از نظر فعالان بازار فولاد، سال 94 سختترین سال طی عمر فعالیت این بازار بوده است. طی این سالها افت و خیز قیمتها وجود داشته اما متاسفانه امسال با رکودی جدی و طولانی مواجه بودیم. برهمین اساس «فرصت امروز» درباره مشکلات و اوضاع و احوال یکی از شرکتهای لولهسازی با هادی ترشیزی، مدیرعامل شرکت لوله و تجهیزات سدید به گفتوگو پرداخت.
***
مشکلات فعلی کارخانه لوله و تجهیزات سدید به عنوان شرکتی که در بازار صنعت فولاد فعال است، چیست؟
متاسفانه در حال حاضر مشکل بزرگ شرکت، مطالبات بانکها از شرکت است. شرکت در برههای از زمان تسهیلاتی دریافت میکرد تا بتواند نقدینگی پروژههای مورد نیاز خود را تامین کند اما از زمانی که به دلیل تعطیلی این پروژهها، این گردش مالی قطع شد و شرکت باید این کمبودها را از منابع مالی خود تامین میکرد این موضوع خود به یکی از مشکلات جدی شرکت تبدیل شد.
میزان بدهی و مطالبات شرکت در حال حاضر چقدر است؟
متاسفانه در حال حاضر بدهیهای ما به رقمی حدود 400میلیارد تومان رسیده، از سوی دیگر تمامی مطالبات ما ثابت مانده و بهصورت غیرمستقیم از دولت حدود 100میلیارد تومان مطالبه داریم که امیدی به وصول آن در آیندهای نزدیک نداریم.
به فکر تهاتر این بدهیها با دولت نیستید؟
در حال حاضر شرایط بهگونهای است که دولت هم به ما بدهکار است و هم مطالباتی از ما دارد. ما تلاش خود را میکنیم اما متاسفانه به نتیجه خاصی دست نمییابیم. البته ما هم بابت مطالبات برخی بانکها تهاتر لوله داشتیم اما بهصورت وسیع و گسترده نبوده است.
با توجه به صحبتهایی که شد، درباره تولیدات و حوزه فعالیت کارخانه توضیح دهید.
شرکت لوله و تجهیزات سدید در ابتدا تولیدکننده لولههای با جوش القایی سایز نیم تا چهارده اینچ و انواع پروفیل بوده است. اما در سال 72 نخستین تولیدکننده لولههای قطور اسپیرال از قطر نیم تا 3 متری بوده است. ظرفیت تولید شرکت حدود 300هزار تن لوله فولادی اسپیرال است. این کارخانه علاوه بر خط تولید لوله، کارخانجات پوشش پلی اتیلن سه لایه برای محافظت خارج لوله با ظرفیت 3 میلیون متر مربع و پوشش بدون حلال دوجزیی اپوکسی برای داخل با ظرفیت 2 میلیون متر مربع در سال را نیز در دایره فعالیتها و تولیدات خود دارد.
تا سال 88 که پروژههای عمرانی فعال بودند، شرکت سدید نیز روند رو به رو رشدی داشت تا جایی که ساخت پروژههای عمرانی بسیار کند شد و راندمان شرکت هم کاهش یافت اما خوشبختانه از سال قبل با توجه به حل تقریبی مشکلات اجرای پروژههای عمرانی شرکت بهبود نسبی یافته و امیدوار هستیم در سال 95 راندمان کاری شرکت دو برابرسال 94 باشد.
شرکت لوله و تجهیز سدید در زمینه صادرات اقدام جدی داشته است؟
سال گذشته حدود 8 هزار تن برای نخستین بار به ترکمنستان صادر داشتیم اما به دلیل اینکه تولیدات ما نیازمند مونوگرام آمریکا است و با توجه به اینکه روابط سیاسی ایران و آمریکا با مشکلاتی همراه است، به دلیل اینکه اخذ این مجوز از جمله شرایط حداقلی صادرات است، تنها به برخی کشورهای تازه استقلالیافته و همچنین به میزان محدودی به عمان و عراق صادرات داریم.
یعنی در حال حاضر به هیچ وجه امکان صادرات به کشورهای اروپایی برای شما وجود ندارد؟
خیر به جز موانع سیاسی بازار مصرف عمده محصولات شرکت داخلی و بعضی از کشورهای همسایه است. هزینه بالای حمل نیز مهم است.
علاوه بر این موارد سطح کیفی و تکنولوژی تولیدات ما در مقایسه با تولید لوله در دنیا در چه وضعی است؟
خوشبختانه تولیدات لوله در کشور از نظر کیفیت و تکنولوژی هیچگونه کمبود و عقب ماندگی از تولید روز دنیا ندارد و مهمترین مشکل ما در زمینه صادرات مشکلات سیاسی موجود میان ایران و سایر کشورها است که بر روند کار و تجارت ما بهصورت مستقیم و غیرمستقیم تاثیرگذار بوده است.
از نظر شما افزایش تعرفههای فولادی و ورقهای فولادی به نفع تولیدکننده داخلی بوده است؟
خیر. زیرا از نظر من کار کارشناسی نبوده و عملا باعث افزایش قیمت تولیدات داخلی خواهد بود.
* ارتباط با کارشناس: sanazkolahdooz@yahoo.com