شرکت شیشه همدان (سهامی عام) در سال 1354 با مشارکت بانک صنعت و معدن بهصورت شرکت سهامی عام در همدان تاسیس شد و در سال1361 با ظرفیت 40000 تن در سال مورد بهرهبرداری قرار گرفت. سرمایه شرکت در بدو تاسیس مبلغ 300 میلیون ریال بوده که طی سنوات مختلف به 288 میلیارد ریال افزایش یافته است. شرکت در تیرماه 1369 در سازمان بورس اوراق بهادار تهران با نماد کهمدا پذیرفته شده و از جمله شرکتهای قدیمی بورس تهران است.
تولیدات این شرکت در حال حاضر عبارتند از انواع بطری آبلیمو، شربت، گلاب، الکل، عرقیات، روغنمایع، شیشههای نوشابه، شیر، شیشههای سس، مرباجات، خیارشور و رب گوجه فرنگی و بسیاری از شیشههای اختصاصی برابر سفارشهای مشتریان در اندازههای مختلف. تولیدات شرکت سهمی حدود 33 درصد از بازار ایران را داراست. در حال حاضر بخشی از محصولات شرکت به کشورهای عراق، آذربایجان، ترکمنستان، ارمنستان و افغانستان صادر میشود. واحدI کارخانه شامل یک کوره ذوب با ظرفیت 170تن و چهار خط ماشینآلات است. میزان تولید این واحد 40.000 تن در سال است. واحد II کارخانه بهعنوان طرح توسعه در سال 1378 با ظرفیت 130 تن و با سه خط ماشینآلات ایجاد شده و میزان تولید این واحد 35.000 تن در سال است. واحدI کارخانه که درسال 1383 بازسازی و نوسازی شده دارای ماشینآلات مدرن الکترونیکی است که قادر به تولید شیشههای سبک و نیمهسبک است.
کلیه مواد اولیه مورد نیاز برای تولید، در داخل کشور موجود است و هیچگونه وابستگی در این خصوص به خارج از کشور وجود ندارد که این مطلب با توجه به وضعیت کشور ما که همواره در معرض تحریمها و تهدیدهای مختلف قرار دارد، یکی از مزیتهای بزرگ این شرکت بهشمار میرود. شرکت با ظرفیت فعلی 75هزار تن بالاترین سهم بازار را در صنعت خود دارد و طرحهای توسعهای دیگری نیز دارد که با اجرای آن تا پایان سال 95 ظرفیت تولید شرکت به بیش از 100 هزار تن خواهد رسید.
شیشه همدان در جدیدترین پیشبینی، سود هر سهم خود را براساس عملکرد شش ماهه، از 1345 ریال به 1331 ریال کاهش اندکی داده و در شش ماهه 685 ریال آن معادل 51 درصد را پوشش داده است که رشد 12 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد و از معدود گزارشهای قابلقبول بازار به شمار میرود. بهای تمام شده محصولات شرکت کاهشی است.
در شش ماهه ابتدایی سال مالی شرکت برخلاف بودجه، شاهد کاهش چشمگیر قیمت کربنات سدیم همسو با کاهش قیمت اغلب محصولات شیمیایی و نفت، کاهش قابل توجه قیمت خرده شیشه و پودر سیلیس هستیم که میتواند موجبات افزایش سودآوری شرکت را فراهم کند. باتوجه به اینکه مواد اولیه مصرفی بیش از 50 درصد از بهای تمام شده شرکت را شامل میشود و نرخ مواد مصرفی در بودجه شرکت نسبت به شش ماهه واقعی و نرخهای در نظر گرفته شده در بودجه شرکتهای همگروه و همچنین نرخهای معامله شده در بورس کالای ایران بالاتر فرض شده، تحلیل حساسیت اثر تغییرات نرخ مواد مصرفی بر سود هر سهم شرکت به این صورت است که هر 10 درصد کاهش نرخ مواد مصرفی در بودجه شرکت باعث افزایش حدود هشت تومانی سود هر سهم خواهد شد.
در مورد یکی از ریسکهای شرکت خاطرنشان میکند در صورت توقف کوره شماره دو که بیش از یک دهه است در صورتهای مالی شرکت به آن اشاره میشود، تعمیرات اساسی پنج ماه به طول خواهد انجامید. ولی طبق بررسیهای به عمل آمده در صورتی که کوره بتواند ماههای گرم سال را پشتسر بگذارد تا پایان دوره میتواند به کار خود ادامه دهد و مشکلی نخواهد داشت و به طور کلی تعمیرات اساسی کورهها در فصل سرما با توجه به آب و هوای سرد همدان امکانپذیر نیست.
شرکت درصدد است واحد دیگری را به منظور تولید بطریهای رنگی برای پرکردن آبمیوههای گازدار، ماءالشعیر و همچنین شیشههای دارویی ایجاد کند. فرهنگسازی صحیح، بهگونهای که مردم به این باور برسند که بهترین بستهبندی برای محصولات صنایع مواد غذایی و نوشابهسازیها، ظروف شیشهای است و استفاده از سایر ظروف بستهبندی یکبارمصرف مشکلات زیادی برای سلامت مواد غذایی و همچنین محیط زیست ایجاد میکند، از جمله اهداف شرکت است که با فرهنگی که در حال حاضر در حال غالب شدن در جامعه است همخوانی دارد.
در پایان شایان ذکر است شرکت با سرمایهگذاریهایی با کنترل و حجم مناسب در شرکتهای بستهبندی و تهیه مواد معدنی موجبات کاهش بهای تمام شده را برای خود فراهم کرده است. سهم به لحاظ نسبت قیمت به درآمد (P/E) نیز کمترین P را برای گروه داشته و از این جهت نیز ریسک بسیار پایینی برای سرمایهگذاری دارد.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه