برای چندمینبار اجرای ارکستر سمفونیک تهران لغو شد. آخرین اجرای ارکستر سمفونیک تهران قرار بود 9 و 10 دیماه در تالار وحدت باشد که به درخواست مدیر هنری این مجموعه لغو شد. پیش از این هم اجرای ارول اردینیچ، رهبر ارکستر ترکیهای که بهعنوان رهبر مهمان دعوت شده بود در آبانماه لغو شد. اجرای ارکستر سمفونیک در افتتاحیه رقابتهای کشتی باشگاههای جهان به دلیل حضور زنان هم لغو شد و البته اجراهای بعدی ارکستر هم لغو شد. دلیل هم ساده است؛ مشکلات مالی ارکستر.
علی رهبری توانست طلسم سکوت سه ساله ارکستر سمفونیک تهران را با حمایت معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بشکند، با این حال او اعلام کرده است: «به خاطر مشکلات مالی که حقوق نوازندگان هم عقب افتاده و به دلیل نبود امکانات لازم برای ارکستر، فعلا ترجیح میدهم دیگر بهعنوان رهبر روی صحنه نروم. تا زمانی هم که این امکانات و شرایط مطلوب برای انجام فعالیتهای ارکستر مهیا نشود، دیگر چوب رهبری ارکستر سمفونیک را به دست نمیگیرم.ترجیح میدهم تا پولی که قرار است به من بهعنوان رهبر پرداخت شود، به نوازندههایی که دستمزدشان عقب افتاده، داده شود.»
او که مدیریت هنری ارکستر 82 ساله تهران را برعهده دارد بارها در مورد مشکلات مالی ارکستر صحبت کرده است. یکبار از کم شدن بودجه سخن گفته و از مسئولان خواسته که پاسخگو باشند و یکبار هم به رئیسجمهور دولت یازدهم نامه نوشت و از مشکلات ارکستر سخن گفت و سرانجام دست به کاری زد که 10 سال پیش هم آن را انجام داده بود؛ زمین گذاشتن چوب رهبری. البته 10 سال پیش ایران را ترک گفت و اینبار باید امیدوار بود که مشکل بهخوبی حل شود.
سال گذشته خبر خوش ردیف بودجه مستقل برای ارکستر سمفونیک تهران به گوش رسید، اما آبانماه امسال مدیرعامل بنیاد رودکی اعلام کرد: «بودجه مصوب سال 93؛ چهار میلیارد تومان بود و نیمی از آن هنوز واریز نشده است. امسال نیز 5 میلیارد و نیم بودجه مصوب شد که فعلا فقط 800 میلیون تومان از آن واریز شده و تا پایان سال هم در نهایت 56 درصد از بودجه دریافت میشود.»باید پذیرفت که مشکلات اقتصادی دولت به عرصه فرهنگ هم رسیده است و از آن طرف نوازندهها هم حق دارند که مطابق وعدههای داده شده از حقوق مرتب برخوردار باشند و مثل هر انسان دیگری زندگی کنند.درآمد حاصله از فروش بلیت آنهم در سالنی با 700 صندلی پاسخگوی هزینههای ارکستر نیست.
در تمام دنیا نهادهای بزرگ همچون شهرداری حامی ارکستر میشوند. البته این نهاد ثروتمند دیماه سال گذشته ارکستر فرهنگی شهر تهران (فیلارمونیک) را راهاندازی کرد که متاسفانه تا به امروز تنها همان دو شب اجرای افتتاحیه را داشته است، هرچند رهبر این ارکستر اعلام کرده که ارکستر تعطیل نیست و بهزودی این ارکستر روی صحنه میرود، اما بد نبود که به نهادهای مختلف به جای راهاندازی ارکسترهای مختلف آن هم زمانی که نوازندهها و قطعات معمولا مشترک هستند به جای کارهای موازی دو نهاد شهرداری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به کمک هم بیایند، تا شاهد رشد و پیشرفت موسیقی باشیم. شاید اگر به یاد بیاوریم که این ارکستر 82 ساله در ابتدای تاسیس خود ارکستر سمفونی بلدیه (شهرداری) نام داشت، کارها راحت انجام میشد.
روزنامهنگار هنری