بسیاری از مدیران ورزشی ما تمایلی برای استفاده از مدیران فنی فوتبال ندارند. این به خاطر عدم تفهیم درست جایگاه مدیر فنی در یک باشگاه فوتبال است. اکثر مدیران، مدیر فنی را به عنوان رقیب خود در باشگاه میشناسند. مدیر فنی در حقیقت بانک اطلاعات یک باشگاه است. او باید در تهیه اطلاعات از رقبای باشگاه، وضعیت لیگ، بازیهای خارجی تیم، افرادی که در تیم ملی هستند و از همه مهمتر افرادی که در آینده به باشگاه دعوت خواهند شد، فعال باشد. گردش پول در باشگاه فوتبال مستقیماً به نقلوانتقالات آن باشگاه مربوط میشود. خیلی از باشگاهها مجبورند تعداد زیادی بازیکن بفروشند تا بتوانند برای یک فصل یا چند فصل به حضور در لیگ ادامه دهند.
مدیر فنی مهمترین مسئولیتی که دارد مشورت دادن به مربی برای آوردن بازیکن جدید به باشگاه است.همین طور میتواند به مربی برای تمرین دادن بازیکنان کمک کند. متاسفانه مدیران فنی باشگاهها در کشور ما کمتعداد هستند و اگر هم کسی هست روی حساب دوستی با سرمربی باشگاه است. مدیرفنی باید همیشه سایتها، مجلات و روزنامههای علمی- ورزشی دنیا را مطالعه کند، به همین دلیل حتماً باید زبان انگلیسی را خوب بداند.
ما مربیان باسابقهای داریم که میتوانند در ادامه فعالیتشان به عنوان مدیر فنی ایفای نقش کنند، اما چون از نظر زبان انگلیسی وضعیت مناسبی ندارند متاسفانه این مهم امکانپذیر نمیشود. تربیت مدیر فنی هنوز در ایران جا نیفتاده است. اگر از مربیان سنتی در مورد جایگاه مدیر فنی و باشگاه بپرسید حتما به تمسخر میگیرند. در حالی که باشگاههای خارجی بزرگ خیلی به مدیر فنی اهمیت میدهند. حتی اگر در کشور خودشان شخص مورد نظرشان را نداشته باشند از کشورهای دیگر مدیر فنی به اختیار میگیرند.
امیدوارم که این موضوع در کشور ما هم جا بیفتد. اگر در لیگ برتر این موضوع را جدی بگیرند حتما به تیمهای دیگر نیز سرایت خواهد کرد.شخصی که مدیرفنی یک تیم است باید به تمام جنبههای فوتبال آگاهی و در این زمینه مطالعه داشته باشد. تحصیلات دانشگاهی و دانستن زبانهای خارجی اهمیت بالایی دارد. از همه مهمتر شخصیت اوست. مدیرفنی باید فردی باشد که مورد احترام قرار گیرد. با تمام این موارد که اعلام کردم به نظر من وجود مدیرفنی در تیمهای باشگاهی ما بسیار مهم است.
اگر ما در کشور مدیرفنی نداریم باید برای آوردن چنین شخصی از خارج کشور اقدام کنیم.فوتبال نسبت به سالهای قبل خیلی فرق کرده است. دیگر نمیتوان نسبت به استفاده از بازیکنان و عوامل داخلی اصرار کرد. فوتبال مانند یک دهکده کوچک شده است. باید در این دهکده به بهترینها فرصت حضور داد و از حضور بهترینها استفاده لازم را برد.
در کشور ما باشگاههای حرفهای به معنای کامل وجود ندارند. وقتی تیم منتظر پول دولت باشد مردم آن را حرفهای نمیدانند. در چنین تیمی هم مدیر فنی نمیتواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد. اگر تیم احتیاج داشته باشد که گردش مالی خود را مدیریت کند، حتما به مدیر فنی کاربلد و تیم بازاریابی احتیاج خواهد داشت. مدارس فوتبال آن زمان اهمیت خود را پیدا خواهند کرد.
در باشگاههای خارجی مدیر فنی رابط مدارس فوتبال و باشگاههاست. مدیرفنی بازیکنان را از مدرسه فوتبال میآورد، آنها را در تیم پرورش میدهد و از آنها به عنوان سرمایه تیم برای ادامه بقا استفاده میکند، اما به این موضوع در فوتبال ما توجه نمیشود. به همین دلیل پولسازی و گردش مالی در فوتبال ما از بین رفته است.
مدرس فیفا