توسعه میدان مشترک «فرزاد بی» با وجود شایعاتی مبنی بر حضور اروپاییها در این طرح، به هندیها واگذار شد و قرار است در صورت توافق نهایی میان ایران و هند در مدت زمان دو ماهه، طرح براساس قرارداد بیع متقابل به هندیها واگذار شود.
بیژن زنگنه، وزیر نفت روز گذشته از همکاری ایران و هند در زمینه توسعه میدان گازی «فرزاد بی» خبر داد و گفت: هند موافقت کرده است که گاز تولیدی این میدان را دریافت کند و بفروشد. پیش از این توسعه میدان گازی «فرزادبی» به شرکت نفت فلات قاره ایران واگذار شده بود اما به دلایل مختلف از جمله تحریمها این طرح عملیاتی نشده بود و تنها کلیاتی از آن از جمله برآورد هزینه 5 میلیارد دلاری آن تعیین شد. به دلیل تاکید بر توسعه میدانهای مشترک، طرح توسعه این میدان اواخر سال گذشته به شرکت نفت و گاز پارس ONGC واگذار شد.
با آمدن وزیر نفت هند به ایران در کنار افزایش صادرات نفت به هند و مسائل دیگر، طرح توسعهای میدان «فرزادبی» بار دیگر به شرکت هندی «اوانجیسی ویدش» مطرح شد که خروجی آن تعیین تفاهمنامه مشترک میان ایران و هند برای توسعه میدان گازی مشترک «فرزاد بی» شد. براساس این تفاهمنامه طرف هندی موظف است در مدت زمان دو ماهه با توجه به مطالعات اولیه این میدان که توسط هندیها چند سال پیش انجام شده است، مدل مالی و اجرایی پیشنهادی خود را براساس دادههای لرزهنگاری جدید حاصل از مطالعات اكتشافی تهیه و در قالب طرح جامع توسعه (MDP) به ایران ارائه دهد.
در این باره علیاکبر شعبانپور، مدیرعامل شركت نفت و گاز پارس اعلام کرده است: مطابق نتایج مذاكرات اولیه و توافقات مربوط، كنسرسیوم هندی متقاضی مشاركت در این پروژه با به روزآوری پیشنهادات قبلی خود به طرفهای ایرانی، شرایط جدید مالی، مدل سرمایهگذاری و برنامه توسعه این میدان را به كارفرمای این بخش حداكثر تا دو ماه آینده پیشنهاد خواهد داد.
وی با بیان اینکه در صورت توافق مالی، مذاكرات دوجانبه پیرامون تهیه طرح جامع توسعه این میدان گازی و زمانبندی اجرای برنامه میان دو شركت نفت و گاز پارس و شركت ONGC هند آغاز خواهد شد، گفته است: در صورت تایید تعهدات، توافقنامه دوجانبه (HOA) میان دو شركت به امضا خواهد رسید.
مطابق تفاهمات انجام شده و در صورت انتخاب طرفهای هندی در امور توسعه، تعهد برداشت محصول نیز از سوی پیمانكار انجام شده و بازپرداخت سرمایهگذاری و سایر هزینهها نیز از محل عایدات و فروش تولیدات میدان صورت خواهد گرفت. براساس اعلام شرکت نفت و گاز پارس، كنسرسیوم متقاضی سرمایهگذاری و توسعه میدان گازی فرزاد بی، متشكل از شماری از شركتهای مطرح هندی است كه به رهبری شركت «او ان جی سی ویدش» بهعنوان شاخه بینالملل شركت نفت و گاز طبیعی هند ایفای نقش خواهد كرد. این گروه پیش از این مطالعات اكتشافی و لرزهنگاری این حوزه فراساحلی را در قالب قراردادی با شركت ملی نفت ایران به انجام رساندهاند.
اگرچه کلیات این طرح از سوی مقام مسئول ایرانی اعلام شده است اما جزییات دقیقی از آن در دست نیست ولی براساس اعلام یک منبع آگاه از ONGC، احتمال دارد مبلغ قرارداد بیش از 5میلیارد دلار باشد و در صورت افزایش این رقم احتمال دارد بار دیگر توسعه این میدان گازی به تعویق بیفتد.
همچنین قرار است براساس مدل قراردادی بیع متقابل، هندیها علاوه بر انتقال دانش، تامین اعتبار و فاینانس، طرح و تجهیزات مورد نیاز را تامین کنند و ایرانیها بعد از چند سال از زمان بهرهبرداری میدان، مالک آن شوند. این شیوه همکاری در میدانهای پارس جنوبی با شرکتهای معتبری همچون توتال و انی انجام شده و شرکت نفت و گاز پارس در این زمینه تجربه موفقیتآمیزی را کسب کرده است. شاید به همین دلیل است که وزیر نفت طرح توسعه این میدان مهم گازی را به شرکت ONGCواگذار کرده است.
میدان «فرزاد بی» از جمله میادین مشترك هیدروكربوری ایران در آبهای خلیج فارس است كه در شمار ذخایر تجاری اكتشافی «بلوك فارسی» میان دو كشور ایران و عربستان واقع شده است. این میدان دومین حوزه عملیاتی شركت نفت و گاز پارس پس از پارس جنوبی (مشترك با قطر) است.
* ارتباط با کارشناس: ebrahimi1941@gmail.com