وزیر راه و شهرسازی با اشاره به سهم یک سومی مسکن در بودجه خانوار گفت: وزارت راه وشهرسازی برای ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی هدفگذاری کرده که 800 هزار واحد آن در مناطق شهری و 200هزار واحد آن در مناطق روستایی ساخته میشود. به گزارش «فرصت امروز»، عباس آخوندی روز گذشته در چهاردهمین همایش سیاستهای توسعه مسکن در ایران با بیان اینکه باید اعتماد جامعه علمی را به نظام سیاستگذاری برگردانیم، اظهار کرد: متاسفانه بخش مسکن به طور گستردهای با حوزه سیاست گره خورده که باعث میشود، بخش عمدهای از اندیشمندان این حوزه را از دست دهیم.
وی با اشاره به اهمیت قابلیت زندگی در شهرها تاکید کرد: موضوع مهم این است که در شهرها برای ساکنان قابلیت زندگی وجود داشته باشد و از طرفی هم حملونقل با زندگی شهری پیوند خورده است و در ایجاد یک شهر باید به زیرساختهای حملونقلی توجه زیادی کرد. این عضو کابینه دولت یازدهم با اشاره به سهم مسکن از اقتصاد خانوار و اشتغال گفت: در حال حاضر، سهم مسکن از تشکیل سرمایه ثابت 30درصد، اشتغال به طور متوسط 12 درصد، تسهیلات بانکی 25 درصد، گردش نقدینگی 20 تا 30 و سبد خانوار 33 درصد است.
آخوندی تاکید کرد: دخالت دولت در حوزه مسکن چیزی بین 0.5 تا 3 درصد و میتوان گفت مسکن وابسته به عملکرد و اقدامات بخش خصوصی است. وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: با توجه به اینکه یک سوم بودجه خانوار صرف تامین مسکن میشود و بزرگترین اتفاق خانوادهها در زندگی خرید خانه است، دخالت بیجای دولت میتواند پیامدها و تبعات خطرناک زیادی داشته باشد، کما اینکه دیدیم که تصمیمات و دخالتهای دولت قبل چه مشکلاتی را در این حوزه به وجود آورد.
نقش مسکن در اشتغال
آخوندی درباره نقش مسکن در افزایش تولید ناخالص و ایجاد اشتغال تاکید کرد: یک واحد افزایش و ارزش افزوده بخش ساختمان مسکن، تولید ناخالص داخلی را 2.1 واحد افزایش میدهد و هر 69.4 مترمربع ساخت مسکن یک شغل مستقیم و 0.7 نفر شغل غیرمستقیم ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه برای تعیین سیاستهای مسکنی به نرخ رشد خانوار توجه میشود، نه نرخ افزایش جمعیت تصریح کرد: از سال 75تا 90 یعنی در یک دوره 15 ساله جمعیت ایران از 60 میلیون به 75 میلیون نفر رسیده و 25 درصد رشد داشته و تعداد خانوار از 4.8به 3.5 درصد رسیده و در حالی که جمعیت کشور 25 درصد رشد داشت، اما رشد خانوار منفی بود.
سکونت یک میلیون و 500 هزار خانوار در یک اتاق
این عضو کابینه دولت با بیان اینکه در حال حاضر یک میلیون و 500 هزار خانوار در خانههای یک اتاقی زندگی میکند، اظهار کرد: باید دید آیا سیاستهای مسکنی که در دولت گذشته به اجرا رسید چقدر توانست این آمار را کاهش دهد. وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اهمیت توزیع مناسب مسکن در استانهای مختلف تاکید کرد: نکته بسیار مهم نحوه توزیع مسکن در جغرافیای ایران است. در حال حاضر، با وجود یک میلیون و 160 هزار واحد مسکونی در کشور کمبود مسکن داریم که برای تامین آن به برنامهریزیهای بلندمدت نیاز است.
ساخت 12 میلیون مسکن تا سال 1405
آخوندی با اشاره به ایجاد تقاضای مسکن تا 12 سال آینده گفت: نخستین منبع تقاضا در این دوره خانوادههای جدید هستند که پیشبینی میشود در این مدت شش میلیون خانوار جدید متقاضی مسکن باشند. همچنین باید به تقاضای ناشی از رفع کمبود مسکن و نوسازی مسکن هم پاسخ داده شود.
وی ادامه داد: برای پاسخ به این تقاضاها باید در پایان این دوره 12 ساله، 12 میلیون مسکن ساخته شده باشد بنابراین، سالانه ساخت یک میلیون مسکن در دستور کار دولت قرار میگیرد که 800 هزار واحد سهم مناطقشهری و 200 هزار سهم مناطق روستایی است.
دچار هرج و مرج سیاسی در حوزه مسکن شدهایم
وی با بیان اینکه تهران خود با مشکل آب و آلودگی هوا مواجه است، پس چه لزومی دارد بارگذاری دوبارهای در شهر صورت بگیرد، گفت: در دولت گذشته در بیخ گوش تهران 400واحد مسکونی در شهر پرند و 400 واحد مسکونی در شهر پردیس ساخته شد. این در حالی بود که دولت شعار تمرکززدایی میداد و در پی کاهش جمعیت تهران بود.
آخوندی ادامه داد: با یک هرج و مرج سیاسی در این بخش و با یک اغتشاش در حوزه مالی مسکن مواجه هستیم که متاسفانه در دولت قبل قیمت زمین 9 برابر و قیمت مسکن شش برابر افزایش پیدا کرد. وی با بیان اینکه حباب مسکن در حال تخلیه است، اظهار کرد: فعالان این حوزه معتقدند، یک سال و نیم است که حباب بازار مسکن در حال خروج از این بازار است و هنوز هم این تخلیه حباب از این بازار ادامه دارد.
جمعیت تهران به 11.5 میلیون نفر رسیده است
این عضو کابینه دولت درباره نگرانیهای شهید کازرونی در سال 60 گفت: نگرانیهای شهید کازرونی در آن زمان افزایش جمعیت شهر تهران بود و در حالی که تهران برای گنجاندن 7.5 میلیون نفر طراحی شده، جمعیت این کلانشهر در دوره کوتاهی به 8.6 میلیون نفر رسید و در حال حاضر براساس میزان پروانه ساختی که در سالهای گذشته صادر شده، جمعیت تهران به 11.5 میلیون نفر رسیده است.
وی با تاکید بر اینکه دچار هرجومرج شهرسازی شدهایم، گفت: تامین خانه مردم این نیست که واحدهایی را در بیابانهای اطراف شهر بدون ایجاد امکانات و زیرساختهای آب و برق، ورزشی و بهداشتی بسازیم و متاسفانه تاوان این سیاستهای هرج و مرجطلبانه را یک ملت پس میدهند.
وی با بیان اینکه دولت یازدهم میراثدار مسکن مهر است، تاکید کرد: همواره خودم را به جای خریداران مسکن مهر میگذارم و با خریداران همدردی میکنم. بنابراین، موضوع مسکن مهر را بهطور روزانه پیگیری میکنم و امیدوارم مشکلات مسکن مهر بهزودی حل شود.