ظاهرا شرکت مایکروسافت مشکلات زیادی با نام سیستم عامل موبایلی خود دارد چرا که طی چند سال اخیر نام آن را از ویندوز موبایل به ویندوزفون تغییر داد و در نسخه جدید نیز قصد دارد آن را با نام «ویندوز» راهی بازار کند. گویا غول نرمافزاری دنیا با این کار خود قصد دارد به کاربران خود اعلام کند که این سیستم عامل جدید یا بهتر بگوییم این پلتفرم موبایل به نسخه دسکتاپی ویندوز کاملا مشابه بوده و از فناوری همگامسازی (sync) بسیار خوبی بهره برده است. به هر حال مایکروسافت قصد دارد ویندوز 10 ویژه تلفن همراه خود را بهزودی روانه بازار کند بلکه بتواند سهم 9/2 درصدی خود را از بازار سیستمعاملهای تلفن همراه افزایش دهد. نسخه پیش نمایش ویندوز 10 بیش از دو ماه است که برای بعضی گوشیهای هوشمند عرضه شده و شواهد حاکی از آن است که تغییرات زیادی در این نسخه اعمال شده است.
گرافیک متفاوت
بهطور حتم نخستین تغییری که در نصب ویندوز جدید به چشم میآید تغییرات ظاهری این پلتفرم است، بهطوریکه به کاربر این حس را میدهد سیستمعاملی به غیر از ویندوز را روی گوشی خود نصب کرده است. دستهبندی بخش تنظیمات، صفحه اعلانات متفاوت (notification) و کاشیهای بهکارگرفته شده در ابعاد بزرگتر چشم کاربر را نوازش میکند. اگر به تنظیمات Start Screen بروید قادر خواهید بود کاشیها را شفاف کنید. دکمه استارت مانند سایر نسخههای پیشین کماکان در سر جای خود قرار دارد اما تنظیمات کاشیها بسیار منعطف شده است. با رفتن به بخش Start screen میتوانید کاشیهای موجود را شفاف، عمودی یا خیلی بزرگ کنید. در این بخش تنظیمات دیگری اضافه شده که بهوسیله آنها شما قادر خواهید بود برای پسزمینه این قسمت عکسهای موردنظر خود را قرار دهید که این ویژگی Start Screen شما را بسیار زیبا خواهد کرد.
قسمت تنظیمات (setting) ویندوزفون 8 که نارضایتیهای فراوانی را به دنبال داشت کاملا تغییر کرده و شبیه به بخش کنترل پنل در نسخه دسکتاپی شده و با وارد شدن به هر بخش، زیرمجموعههایی ظاهر میشود که کاربر با انتخاب هرکدام میتواند وارد قسمت مربوط شود و تنظیمات خود را اعمال کند. این تفکیکپذیری بخش تنظیمات را نسبت به نسخه پیشین بسیار سادهتر کرده است و مطمئنا کاربران هم از این تغییرات کلی راضی خواهند بود. گرافیک در برنامههای عکس، ضبط صدا، ماشین حساب، نقشه، Xbox، تقویم و ایمیل بسیار مشهود است و این برنامهها با طراحی جدید و زیبایی روی موبایل و کامپیوترتان هماهنگ خواهند بود.
کیبورد صوتی
یکی از تغییرات قابلتحسین در ویندوز 10، انعطافپذیری بالای صفحه کلید آن است. با بازکردن این کیبورد یک آیکون شبیه به میکروفون مشاهده میشود که بهوسیله آن میتوانید با صحبت کردن (البته فعلا به زبان انگلیسی) تایپ کنید یا با جوی استیک تعبیه شده جدید در قسمت کیبورد، مکاننما را بهراحتی بین کلمات جابهجا کنید و بین نوشتهها مانور دهید. علاوه بر این، اگر از تبلت یا فبلت که صفحه نمایشهای بزرگی دارند استفاده میکنید، این امکان را خواهید داشت که کیبورد مجازیتان را در صفحه جابهجا کنید و به اطراف صفحه ببرید.
طراحی دوباره اپلیکیشنها
بسیاری از نرمافزارها در ویندوز موبایلی تغییر یافتهاند و مایکروسافت تلاشکرده تا آنها را هرچه بیشتر شبیه به نسخه دسکتاپی کند. بههمین منظور خیلی از نرمافزارها از جمله ایمیل، آفیس، مسیجینگ (اسام اس) برنامه آفیس بهصورت Universal نوشته شدهاند و بسیار شبیه نسخههای رایانهای هستند. مایکروسافت همچنین برنامه Outlook را دوباره طراحی کرده که دارای رابط کاربری زیبایی است، در این برنامه شما میتوانید با حرکت دادن (Swipe) یک ایمیل آن را حذف کرده یا آرشیو کنید که مشابه این برنامه مربوط در iOS است. ویندوز 10 شامل برنامه مسیجینگ بهبود یافته است که بهسادگی میتوانید پیام خود را یا از طریق اساماس یا از طریق Skype بفرستید.
اپلیکیشن مدیریت فایل نیز تغییرات قابل توجهی داشته و بهصورت یک برنامه پیش فرض روی سیستم عامل قرار دارد و کارایی آن بهبود یافته است.علاوه بر همه این تغییرات در اپلیکیشنهای ویندوز موبایلی جدید مایکروسافت سعی کرده تا بزرگترین ضعف سیستمعامل تلفن همراه خود یعنی کمبود اپلیکیشن در فروشگاه یا همان store خود را تا حد زیادی بهبود بخشد و اکنون فروشگاه نرمافزار مایکروسافت با بیش از ۳۰۰ هزار نرمافزار کاربردی تقریبا هیچ مشتری را بیبهره نمیگذارد.
کمحجم، امنتر و سریعتر
شاید نسخههای موبایلی ویندوز در مقابل علاقهمندان متعصب خود منتقدان زیادی هم داشته باشد اما همه این منتقدان همیشه نیازهای سختافزاری این سیستمعامل را تحسین کردهاند و آن را از مزایای ویندوز دانستهاند.آن طور که مسئولان مایکروسافت اعلام کردهاند ویندوز 10 روی دستگاههایی با رم 512 نیز قابل استفاده است که در این دستگاهها برخی قابلیتهای این سیستم عامل حذف میشود اما به خوبی به نیازهای کاربران پاسخ خواهد داد.امنیت نیز که از مشکلات اساسی ویندوز بوده، در این نسخه تغییرات قابلتوجهی کرده و باگهای امنیتی آن به خوبی پوشانده شدهاند.بهطوریکه سرعت کار با این سیستم عامل تغییر که نکرده هیچ؛ سریعتر هم شده است. با همه این اوصاف باید منتظر ارائه نسخه نهایی این سیستم عامل بمانیم و ببینیم مایکروسافت میتواند با نسخه جدید ویندوز، خللی در سلطه اندروید در بازار سیستم عاملها ایجاد کند یا خیر؟