معاملات بازار سرمایه در سال جاری خلاف انتظارات اغلب سهامداران و کارشناسان آغاز شد و در شرایطی که انتظار میرفت بورس در سال 95 دنباله رو روند ماههای پایانی سال گذشته باشد و روند صعودی به خود بگیرد، اما افت قیمت سهام شرکتها و فشار فروش سهام در اغلب گروهها بهویژه خودرو روندی بود که سهامداران در نخستین ماه از سال جاری در بازار سرمایه مشاهده کردند و در پایان معاملات ماه گذشته انتظارات مثبت برای رونق و رشد بورس رنگ واقعیت به خود نگرفت.
بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار سرمایه معتقدند بازگشایی نماد معاملاتی شرکتهای سایپا و زامیاد پس از اجرای برنامه افزایش سرمایهشان در واپسین روزهای معاملاتی سال گذشته و اقدام سهامداران آنها برای فروش سهام و شناسایی سود در روزهای ابتدایی سال جاری موجب شد عرضه سهام در این گروه به عنوان پر اقبالترین گروه بورسی افزایش یابد. از این رو، با افت قیمت سهام گروه خودرو ناشی از افزایش فشار عرضه سهام موجی از نگرانی و ترس در بازار سرمایه ایجاد شد.
یاس و ناامیدی که همراه با انتشار برخی از اخبار مختلف در حوزه اقتصاد داخلی و خارجی همچون اظهارات رئیس بانک مرکزی در خصوص عدم اجرایی شدن برجام و گشایش روابط بانکهای داخلی و اروپایی و نیز تکذیب خبر انعقاد قرارداد شرکت ایران خودرو با شرکت خودروساز ایتالیایی یعنی فیات شدت بیشتری یافت و تا پایان معاملات بورس در فروردین ماه امسال گریبانگیر سهامداران بود. بر این اساس بورس در ماه گذشته آنطور که باید و شاید نتوانست انتظارات فعالان و معاملهگران را برآورده کند و عایدی مناسبی نصیب آنها نکرد.
براساس اطلاعات موجود، طی دوره مورد بررسی شاخص کل با افت بیش از 2هزار واحدی از ابتدای کانال 81هزار واحدی به نیمه مدار 78 هزار واحدی سقوط کرد و در این مدت صنعت زراعت و خدمات وابسته بازدهی مثبت حدود 43درصدی بهدست آورد و عنوان پربازدهترین صنعت را به خود اختصاص داد. بعد از آن گروه محصولات چوبی با کسب بازدهی مثبت 27درصدی در ردیف دوم نشست و در نهایت صنعت استخراج کانههای فلزی با تحقق بازدهی مثبت 14درصدی در جایگاه سوم قرار گرفت.
این در حالی است که صنعت خودرو و ساخت قطعات بازدهی منفی بیش از 9 درصدی را محقق کرد و بدین ترتیب صدرنشین جدول رتبهبندی صنایع از نظر کسب بیشترین بازدهی منفی شد. پس از آن صنعت مخابرات با ثبت بازدهی منفی 5.27درصدی رتبه دوم را به خود اختصاص داد و صنعت وسایل ارتباطی با تحقق بازدهی منفی 5 درصدی در ردیف سوم جای گرفت.
براساس این گزارش، در خصوص سهام شرکتهای فعال در بورس نیز طی دوره مذکور شرکت شیشه قزوین در نماد «کقزوی» با رشد بیش از 132درصدی ارزش سهام همراه شد و عنوان پربازدهترین سهام را از آن خود کرد. بعد از آن شرکت نیرو سرمایه با افزایش بیش از 93 درصدی قیمت سهام رتبه دوم را به خود اختصاص داد و کسب بازدهی مثبت 88 درصدی توسط شرکت آیندهسازان بهشت پارس در نماد «آینده» موجب شد تا سهام این مجموعه در ردیف سوم جدول قرار گیرد. البته توجه به این نکته ضروری است که نمادهای «کقزوی» و «آینده» در بازار توافقی فرابورس معامله میشوند.
همچنین در این رتبهبندی شرکتهایی همچون ساختمان اصفهان، سرامیک اردکان، جام دارو و معادن بافق نیز قرار میگیرند. در مقابل شرکتهای پارس خودرو، ایران خودرو دیزل و زامیاد هر یک بازدهی منفی حدود 27 درصدی را در معاملات فروردین ماه امسال ثبت کردند و بهعنوان کم بازدهترین سهام مطرح شدند. همچنین در این مدت شرکت ایران خودرو نیز افت 21 درصدی ارزش سهام را تجربه کرد. بدین ترتیب طی ماه گذشته شرکتهای مطرح خودرویی جزو مردودیهای بورس قرار گرفتند.
عنوان نخست نقدشوندهترین سهام نیز به بانک صادرات ایران، شرکتهای فولاد مبارکه اصفهان و گروه بهمن اعطا شد و دادوستد بیش از 28 میلیارد و 592 میلیون سهم ارزشی به مبلغ بیش از 73هزار و 811میلیارد ریال را در بازار سرمایه رقم زد. همچنین شرکت سایپا با حجم معاملاتی بیش از 2میلیارد و 67میلیون سهم بهعنوان پرگردشترین سهم بورس برگزیده شد.
* کارشناس بازار سرمایه