استاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: مشاغل غیرقابل طبقهبندی تمام فعالیتهای نهچندان ثمربخش پیشین و بسیار پربازده گذشته را تحتالشعاع قرار داده است. به گزارش ایسنا، فرشاد مومنی در دومین همایش توسعه ملی اظهار کرد: وقتی به تحولات کیفی رخ داده در ساختار اشتغال ایران توجه کنیم، میبینیم که در هشت سال گذشته به طور منظم از سهم مشاغل صنعتی و شاغلان فعال در بخش مسکن خردهفروشی و عمدهفروشی کاسته شده و به جای آن بر سهم مشاغل غیرقابل طبقهبندی اضافه شده است.
وی افزود: در سطح کلان باید به مسئله تورم و بیکاری حساس باشیم، زیرا در شرایط تورمی قیمتها منعکسکننده واقعیتهای کمیابی نیستند و علامتهای نادرست میدهند. مومنی با اشاره به اینکه کشور با وجود مشکلات گذشته دچار دور باطل توسعهنیافتگی شده است، تصریح کرد: این موضوع را نمیتوان با تعویض ارز و دلار حل و فصل کرد.
استاد دانشگاه علامهطباطبایی خاطرنشان کرد: میزان جمعیت شاغل ایران در سال 1386 با تعداد جمعیت شاغل در سال 1393 برابر است؛ حال آنکه در این فاصله زمانی مبلغی حدود هزار میلیارد دلار به اقتصاد ایران ترزیق شده اما میبینیم که از دل این تزریق تقریبا هیچ فرصت شغلی جدیدی خلق نشده است. مومنی تصریح کرد: به خاطر کوتهنگریها در دوره سالهای 1381 تا 1391 حدود 60 میلیارد دلار اضافه پرداخت تنها در زمینه طرحهای عمرانی داشتیم. با این نگرش طرحهای عمرانی معوقه یکی از بزرگترین پاشنه آشیلهای آینده اقتصاد ایران است.
وی معتقد است: سرنوشت سازمانهای بزرگ بخشهای اقتصادی و مناطق در ایران بیش از اینکه تابعی از فعل و انفعالات درون سیستمی خود باشند، از فعل و انفعالات سطح بالای تصمیمگیری در گذشته ضربهپذیر شدهاند و این موضوعی است که آنها را گرفتار کرده است. وی رانت را معلول نوسانات قیمتی دانست و افزود: در نتیجه این موضوع نابرابریها افزایش یافته و برعمق فساد مالی افزوده میشود. مومنی عدالت را بنیادیترین سطح برای رقابت خواند و گفت: اگر رقابت عادلانه باشد دارای کارکرد است و این موضوع نباید در اقتصاد فراموش شود؛ اگر بنیه تولیدی ما ضعیف باشد نمیتوانیم در رقابت رشدی داشته باشیم و برای رشد اقتصادی در ابتدا باید فکری به حال این بنیه بشود.