نسبت P/E سهام شرکت یا صنایع یکی از متغیرهای مهم و اثرگذار در تصمیمگیری سهامداران جهت انتخاب سهام شرکت پرپتانسیل و ارزشگذاری سهام آن به شمار میرود و اغلب کارشناسان و تحلیلگران بازار سرمایه نظرات متفاوتی در خصوص نسبت P/E سهام شرکتهای فعال در بورس دارند. بهگونهای که برخی از تحلیلگران پایین بودن نسبت مذکور را نشان از ارزندگی و پتانسیل شرکت برای رشد سودآوری و قیمت سهام شرکت میدانند و برخی دیگر نظری عکس آن دارند. این در حالی است که نسبت P/E صنایع طی ماههای اخیر که روند بازار سرمایه با افت قابل توجه سهام شرکتها توام شده، بهتدریج با افزایش مواجه شده است و طی معاملات ماهانه با رشد حدود پنجدرصدی همراه شده است.
چراکه براساس اطلاعات موجود، نسبت P/E کل صنایع طی معاملات آذر ماه سال جاری نسبت بهدوره مشابه سال گذشته با افزایش حدود 5درصدی مواجه شده است. همچنین این نسبت طی آذر ماه امسال نسبت به اسفند ماه سال گذشته بیش از 7درصد افزایش یافته است. براساس این گزارش، از میان 36 صنعت فعال در بازار سرمایه طی معاملات آذر ماه امسال تنها 14 صنعت افزایش نسبت P/E را تجربه کردند و مابقی یعنی 21 صنعت نیز با کاهش این نسبت روبهرو شدند. همچنین نسبت P/E گروه تامین برق، گاز و بخار و آب گرم طی ماه گذشته 4.41 مرتبه محاسبه میشود.
البته توجه به این نکته ضروری است که براساس اطلاعات منتشر شده توسط شرکت بورس، در محاسبات نسبت P/E صنایع 48 شرکت دارای سود هر سهم صفریا منفی لحاظ نشده و همچنین به دلیل عدم الزام ارائه پیشبینی درآمد هر سهم توسط شرکتهای سرمایهگذاری صنعت مذکور (دارای 16شرکت) در محاسبات لحاظ نشده است. بر این اساس محاسبات مذکور بر مبنای ارزش بازار 270 شرکت به مبلغ 255هزار و 144میلیارد تومان و سود برآوردی 45هزار و 282میلیارد تومان انجام شده است.
براساس اطلاعات موجود، طی معاملات آذر ماه امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته صنعت استخراج سایر معادن با تک سهم فعال در آن یعنی تامین ماسه ریختهگری با افزایش بیش از 107درصدی نسبت P/E همراه شد و این نسبت برای صنعت مذکور از 7.98 مرتبه به 16.57 مرتبه رسید. بعد از آن صنعت فلزات اساسی با 17 شرکت فعال در آن رشد بیش از 74درصدی نسبت P/E را تجربه کرد و از 7.13 مرتبه به 3.86 مرتبه صعود کرد و بدین ترتیب در جایگاه دوم جدول رتبهبندی صنایع از منظر افزایش نسبت P/E نشست. جایگاه سوم نیز به گروه قند و شکر با رشد حدود 60درصدی نسبت P/E و صعود از 9.17 مرتبه به 14.62 مرتبه اختصاص یافت.
همچنین در این رتبهبندی صنایعی همچون کاشی و سرامیک، محصولات غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر، سیمان، آهک و گچ، رایانه و فعالیتهای وابسته به آن، حملونقل و انبارداری، مواد و محصولات دارویی، استخراج کانههای فلزی، محصولات شیمیایی و بانکها و موسسات اعتباری قرار میگیرند. حال آنکه صنعت سایر واسطهگریهای مالی با پنج شرکت فعال در آن طی مدت مذکور با افت 45.8درصدی نسبت P/E مواجه شده و این نسبت از 7.13 مرتبه به 3.86 مرتبه سقوط کرده است. بدین نحو صنعت مذکور در ردیف نخست جدول قرار میگیرد. پس از آن صنعت منسوجات با دوشرکت فعال و در پی کاهش حدود 45درصدی نسبت P/E در جایگاه دوم قرار میگیرد.
همچنین ردیف سوم به گروه ساخت محصولات فلزی با فعالیت پنج شرکت در این گروه اختصاص مییابد، چراکه صنعت مذکور طی مدت مورد بررسی با افت بیش از 42درصدی نسبت P/E مواجه شده و از 17.26 مرتبه به 9.91 مرتبه نزول یافته است. بر این اساس مابقی صنایع همچون ماشینآلات و تجهیزات، بیمه و صندوق بازنشستگی به جز تامین اجتماعی، سایر محصولات کانی غیرفلزی، دباغی و پرداخت چرم، کشاورزی، دامپروری و خدمات وابسته به آن، انبوهسازی املاک و مستغلات، خدمات فنی و مهندسی، شرکتهای چند رشتهای صنعتی، مخابرات، محصولات کاغذی، انتشار، چاپ و تکثیر و... در این جدول قرار میگیرند.
ارتباط با نویسنده:Shahrbanoo_j@yahoo.com