در شبهجزیره «خالکیدیکه» (در شمال یونان) بیش از صدها تن منبع طلا وجود دارد. این منابع کاملاً آماده بهرهبرداری هستند اما یک مانع بزرگ وجود دارد و آن هم مقاومت ساکنان منطقه در برابر استخراج معادن، با توجه به حمایت دولت فعلی از ملت است. حدود 250 تن طلا زیر خاکهای شبهجزیره «خالکیدیکه» خوابیده است که میتواند تا ابد در اعماق خاک شمال یونان باقی بماند. طبق گزارشی از هفته نامه آلمانی «دی زیت»، به دلیل درگیریهای داخلی این منطقه به دو قسمت تقسیم شده است: روستاهای ساحلی و روستاهای معدنی. در قسمتی از این گزارش چنین آمده است: «با اینکه بهرهبرداری از معادن در این منطقه باعث ایجاد اشتغال برای ساکنان خالکیدیکه میشود، مشکلات بسیاری را نیز به همراه دارد. بهطور مثال معدنچیان سابق توجه بسیار کمی به طبیعت این منطقه داشتهاند که این باعث رنجش بومیان منطقه بوده است.
به علاوه، آبی که بهصورت پسماند صنعتی از معادن خارج میشد، آب دریا را به رنگ زرد یا قرمز در میآورد. از طرفی دیگر بعضی از شرکتهای معدنی از سیانور که سمی بسیار قوی است و فلزات سنگین استفاده میکردند که این نیز باعث آلودگی آب منطقه میشد. مناطق عظیمی که در آن زمان برای دفن پسماندها مورد استفاده قرار میگرفتند، هنوز هم در این ناحیه قابل مشاهده هستند.»
محیطزیست: ساکنان این منطقه عمدتا از طریق صنعت گردشگری امرار معاش میکنند. در نتیجه آسیبهای زیستمحیطی به کسبوکارشان لطمهای جبرانناپذیر وارد میکند. این امر بومیان خالکیدیکه را به طرفداران سرسخت محیطزیست تبدیل کرده است؛ بهطوری که آنان در حال حاضر به هیچوجه به پروژههای مربوط به بهرهبرداری از معادن تن نمیدهند. طرحهای بسیاری در این زمینه در دولت قبلی یونان مطرح شد اما هیچکدام از استدلالها به توجیه شدن دولت قبلی نینجامید. از نظر عدهای این منبع ارزشمند میتواند یک کشور را از فروپاشی حتمی نجات دهد. طی چند سال اخیر، «جورج پاپاندرو»، نخستوزیر سابق یونان، بهصورت جدی از پروژه بهرهبرداری از معدن «اسکوریز» (منطقهای در شبهجزیره خالکیدیکه) حمایت کرده است. براساس مطلب منتشر شده در هفته نامه «اس-زد» در سال 2013، این معدن طلا واقع در نزدیکی دهکده ماهیگیران، باید بار دیگر توسط شرکت «هلاس گلد» بهرهبرداری شود.
«هلاس گلد» یک شرکت بینالمللی کانادایی است که در الدورادو مستقر است. این شرکت ادعا میکند که میتواند وسعت معدن «اسکوریز» را از 80 دیامتر به 700 دیامتر افزایش دهد. این نشاندهنده تمایل سرمایهگذاران بزرگ بینالمللی به کشور یونان است و حاکی از آن است یونان که تا به امروز تحت تأثیر بحرانهای فراوان، بدهیها و نرخ بالای بیکاری بوده است، آینده اقتصادی روشنی در پیشرو دارد. اما از این پس با توجه به پشتیبانیهای «الکسیس سیپراس»، نخستوزیر جدید یونان از طرفداران محیطزیست، ساکنان این مناطق میتوانند با آرامش خاطر فعالیت خود را در زمینه بازگشایی معادن طلا آغاز کنند. طبق برنامه مدیریتی «سیپراس» اعطای هرگونه امتیاز ضد محیطزیست به شرکتهای داخلی یا بینالمللی در رابطه با استخراج معادن ممنوع است.
در مورد فروش معادن «اسکوریز» و دیگر معادن خالکیدیکه، شرایط کمی مشکوک به نظر میرسد. شرکت «هلاس گلد» تنها سه روز قبل از خرید نخستین معادن این منطقه در سال 2003، راهاندازی شد در حالیکه یکی از اعضای دولت یونان از سهامداران این شرکت بوده است. بلافاصله، «کریستوس پاچتاس»، معاون وزیر اقتصاد وقت که به طرز عجیبی درگیر فروش معادن شده بود، در جایگاه شهردار یکی از مناطق خالکیدیکه قرار گرفت. به گزارش هفته نامه «دی زیت»، با اینکه «سیریزا»، حزب چپگرای یونان به رهبری «الکسیس سیپراس»، برنده انتخابات بوده، قول خود را فراموش نکرده است: «دولت از بعضی پروژهها کاملاً کنارهگیری و مخالفت خود را با آنان اعلام کرده است اما هنوز نتوانسته آنها را متوقف کند.»