایلوت درمناطق آزاد اجرا شود میتوان آن را برای اجرا به کل کشور تعمیم داد.»
ابوالفضل خلخالی، استادیار دانشکده مهندسی خودروی دانشگاه علم و صنعت، نیز در گفتوگو با «فرصت امروز» درباره معیار تعیین خودروهای لوکس بیان میکند: «در نظر گرفتن معیارهای فنی برای ایجاد محدودیت و تعریف خودروهای لوکس نمیتواند معیار درستی باشد. اما پایه قیمتی مبنایی منطقیتر است البته به شرط آنکه خودروهای هیبرید و برقی از این مبنا مستثنا باشند. در هر صورت در هیچ کجای دنیا معیار لوکس بودن، مشخصات فنی یک خودرو نظیر حجم موتور نیست.»
ارتباط با نویسنده : dadashloo@gmail.com