چند روز گذشته پس از ماهها مذاکره، یک تفاهم هستهای میان ایران و گروه 1+5 صورت گرفت که قطعا در صورتی که در آینده این تفاهم تکمیل شود و در نهایت به جمعبندی خوبی برسد، میتواند در تاریخ کشورمان ماندگار شود. در واقع میتوانیم بگوییم که تفاهم لوزان، تفاهمی نسبتا محکم و تامینکننده منافع ایران است و در واقع در جریان این تفاهم، یک بازی برد- برد اتفاق افتاد. اما باید منتظر بمانیم و ببینیم در ماههای آتی چه اتفاقی رخ خواهد داد و قطعا عزم و اراده طرفین مذاکره این است که در تیرماه توافق هستهای نهایی حاصل شود. ولی در این میان یکی از مهمترین موضوعاتی که نصیب کشورمان شده است برداشته شدن تحریمها و امکان تبادلات پولی و مالی بین کشور ما با کشورهای مختلف است و به این ترتیب قطعا سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در بخشهای مختلف اقتصادی ترغیب خواهند شد که این موضوع میتواند انگیزههای خوب و قابل قبولی را در بخش خصوصی ایجاد کند و این بخش را نسبت به گذشته پویاتر و فعالتر کند.
امروزه نبض تپنده اقتصاد، مسائل پولی و مالی است و در این میان بانکها به عنوان تبیینکننده منابع مالی بخشهای اقتصادی میتوانند نقش سازندهای را در رونق تولید پس از رفع تحریمها و حتی پیش از آن داشته باشند. به طور مسلم به دنبال لغو تحریمها در سرمایهگذاران داخلی و خارجی رغبت برای سرمایهگذاری در عرصههای اقتصادی به وجود خواهد آمد و مطمئنا با چنین اتفاقی هم سرمایهگذاران داخلی تقویت خواهند شد و هم از سرمایهگذاران خارجی حمایت خواهد شد تا بیشتر از گذشته در حوزههای اقتصادی کشور فعالیت کنند.
در این میان نکته قابل توجه این است که پس از لغو تحریمها و به ویژه رفع تحریم سوئیفت بانکی ایران شاهد اتفاقات مهم و قابل قبولی در اقتصاد کشور خواهیم بود، البته به شرط آنکه مدیریت داخلی کشور، مدیریت ویژهای نسبت به دورههای قبل باشد و استقبال کافی از این موضوع صورت بگیرد. باید به این موضوع توجه داشت که سرمایهگذاران و فعالان بخش خصوصی زمانی با آسودگی خاطر و با همت تمام به تولید ادامه خواهند داد و به فعالیت اقتصادی همت میگمارند که دغدغههای موجود در حوزه تولید به حداقل برسد.
در چند سال اخیر یکی از دغدغههای حوزه تولید تحریم سوئیفت بانکی ایران بوده است و پس از لغو این تحریم، سرمایهگذاران شاهد این موضوع خواهند بود که مبادلات پولی بین بانکها به راحتی انجام میشود و در چنین شرایطی تمام تمرکز خود را بر تولید و فعالیتهای اقتصادی متمرکز خواهند کرد و دیگر به فکر یافتن راههای پرپیچ و خم نخواهند بود. بنابراین با لغو تحریم سوئیفت بانکی ایران آرامش خوبی بر جامعه تولید و بخش خصوصی حاکم خواهد شد و فعالان عرصه تولید میتوانند تمام ذهن و فکر خود را مشغول بهبود وضعیت تولید کنند تا اینکه به مسائل حاشیهای بپردازند، زیرا زمانی که مبادلات پولی به سهولت انجام میگیرد، فعالان بخش خصوصی و تولیدکنندگان با این امید که نقدینگی لازم را برای تولید در اختیار خواهند داشت و مبادلات پولی بهراحتی انجام خواهد شد لذا در جهت ارتقای کیفی و کمی تولیدات خود تلاش خواهند کرد و این موضوع رقابتی را در سطح داخلی و خارجی میان سرمایهگذاران و تولیدکنندگان ایجاد میکند.
قطعا پس از لغو تحریم سوئیفت بانکی ایران بخش خصوصی داخلی و خارجی تمایل بیشتری برای سرمایهگذاری در بخشهای مختلف اقتصادی خواهد داشت و در این میان یکی از وظایف دولت این است که ضمن تداوم مذاکرات هستهای و تلاش بر ای رفع قطعی تحریمها، راهکار جدیدی نیز برای ترغیب سرمایهگذاران برای ورود در فعالیتهای اقتصادی و تولیدی ایجاد کند. این راهکار باید به گونهای باشد که دولت حتی پیش از حصول توافق هستهای در تیرماه تدابیر لازم را برای مرحله لغو تحریمها بیندیشد و از هماکنون مبنا را بر این قرار دهد که این اتفاق افتاده و تحریمها رفع شده است و در چنین شرایطی سرمایهگذاران چگونه میتوانند با سهولت بیشتر در عرصههای اقتصادی حضور پیدا کنند. قطعا اگر مسئولان دولتی از هماکنون به فکر چنین راهکارهایی باشند سرمایهگذاران و فعالان بخش خصوصی نیز انگیزه بیشتری برای سرمایهگذاری و فعالیت در بخشهای مختلف اقتصادی خواهند داشت.
* عضو کمیسیون اقتصادی مجلس