بحث فیلترینگ در کشور ما هر روز ابعاد تازهای پیدا میکند و پیکان آن هرازچندگاهی گوشهای از فضای مجازی را نشانه رفته و نگرانیهایی را برای برخی کاربران بهوجود میآورد. اما دیروز در حاشیه افتتاح نخستین نمایشگاه امنیت سایبری در کشور، دبیر شورایعالی فضای مجازی از اجرای بعد جدیدی از فیلترینگ موسوم به «فیلترینگ خانگی» سخن گفت و اظهار کرد: پیشنهاد این شورا برای بهکارگیری نرمافزارهای ارتباطی موبایل داخلی که برای کاربردهای مفید و خانوادهها مورد استفاده قرار میگیرد، استفاده از نرمافزارهای فیلترینگ خانگی خواهد بود که بهزودی برنامههای اجرایی آن اعلام میشود.
فرزین رضایی، کارشناس حوزه فناوری اطلاعات در باره چگونگی اجرای فیلترینگ خانگی میگوید: بحث فیلترینگ خانگی از چند سال پیش مطرح است و قرار بود تا نوعی نرمافزار هوشمند طراحی و در دسترس کاربران خانگی، به ویژه والدین قرار بگیرد تا به سلیقه خود محتویاتی را که برای کودکان خود مضر است فیلتر کنند. وی افزود: این نرمافزار قرار است بهزودی بهصورت محدود وارد بازار شود که در دو نسخه خانگی و اداری عرضه خواهد شد.
این در حالی است که پیش از این سعیدسالاریان، قائممقام دبیرخانه شورایعالی اطلاع رسانی، با اشاره به استقبال صورتگرفته از نسخه نخست نرمافزار نظارت والدین بر مصرف اینترنت که با نام نرمافزار فیلترینگ خانگی شناخته میشود، اظهار کرد: این طرح در زمان بهرهبرداری مورد توجه و استفاده خانوادهها قرار گرفت، اما بهدلیل نبود اعتبارات مالی کافی، تکمیل و ارائه نسخه کاملتر این نرمافزار مسکوت ماند.
وی با بیان اینکه نسخه ادارای نرمافزار فیلترینگ نیز که با هدف مدیریت توزیع و نظارت اینترنت در ادارات قرار بود سال گذشته عرضه شود، بهدلیل همین نبود اعتبارات متوقف شد، اضافه کرد: این نرمافزار سطوح دسترسی کارمندان را در ادارهها و سازمانها طبقهبندی کرده و امکان نظارت مدیران در رفتار اینترنت کارمندان را فراهم میکند.
سالاریان با تاکید بر اینکه عرضه دو نرمافزار فیلترینگ خانگی و اداری در قالب اجرای طرح تولید و ساماندهی محتوای الكترونیكی - تسما -در دستور کار شورایعالی اطلاعرسانی قرار گرفته و از جمله پروژههای مصوب این شورا محسوب میشود، افزود: بهمحض دریافت اعتبارات مالی این دو پروژه، با شرکتهای مرتبط بخش خصوصی برای آمادهسازی آنها وارد مذاکره شده و درصورتیکه بتوانیم تامین مالی این پروژهها را بهصورت مطلوب به عهده بگیریم، امکان عرضه رایگان آنها نیز وجود خواهد داشت.
قائممقام دبیرخانه شورایعالی اطلاعرسانی با بیان اینکه این شورا در سال 91 هیچ اعتباری در قالب تملک دارایی سرمایهای از دولت دریافت نکرده است، گفت: دولت در سال گذشته بیشتر به پروژههای مهر ماندگار پرداخت و از این جهت پروژههای عمرانی سایر دستگاهها اعتبار کافی دریافت نکرد؛ امسال نیز باوجود بودجه دیدهشده در جدول بودجه، هیچ اعتباری هنوز به شورایعالی اطلاعرسانی تخصیص داده نشده است. وی اجراییشدن دو طرح را مستلزم تامین اعتبار دانست و خاطرنشان کرد: ارائه نسخه بهروزرسانیشده فیلترینگ خانگی و فیلترینگ ادارهها توسط بخش خصوصی و با حمایت مادی و معنوی شورایعالی اطلاعرسانی انجام میشود.