مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت از تزریق بودجه 2میلیارد و 700 میلیون دلاری به پالایشگاه آبادان که همچنان دولتی است، خبر می دهد، این در حالی است که این پالایشگاه سالانه 700 میلیون دلار ضرر می دهد.
به گزارش «فرصت امروز»، حمید شریف رازی روز گذشته در نشستی خبری در تشریح آخرین وضعیت نوسازی پالایشگاه های کشور را تشریح و اظهار کرد: پالایشگاه آبادان از قدیمی ترین پالایشگاه های دنیاست که سالانه 700 میلیون دلار ضرر می دهد. این میزان زمانی که قیمت نفت خام 110 دلار بود به یک میلیارد دلار در سال می رسید، با این وجود باید این پالایشگاه برای تأمین نیاز داخلی و اشتغال زایی در کشور حفظ شود.
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت با بیان اینکه نوسازی پالایشگاه آبادان در چهار فاز به مدت پنج سال در دستور کار قرار گرفته است، اعلام کرد: طرح توسعه و تثبیت پالایشگاه آبادان به 2 میلیارد و 700 میلیون دلار هزینه نیاز دارد که فاینانس یک میلیارد و 200 میلیون یورو نخست آن از کشور چین تأمین می شود، همچنین ۵۰درصد طرح توسعه و تثبیت این پالایشگاه توسط شرکت های ایرانی انجام می شود.
وی با بیان اینکه میزان تولید نفت کوره این پالایشگاه 42 تا 43درصد است که ارزش آنیک سوم نفت خام است، تأکید کرد: قرار است یک پالایشگاه جدید با ظرفیت 210هزار بشکه در کنار حفظ واحدهای موجود احداث شود تا ظرفیت این پالایشگاه که در حال حاضر 40 هزار بشکه است، به 360 هزار بشکه در روز برسد، همچنین کیفیت محصولات این پالایشگاه به یورو 4 و 5 افزایش یابد.
براساس آمار ارائه شده در این جلسه، تولید نفت کوره پالایشگاه آبادان 14 میلیون لیتر در روز است که با طرح توسعه ای به 8 میلیون و 250 هزار لیتر کاهش پیدا خواهد کرد. این پالایشگاه حدود 100 تن در روز گوگرد تولید می کند که این میزان به 700 تن افزایش پیدا خواهد کرد.
انتظار می رود بعد از اجرای طرح توسعه میزان تولید بنزین معمولی که در حال حاضر ۱۳ میلیون لیتر در روز است، 16درصد افزایش یابد، همچنین میزان تولید بنزین سوپر به 3 میلیون لیتر برسد. میزان تولید نفت سفید این پالایشگاه 7 میلیون و 200 هزار بشکه در روز است که این میزان به دو برابر افزایش خواهد یافت. میزان گازوییل تولیدی نیز که ۱۷ میلیون لیتر است، 7درصد کاهش خواهد یافت. نوسازی سایر پالایشگاه های کشور همچون اصفهان و تهران موضوع دیگری بود که مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت به آن پرداخت.
وی با اشاره به اینکه سایر پالایشگاه ها به بخش خصوصی واگذار شده اند از این رو توسعه و نوسازی آنها در اختیار ما نیست اما مطالعات نیازسنجی آنها انجام شده است، ادامه داد: شرکت های ژاپنی و کره ای پیشنهاد خود را برای توسعه پالایشگاه های اصفهان، بندرعباس و تهران ارائه کرده اند و قرار است مازوت این پالایشگاه ها به فرآورده های مهمی مانند بنزین و گازوییل تبدیل شود. هم اکنون تفاهم نامه توسعه پالایشگاه اصفهان با شرکت دایلم کره امضا شده است و امیدواریم فاینانس آن نهایی شود.
شریف رازی همچنین درباره پروژه جاسک با سرمایه 2 میلیارد دلاری، گفت: این پروژه خط لوله 1000 تا 1100 کیلومتر و مجری آن شرکت متن است و ما به صورت مدیریت پیمان فعالیت می کنیم. این طرح در چهار فاز است که مناقصه عمومی آن به زودی انجام خواهد شد.
همچنین پایانه ای به ظرفیت 10 میلیون بشکه ایجاد می شود و از این مخازن از زیر دریا لوله کشی انجام شده و چند سکوی شناور ایجاد می شود که از طریق آنها فرآورده ها یا نفت خام انتقال یابد. البته احداث دو پالایشگاه جدید و چند شرکت پتروشیمی از دیگر برنامه هایی است که در این پروژه تعریف شده اند که مطالعات آن در حال انجام است.
وی درباره ادعای تأمین ورق های ساخت لوله های انتقال از خارج از کشور نیز این مسئله را تکذیب کرد و گفت: علاقه ای برای تهیه کالای مورد نیاز از خارج نداریم و معتقدیم باید کالاهای ساخت داخل ارتقا یابند تا در مدت زمان مقرر تحویل داده شوند، البته باید در این میان تکنولوژی مورد نیاز را وارد کشور کنیم تا کار باکیفیت در داخل کشور تولید شود، اما در مورد طرح هایی که سرمایه آن از خارج تأمین می شود نیز باید 51 درصد محصولات از کشور تأمین شود.
وی درباره HSE نیز اعلام کرد: شرکت هایی که برای انجام مناقصات مراجعه می کنند به طور جداگانه ارزیابی می شوند و شرکتی که سوابق خوبی در زمینه HSE نداشته باشد حتی اگر در سایر موارد امتیازات لازم را کسب کند جزو شرکت های صاحب صلاحیت قرار نمی گیرد.
این مقام مسئول درباره حریم شرکت های اروپایی و عدم حضور در پروژه های نفتی ایران از جمله فاز 11 پارس جنوبی، گفت: شرکت های اروپایی به خوبی مطلع هستند که منافع شان در پیروی از آمریکا نیست و در صورت تحریم ایران، ضرر خواهند کرد و نباید خود را به خواسته های آمریکا گره بزنند. هیچ یک از شرکت های اروپایی تحت تأثیر اظهارات رئیس جمهور آمریکا قرار نگرفته اند و تمایل دارند در ایران سرمایه گذاری کنند.